Ιρλανδία και Apple κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η Apple θα πρέπει να πληρώσει γύρω στα 13 δις € στην Ιρλανδία, σύμφωνα με μια απόφαση που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια υπόθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε η Apple επί σειρά ετών από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Apple κατέβαλε φ που ήταν σημαντικά χαμηλότερες στη χώρα, κάτι που συνέβαλλε σε μεγαλύτερα κέρδη της εταιρείας που “δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική πραγματικότητα.”EU apple

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού απαγορεύουν την κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν όπως και σε κάθε κανονισμό. Μια από αυτές είναι οι κρατικές ενισχύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Apple χρησιμοποιεί μια τέτοια αμφιλεγόμενη κρατική ενίσχυση και έτσι το καθεστώς φορολόγησης στην Ιρλανδία είναι ελαφρύτερο, λόγω του ότι η εταιρεία απασχολεί 5.500 εργαζόμενους στη χώρα.

“Σχεδόν όλα τα κέρδη των πωλήσεων που καταγράφονται από την εταιρεία είχαν εσωτερικά αποδοθεί σε μια έδρα.”
Η αξιολόγηση της Επιτροπής έδειξε ότι αυτή “η έδρα” υπήρχε μόνο στα χαρτιά και δεν θα μπορούσε να δημιουργεί τέτοια κέρδη. Αυτά τα κέρδη δεν υπόκεινται σε φορολόγηση από οποιαδήποτε χώρα κάτω από ειδικές διατάξεις της ιρλανδικής φορολογικής νομοθεσίας, η οποία δεν είναι πλέον σε ισχύ,” ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο η Αpple όπως καταλαβαίνετε δεν θα παραδώσει τόσο εύκολα τα όπλα, αφού ουσιαστικά είναι κράτος εν κράτη. Οι ιρλανδικές αρχές εν τω μεταξύ εξέδωσαν μια δήλωση, που αναφέρει ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης. Παρακάτω είναι η δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Michael Noonan:

.. “Διαφωνώ ριζικά με την Επιτροπή, η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη από το να ζητήσω την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για προσφυγή. Αυτό είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού μας συστήματος. Είναι μια κατση της ΕΕ στους κρατικούς κανονισμούς ενός κυρίαρχου κράτους μέλους στην αρμοδιότητα της φορολογίας.”

Η Apple από την άλλη δημοσίευσε επίσης μια δήλωση που αναφέρει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της ΕΕ.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοούν τους φορολογικούς νόμους της Ιρλανδίας και αναποδογυρίζουν το διεθνή φορολογικό στη . Η άποψη της Επιτροπής δεν είναι σχετική με το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους και θα έχει μια βαθιά και βλαβερή επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).