Η Monsanto απέκτησε τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων

Η κατάφερε να κλείσει μια αποκλειστική παγκόσμια συμφωνία αδειοδότησης από το Broad Institute και το MIT του . Η συμφωνία της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το σύστημα επεξεργασίας γονιδίων CRISPR. Όπως καταλαβαίνετε η εταιρεία θα το χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει και να αναπτύξει νέους σπόρους και φυτά. Φυσικά υπάρχουν βασικά περιορισμοί στη χρήση του CRISPR για την πρόληψη της κατάχρησης της νέας επαναστατικής τεχνολογίας από τη Monsanto.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι φθηνή. Η τεχνολογία CRISPR/Cas9 κάνει ευκολότερο στους γενετιστές να διαγράφουν ή να προσθέτουν χαρακτηριστικά σε έναν οργανισμό, φυτικό, ζωικό ή και ανθρώπινο. monsanto

Η Monsanto, αγοράστηκε από την Γερμανική εταιρεία χημικών και φαρμάκων Bayer για 66 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει κατάλληλο.

Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, η εταιρεία δεν μπορεί να διεξάγει gene drives για να «ωθήσει» γενετικά χαρακτηριστικά μέσω ενός άγριου πληθυσμού των ζώων, όπως τα κουνούπια, ζιζάνια. Μια λανθασμένη και κακή μελετημένη επέμβαση σε κάποιο γονίδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες οικολογικές συνέπειες. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρακτική παραμένει τόσο αμφιλεγόμενη.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η Monsanto δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το CRISPR για να δημιουργήσει στείρους σπόρους, και πολλοί φοβούνται ότι η εταιρεία που κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία αυτή, θα επιλέξει κάποια μέρα να τη χρησιμοποιήσει. Με τη δημιουργία καλλιεργειών που δεν μπορούν να αυτο-αναπαραχθούν φυσικά, κάνοντας τους αγρότες να εξαρτιούνται από αυτούς τους σπόρους, και γενικότερα τη γεωργία από , ενώ η Monsanto κάνει τεράστια κέρδη.

Τέλος, η Monsanto δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το CRISPR στα καπνά που προορίζονται για κάπνισμα.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι αρκετά ανησυχητικά, όπως και κάθε επέμβαση στην . Το γεγονός δε ότι η Monsanto ανήκει πια στην φαρμακοβιομηχανία Bayer εγείρει αρκετούς προβληματισμούς και παράνοιες.

Ένα παράδειγμα; Η εμφύτευση ιών στους σπόρους θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια κέρδη στην βιομηχανία φυτοφαρμάκων.

genengnews.com

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).