2017 η χρονιά του Linux στα Windows Desktop

Ναι, η Microsoft διευκολύνει πολύ την εκτέλεση του Bash shell του Ubuntu Linux του SUSE ή του Fedora, στα και όχι η κόλαση δεν πάγωσε…

Η Carmen Crincoli, του Microsoft Storage, δημοσίευσε ένα tweet: “Το 2017 είναι τελικά η χρονιά του Linux στα Windows Desktop.”

Με τη βοήθεια της Canonical (μητρική εταιρεία του Ubuntu), η Microsoft κατάφερε να προσθέσει το Bash shell του Ubuntu στα Windows 10 από πέρυσι. Μπορεί να τρέξει όχι σε ένα κοντέινερ ή σε μια μηχανή (VM), αλλά με φυσικές βιβλιοθήκες και προγράμματα των Windows: Windows Subsystem for Linux (WSL).Linux

Όπως εξήγησε τότε ο Dustin Kirkland, μέλος της εκτελεστικής ομάδας προϊόντων και στρατηγικής του Ubuntu της Canonical, “τα βοηθήματα ανοιχτού κώδικα του Cygwin μεταγλωττίζονται από την πηγή για να λειτουργούν εγγενώς στα Windows. Εδώ μιλάμε για bit-for-bit, checksum-for-checksum Ubuntu ELF δυαδικά αρχεία που τρέχουν απευθείας στα Windows.”

Συνεχίζοντας ο Kirkland ανέφερε για το WSL: “βασικά μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο τα Linux syscalls σε Windows OS syscalls. Οι Linux geeks μπορούν να το θεωρήσουν σαν το αντίστροφο του ‘WINE' – τα δυαδικά αρχεία του Ubuntu που λειτουργούν εγγενώς στα Windows.”

Από τότε, η Microsoft συνέχισε να βελτιώνει συνεχώς το WSL Η ενημερωμένη έκδοση του Windows 10 Creators Update πρόσθεσε περισσότερες από εκατό νέες λειτουργίες στο WSL. Ακόμα και πριν εμφανιστεί όμως το Windows 10 Creators Update, η SUSE μας έδειξε ότι μπορείτε να τρέξετε ένα Bash shell του openSUSE στο WSL.

Το μόνο που έχει αλλάξει πραγματικά τώρα τελευταία είναι ότι τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να εγκαταστήσετε το WSL και το Bash με τη διάθεσή τους στο Windows Store.

Όπως εξήγησε ο Terry Myerson, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft για τα Windows:

“Έχουμε απλοποιήσει την εγκατάσταση του Ubuntu φέροντας το στο Windows Store. Ανακοινώνουμε επίσης ότι εργαζόμαστε με το SUSE Linux και το Fedora Linux για να τρέχουν στο WSL, για να τα φέρουμε στο Windows Store.Τώρα, τα Windows είναι η μόνη πλατφόρμα που μπορεί να τρέχει τόσο εφαρμογές των Windows όσο και εφαρμογές Linux δίπλα-δίπλα.”

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι αλήθεια. Χάρη στα VMs και το WINE, ένα project ανοιχτού κώδικα, το οποίο μεταφράζει τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών των Windows (API) σε κλήσεις Unix – Linux, POSIX, μπορεί κάποιος να τρέξει εφαρμογές των Windows σε Linux εδώ και δεκαετίες.

Εκτός από την παραπάνω ανακρίβεια του Terry Myerson, η νέα λειτουργία δίνει απεριόριστες δυνατότητες σε προγραμματιστές και διαχειριστές συστημάτων. Αν και το Bash shell δεν θα είναι και πολύ χρήσιμο στους συνηθισμένους χρήστες, για τους IT είναι ένα πολύ σοβαρό εργαλείο για να κάνουν τα Windows πιο χρήσιμα σε έναν κόσμο και cloud που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από το Linux. Ακόμη και στο Windows Azure, πάνω από το ένα τρίτο των διακομιστών είναι Linux.

Με το Bash και το WSL, μπορείτε να τρέξετε τα περισσότερα εργαλεία shell. Αυτά περιλαμβάνουν τα: apt, ssh, rsync, find, grep, awk, sed, sort, xargs, md5sum, gpg, curl, wget, tar, vim, emacs, diff, και patch. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα, όπως python, perl, ruby, php και gcc.

Επιπλέον, τα προγράμματα WSL και Bash υποστηρίζουν προγράμματα διακομιστών όπως ο διακομιστής ιστού Apache και το σύστημα ς βάσεων δεδομένων MySQL της Oracle. Με λίγα λόγια, μπορείτε να έχετε ένα ικανό περιβάλλον ανάπτυξης Linux που λειτουργεί με Windows.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ τα νέα για τη δυνατότητα εκτέλεσης Bash shell στα Windows 10 δεν κάνουν μεγαλύτερους τίτλους στα ενημερωτικά sites, τα πιο σημαντικά νέα είναι ότι η Microsoft βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για τη μεταφορά του Bash shell στο Azure Portal:

Azure Cloud Shell και Windows Server.

Εκεί, οι προγραμματιστές και οι διαχειριστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια scripts, tools, και container images που χρησιμοποιούν στα Linux containers σε Azure και Windows Server container hosts χρησιμοποιώντας Hyper-V isolation. Εδώ, το WSL και το Bash θα παρουσιάσουν πραγματικά τα πλεονεκτήματά τους στον τομέα της πληροφορικής.

Έτσι, ναι, το Linux έρχεται στην επιφάνεια εργασίας των Windows, αλλά όπου πραγματικά πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα κάνοντας ευκολότερη ακόμα την εκτέλεση εφαρμογών διακομιστή Linux σε Azure και Windows Server.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).