Webcam ποιες εφαρμογές τη χρησιμοποιούν;

: Μπορούν να σας δουν, μέσω ενός Trojan (μπορούν να καταγράψουν κλήσεις Skype), μέσω κάποιου backdoor, μέσω μιας ς στο Wi-Fi router, μπορούν να σας καταγράψουν μέσω του Webcam της συσκευής σας. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για ηλέφωνο, tablet ή έναν υπολογιστή.Webcam

Για να δείτε σαν σας βλέπουν, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζετε ποια χρησιμοποιούν την Webcam του υπολογιστή σας; Είναι ασφαλείς οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε; Πώς μπορείτε να σταματήσετε τη χρήση της κάμερας μιας εφαρμογής μόνιμα;

θα το δούμε παρακάτω:

Η εύκολη λύση: Καλύψτε το Webcam

Δεν έχει σημασία τι είδους συσκευή χρησιμοποιείτε. Εάν ανησυχείτε για το αν σας παρακολουθούν, μπορείτε απλά να επικαλύψετε το Webcam του υπολογιστή σας.

Η πιο έξυπνη και ταχύτερη επιλογή είναι να βρείτε μια κολλητική ταινία και να την τοποθετήσετε πάνω στον αισθητήρα. Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να αναζητήσετε μια πιο εξειδικευμένη λύση.

Εν τω μεταξύ, αν έχετε μια κάμερα που είναι συνδεδεμένη με USB, απλώς αποσυνδέστε την όταν δεν είναι σε χρήση!

Χρησιμοποιήστε την Εξερεύνηση διεργασιών

Οι υπολογιστές με Windows είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να δίνουν πρόσβαση στην κάμερα, αλλά είναι και πολύ εύκολο να την σταματήσετε την διεργασία. Η Microsoft αναπτύσσει μια εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας (Windows 10 και παλαιότερες εκδόσεις). Ονομάζεται Επεξεργαστής διεργασιών και το μέγεθός είναι περίπου 1,8 MB. Μπορείτε να την κατεβάσετε από το Microsoft TechNet.

Μετά τη λήψη, βγάλτε τα περιεχόμενα του αρχείου ZIP και ανοίξτε τον φάκελλο ProcessExplorer. Κάντε δεξί κλικ στην έκδοση που ανταποκρίνεται στην αρχιτεκτονική του συστήματός σας (υπάρχει έκδοση των 32 και 64 bit) και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.

Στο παράθυρο της προειδοποίησης που θα ανοίξει, κάντε κλικ στο Εκτέλεση και στη συνέχεια συμφωνήστε με τους όρους χρήσης. Όταν ανοίξει η εφαρμογή, ελαχιστοποιήστε το παράθυρο, θα το χρειαστούμε αργότερα.

Προσδιορίστε την κάμερα (Webcam) των Windows

Στο επόμενο στάδιο θα πρέπει να αναγνωρίσετε την web κάμερα που χρησιμοποιούν τα Windows 10. Αυτό γίνεται με το άνοιγμα του Device Manager, το οποίο μπορείτε να βρείτε κάνοντας δεξί κλικ στο μενού Έναρξης. Αναζητείστε στις συσκευές απεικόνισης και βρείτε την καταχώρηση που αναφέρει κάμερα.Webcam

Κάντε δεξί κλικ πάνω στην καταχώρηση, επιλέξτε Ιδιότητες και στο πλαίσιο ιδιοτήτων επιλέξτε την καρτέλα Λεπτομέρειες. Στην περιοχή Ιδιότητες, επιλέξτε Όνομα αντικειμένου συσκευής (Physical Device) και κάντε δεξί κλικ στην τιμή, επιλέγοντας Αντιγραφή.

Ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα;

Τώρα είστε έτοιμοι να εντοπίσετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την κάμερά σας. Ανοίξτε την Εξερεύνηση διεργασιών και, στη γραμμή του μενού, επιλέξτε Εύρεση (ή CTRL + F). Στη συνέχεια επικολλήστε ότι αντιγράψατε πριν στο πεδίο. Αυτή θα πρέπει να είναι η τιμή που αντιγράψατε από το όνομα του Physical Device.

Κάντε κλικ στην επιλογή Αναζήτηση και περιμένετε να εμφανιστούν τα . Θα εμφανιστεί μια λίστα διεργασιών που έχουν πρόσβαση στην κάμερά σας. Αναζητήστε στη λίστα που υπάρχει στο κύριο παράθυρο για κάτι που σας φαίνεται άγνωστο. Αν βρείτε κάτι που δεν αναγνωρίζετε, κάντε δεξί κλικ, επιλέξτε Ιδιότητες και, στη συνέχεια Kill Process. Επιβεβαιώστε με ένα OK.

Πως μπορείτε να διακρίνετε τις αξιόπιστες εφαρμογές από αυτές που δεν έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας; Το όνομα του λογισμικού παρατίθεται στην ενότητα Διεργασία και αν σας φαίνεται άγνωστο, μπορείτε να ελέγξετε τα πεδία Περιγραφή και Εταιρεία για να καταλάβετε τι είναι και από που είναι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το όνομα είναι σαφές. Σε άλλες περιπτώσεις, αν δεν γνωρίζετε το όνομα αναζητήστε το στην Google για να ποια είναι η διεργασία που τρέχει στο PC σας.

Προβλήματα; Σαρώστε άμεσα για κακόβουλο λογισμικό

Εάν αποδειχθεί ότι στον υπολογιστή σας τρέχεικάποιο λογισμικό που έχει πρόσβαση στην κάμερα και που δεν το εγκαταστήσατε, θα χρειαστεί να το ψάξετε παραπάνω. Μπορεί να υπάρχει κάποιο κακόβουλο λογισμικό και καλό θα είναι να σαρώσετε το σύστημά σας με κάποια αξιόπιστη εφαρμογή ασφαλείας.

Δεν εμπιστεύεστε την εφαρμογή; Απεγκατάσταση!

Από την άλλη πλευρά, εάν μια εφαρμογή που έχει πρόσβαση στην κάμερά σας είναι μία που δεν την εμπιστεύεστε ή πιστεύετε ότι δεν πρέπει να έχει πρόσβαση, απεγκαταστήστε την.

Αυτό είναι εύκολο μέσω του εργαλείου “Αλλαγή ή κατάργηση προτος” από τον Πίνακα Ελέγχου.

Να αναφέρουμε ότι γενικά, είναι πολύ απίθανο να σας παρακολουθεί κάποιος. Ανεξάρτητα όμως από τις πιθανότητες, αν το σκέφτεστε απλά ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).