Μετατρέψτε το παλιό smartphone σας σε κάμερα αυτοκινήτου

Η ιδέα να έχετε μία μόνιμη κάμερα καταγραφής στο αυτοκίνητό σας μπορεί να πραγματοποιηθεί ανέξοδα και απλά χρησιμοποιώντας το παλιό σας smartphone τηλέφωνο.

dashcam1 smartphone

Γιατί να το κάνετε? Όχι βέβαια για να είστε ο μοναδικός που θα έχετε καταγραμμένες σκηνές από την πτώση ενός μετεωρίτη ή αεροπλάνου, αλλά για πιο ρεαλιστικές καταστάσεις, όπως για μικροσυγκρούσεις, που είναι σύνηθες περίπτωση σε μία μεγαλούπολη.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε κατά πάσα πιθανότητα ένα παλιό smartphone κρυμμένο κάπου σε ένα συρτάρι. Θα μπορούσατε να ξαναζωντανέψετε την παλιά σας συσκευή και να την μετατρέψετε σε κάμερα παρακολούθησης της κίνησης του δρόμου, εγκαθιστώντας κάποια δωρεάν εξειδικευμένη εφαρμογή γιαυτό το σκοπό.

Εκτός από το παλιό smartphone σας και μία εφαρμογή, θα χρειαστείτε ένα καλώδιο φόρτισης αρκετό μακρύ για να φθάσει στην πρίζα του αυτοκινήτου σας, καθώς και μία βάση για το ταμπλό ή το παρμπρίζ.

Το καλώδιο και το αυτοκινήτου λογικά το έχετε κάπου αποθηκευμένο στο συρτάρι σας. Όσο αναφορά για την βάση, αν δε έχετε ήδη μία, μπορείτε να προμηθευτείτε από τα ηλεκτρονικών ειδών με κόστος που κυμαίνεται από 20-25 ευρώ. Διαλέξτε μία σταθερή βάση που να μην κρύβει την πίσω κάμερα του κινητού σας.

Μόλις έχετε συγκεντρώσει τα απαραίτητα, τοποθετήστε την βάση σας στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ με τέτοιο τρόπο ώστε η κάμερα να έχει την πιο ευρεία θέα του δρόμου μπροστά. Φροντίστε το κάδρο της κάμερας του smartphone να ξεκινάει λίγο πιο κάτω από τη μέση του καπό και σε ίση απόσταση δεξιά και αριστερά.

Ίσως να μην μπορείτε να καλύψετε ένα μεγάλο μέρος του δρόμου, πιθανά να έχετε ένα εύρος 150 μοίρες ή περισσότερο, και να μην έχετε το αποτέλεσμα μία ευρυγώνιας action κάμερας, αλλά και αυτό που θα πετύχετε καλύπτει τις ανάγκες σας.

Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνο σας είναι συνεχώς συνδεδεμένο με το ρεύμα. Δεν θέλετε να ξεμείνετε από μπαταρία σε κάποια κρίσιμη στιγμή, καθώς και οι περισσότερες παλαιότερες συσκευές έχουν μπαταρίες που έχουν αρχίσει να μειώνεται η απόδοσή τους και, ως εκ τούτου δεν διαρκούν όσο οι καινούργιες.

Τέλος, αφού τοποθετήσετε και καλωδιώσετε το κινητό σας με το ρεύμα, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι ασφαλής και αρκετά σφιγμένη και ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί από τον κραδασμό του αυτοκινήτου ή από ένα απότομο φρενάρισμα. Τα καλώδια να μην σας εμποδίζουν στην οδήγηση και η κάμερα να να μην καλύπτεται από κάποιο εξάρτημα ή εμπόδιο. Αν είναι όλα αυτά εντάξει, τότε ήρθε η ώρα να δούμε για εφαρμογή.

Όσο αναφορά το λογισμικό, έχετε πολλές επιλογές. Οι λεγόμενες εφαρμογές blackbox έρχονται με έναν μακρύ κατάλογο χαρακτηριστικών, αλλά εμείς χρειαζόμαστε κάτι που καταγράφει συνεχώς, να παρακολουθεί τη θέση μας και την εκτιμώμενη ταχύτητα μέσω GPS, την ημερομηνία, την ώρα, και να έχει ρυθμιζόμενη ποιότητα στο βίντεο.

Αυτό το τελευταίο κομμάτι είναι σημαντικό, διότι θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεμείνετε από μνήμη. Πέρα του ότι το παλιό σας smartphone μπορεί να έχει ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, μειώνοντας την ποιότητα του βίντεο αυτόματα αυξάνετε το χρόνο εγγραφής.

Από την άλλη πλευρά, η πολύ χαμηλή ποιότητα του βίντεο μπορεί να σας δώσει άχρηστα αποτελέσματα, και γι ‘αυτό θα πρέπει να βρείτε την χρυσή τομή. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι η μείωση του αποθηκευμένου χρόνου εγγραφής. Αν το smartphone σας έχει μικρή ικανότητα μνήμης, τότε μπορείτε να μειώσετε το χρόνο αποθήκευσης εγγραφής και να δημιουργήσετε ένα βρόχο που να εγγράφει κάθε φορά πάνω στην προηγούμενη εγγραφή.

Μην ξεχνάτε επίσης, ότι μιλάμε για ένα smartphone. Οπότε αν δεν έχετε πολύ χώρο αποθήκευσης, μπορείτε πάντα να εφαρμογές, φωτογραφίες και άλλα πράγματα, ή απλά να το επαναφέρετε στην εργοστασιακή του κατάσταση (ή να πάρετε μία μεγαλύτερη κάρτα SD, αν το σας την υποστηρίζει).

 

Εφαρμογή για Android: AutoBoy Dash Cam – Blackbox

dashcam2

Αν έχετε ένα παλιό smartphone Android που δεν το χρησιμοποιείτε πλέον, συνιστάται η χρήση κάτι σαν το Autoboy Dash Cam – Blackbox ή το Autoguard Dash Cam – Blackbox. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές dash cam στο Store, αλλά αυτά τα δύο είναι δωρεάν και έχουν την πιο υψηλή βαθμολογία.

Το AutoBoy έχει ένα καθαρό, έξυπνο περιβάλλον εργασίας και είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές μόνο από τις πολλές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις γενικές ρυθμίσεις, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον αισθητήρα σοκ ο οποίος θα μετρήσει τον αντίκτυπο της σύγκρουσης (προφανώς χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής σας), και επίσης μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της μονάδας από μίλια σε χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό είναι επείγουσα με την οποία θα καλέσετε έναν αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης (για παράδειγμα: 112). Μπορείτε να ρυθμίσετε το χρόνο εγγραφής και το μέγιστο της κατανομής αποθήκευσης, η οποία είναι 10GB από προ.

Μια άλλη σημαντική ρύθμιση είναι η ποιότητα του βίντεο. Όσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα τόση περισσότερη ώρα εγγραφής μπορείτε να χωρέσετε σε μία κάρτα μνήμης.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία λεπτομερέστερη ανάλυση για τις ρυθμίσεις του προγράμματος καθώς υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά, αλλά αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το AutoBoy Dash Cam, μη διστάσετε να τις μελετήσετε εκτενέστερα από τον Play Store.

 

Εφαρμογή για το iPhone: DashCam

dashcam3

Εάν χρησιμοποιείτε ένα παλιό iPhone, τότε η είναι απλή: DashCam. Το DashCam περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε, συμπεριλαμβανομένων της ταχύτητας, θέσης, και την καταγραφή σε βρόχο.

Υπάρχουν πολλές επιλογές στο App Store, αλλά το DashCam είναι η μόνη που φαίνεται να μην έχει καμία αρνητική αξιολόγηση και η πιο πρόσφατη έκδοση έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές.

Το DashCam είναι πραγματικά απλό στη χρήση, ενώ επίσης είναι και πολύ ισχυρό. Έχει δυνατότητα εγγραφής βρόχου και μπορείτε να κάνετε εν μεταξύ υψηλής και χαμηλής ανάλυσης βίντεο. Υπάρχουν λεπτομερέστατες αναφορές στο για να τις μελετήσετε.

 

Γενικά μειονεκτήματα: Η θερμότητα και οι Κλέφτες

Ενώ η χρήση των παλαιών smartphone σας ως dash cam είναι εύκολη και ανέξοδη, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Το πρώτο κατά σειρά είναι η θερμότητα.

Αφήνοντας μια σχετικά λεπτή ηλεκτρονική συσκευή σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο που το βλέπει ο ήλιος μπορεί να σημαίνει τον γρήγορο θάνατο αυτής. Σε σχέση με τις action cam ή τις dash cam τα smartphones δεν έχουν αντοχή στη θερμότητα, ούτε το σώμα τους ούτε η μπαταρία τους. Αν αποφασίσετε να τοποθετήστε ένα smartphone για dash cam, τότε φροντίστε να μην αφήνετε το αυτοκίνητό σας χωρίς επίβλεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να αφαιρείτε το κινητό σας από το ταμπλώ όταν το παρκάρετε.

Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι το smartphone σας παρότι είναι παλαιό και σχεδόν μηδενικής αξίας εντούτοις αποτελεί στόχο για τους κλέφτες. Και δεν είναι ότι θα σας κλέψουν το παλαιό κινητό, είναι ότι θα κάνουν ζημιά στο αμάξι σας παραβιάζοντας το. Οπότε η εκδοχή να παίρνετε μαζί σας το κινητό σας κάθε φορά που παρκάρετε το όχημά σας μάλλον κρίνεται αναγκαία.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).