Το ιστορικό αναζήτησης θα μπορούσε να σας προειδοποιήσει για καρκίνο

“Μπορεί να έχετε καρκίνο του πνεύμονα. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε ένα γιατρό”. Αυτό το θα μπορούσε μελλοντικά να είναι πραγματικότητα αν κάποιο bot έλεγχε το αναζήτησής σας.

health ιστορικό

Έρευνα από τη Microsoft που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό JAMA Oncology αναφέρει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να ανιχνευθεί ένα χρόνο νωρίτερα σε περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων, αν κάποιο bot ανάλυε τις αναζητήσεις ενός ασθενούς στο διαδίκτυο σε συνδυασμό με τα δημογραφικά της περιοχής που ζει.

Χρησιμοποιώντας την μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, οι ερευνητές της Microsoft Ryen White και Eric εντόπισαν χρήστες θέτοντας το ερωτήματα όπως “Μόλις διαγνωστικά με καρκίνο του πνεύμονα”, και στη συνέχεια εργάστηκαν πάνω στο ιστορικό των αναζητήσεων των χρηστών αυτών. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι προ-υπήρχαν από τους συγκεκριμένους χρήστες, ένα σωρό αναζητήσεις για συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως βρογχίτιδα ή πόνο στο στήθος. Καθώς επίσης και διάφορες επιβαρυντικές καταστάσεις όπως το κάπνισμα ή την έκθεση σε αέριο ραδόνιο που προέκυψε από τα δεδομένα θέσης και άλλους όρους αναζήτησης.

Φυσικά, η συγκεκριμένη συμπτωματολογία εμπεριέχει πάντα την ψευδή διάγνωση, αλλά παρόλα αυτά είχε ένα ποσοστό επιτυχίας 39%. Δεδομένου ότι όσο αναφορά τον καρκίνο του πνεύμονα ο ασθενής συχνά έρχεται στο γιατρό όταν είναι ήδη σε τερματικό επίπεδο, αυτή η προ-διάγνωση θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική.

Βέβαια για τους καχύποπτους αναγνώστες μας θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο για εμπορική χρήση, αν το εκμεταλλευόταν μία εταιρεία που ειδικεύεται σε ιατρικό εξοπλισμό ή στα φάρμακα η οποία θα έψαχνε στο διαδίκτυο για μελλοντικούς πελάτες της. Ή θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί μία εταιρεία με παιδικά είδη αν έβρισκε χρήστες που αναζητούν για παράδειγμα “πως να μείνετε έγκυος”. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι μηχανές αναζήτησης παρακολουθούν έτσι κι αλλιώς την κάθε κίνηση μας, οπότε θα ήταν προς συμφέρον μας αν μπορούμε να αποκομίσουμε κάποια οφέλη από αυτό.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.086 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).