To άδοξο τέλος: Hacked ο hacker του San Francisco MUNI

Ο Δημοτικός Οργανισμός Μεταφορών (MUNI) του παραβιάστηκε και μολύνθηκε με ransomware το περασμένο Σαββατοκύριακο από κάποιον hacker που αυτοαποκαλείται Andy Saolis.

Λόγω της επίθεσης, όλοι οι επιβάτες μπορούσαν να πραγματοποιούν δωρεάν δρομολόγια με το μετρό, και ο hacker ζήτησε 100 Bitcoin ($ 73.000) λύτρα για να αφαιρέσετε το κακόβουλο λογισμικό, απειλώντας να διαρρεύσει 30 GB αρχείων που περιέχουν πληροφορίες πελατών, συμβάσεων και εργαζομένων.

Και όμως, όπως φαίνεται ότι ο Andy Saolis δεν ήταν και τόσο προσεκτικός όσο θα περίμενε κανείς από έναν hacker. Ένας ερευνητής ασφαλείας κατάφερε να παραβιάσει τη του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και να ανακαλύψει στοιχεία που θα είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια της έρευνας.cyber-security hacker

Το blog Krebs On Security αναφέρει ότι ο ερευνητής ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του hacker, μαντεύοντας απλά την απάντηση σε μια μυστική ερώτηση που χρησιμοποιούσε. Με μια επαναφορά του κωδικού μπόρεσε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του λογαριασμού.

Ένα μήνυμα που υπήρχε στον φάκελο των απεσταλμένων αποδεικνύει ότι ο hacker επικοινώνησε πράγματι με τους υπεύθυνους της MUNI στις 25 Νοεμβρίου για να αναφέρι την παραβίαση και να ζητήσει λύτρα.

Το μήνυμα ανέφερε:

“Εάν είστε υπεύθυνος στην MUNI- ! Όλοι οι υπολογιστές σας/Server στο domain MUNI-RAILWAY κρυπτογραφήθηκαν με AES 2048Bit! Έχουμε 2000 αποκρυπτογράφησης! Στείλτε 100BTC στο Bitcoin Wallet μου, και τότε θα σας στείλουμε το κλειδί αποκρυπτογράφησης Για όλους τους δίσκους σας και τον διακομιστή !!”

Τα μηνύματα που υπήρχαν στο mailbox του hacker έδειχναν ότι το συγκεκριμένο hack δεν ήταν το πρώτο του. Από άλλες παραβιάσεις και επιθέσεις με ransomware φαίνεται ότι ο hacker είχε εισπράξει 140.000 δολάρια σε Bitcoin.

Είναι αυτονόητο ότι ο ς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους για να μάθουν την πραγματική ταυτότητα του Andy Saolis, και το blog KrebsOnSecurity σημειώνει ότι υπάρχουν ορισμένα emails από παροχείς υπηρεσιών φιλοξενίας. Οι κωδικοί πρόσβασης για ορισμένους από τους λογαριασμούς φιλοξενίας του hacker είχαν αποθηκευτεί σε μορφή απλού κειμένου και έτσι είναι δυνατή η πρόσβαση και σε αυτούς τους διακομιστές.

Εν τω μεταξύ, η MUNI ισχυρίζεται ότι έχει αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό από τα συστήματα της και ότι τα δεδομένα της είναι ασφαλή, παρά τους ισχυρισμούς του Andy Saolis που δήλωνε ότι είχε στα χέρια του 30 GB αρχείων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).