Progate: δωρεάν online μαθήματα προγραμματισμού

Το Progate είναι, προς το παρόν, μία ελεύθερη διαδικτυακή υπηρεσία που σας διδάσκει διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, scripting και άλλες δεξιότητες που σχετίζονται με τον υπολογιστή.

Progate

Η υπηρεσία Progate ιδρύθηκε το 2014 στο Τόκιο της Ιαπωνίας, και πρόσφατα πρόσθεσε και την αγγλική γλώσσα ώστε πλέον είναι κατανοητή σε όλους (Οκτώβριος 2017). Μέσα από τα διαθέσιμα μαθήματα της μπορείτε να μάθετε HTML, CSS, JavaScript, jQuery, Ruby, Ruby on Rails 5, PHP, Java, Python, command line (Linux, Unix) και Git.

Θα πρέπει να κάνετε εγγραφή για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία. Η εγγραφή γίνεται μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook ή στο Twitter ή μέσω ενός απλού email. Μέχρι στιγμής το e-mail που εισάγετε δεν απαιτεί επαλήθευση, και επιπλέον είναι εντελώς δωρεάν.

Μερικές σχετικά εύκολες γλώσσες προγραμματισμού διδάσκονται σε ένα μόνο μάθημα, αλλά οι περισσότερες σε πολλαπλά μαθήματα. Για παράδειγμα το μάθημα της command line διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα για να ολοκληρωθεί, ενώ θα χρειαστείτε περισσότερες από 10 ώρες για την εκμάθηση της Java.

Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για κάθε μάθημα, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα κύκλο εκμάθησης, και επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε και πολλαπλά μαθήματα, αν θελήσετε. Τα μαθήματα γίνονται με διαφάνειες που περνούν από μπροστά σας μία προς μία. Μερικές από αυτές εξηγούν έννοιες, ενώ κάποιες άλλες σας ζητάνε να εξασκήσετε τα προηγούμενα μαθήματα.

Οι διαφάνειες είναι σχετικά απλουστευμένες και κατανοητές. Όμως η χρήση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα. Έτσι κι'αλλιώς όποιος θέλει να μάθει μία γλώσσα προγραμματισμού θα πρέπει να γνωρίζει αγγλικά. Για παράδειγμα η διαφάνεια της φωτογραφίας αναφέρεται στην εντολή touch ( εικόνα στην κορυφή) και στην συνέχεια εξηγεί με λόγια και με γραφιστικά την της εντολής αυτής.

Η επόμενη διαφάνεια ανοίγει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου θα σας ζητηθεί να εκτελέσετε αυτή την εντολή. Αριστερά της οθόνης θα βρείτε σχετικές οδηγίες της άσκησης, στη μέση θα βρείτε ένα παράθυρο σαν το τερματικό παράθυρο των linux, και δεξιά για την δομή του υ.

Οι αλλαγές που κάνετε αντικατοπτρίζονται στο παράθυρο μεσα την δομή του αρχείου, και μπορείτε επίσης να εκτελέσετε όσες εντολές θέλετε σε μια δοκιμή, μέχρι να καταλάβετε την λειτουργία της. Και τέλος κάτω από το κεντρικό παράθυρο υπάρχουν κουμπιά όπου μπορείτε να δείτε την απάντηση της άσκησης, να επαναφέρετε το περιβάλλον του παραθύρου, και να ζητήσετε να σας «κρίνει» το πρόγραμμα για ότι έχετε συντάξει.

Η υπηρεσία Progate είναι αρκετά καλή σε αυτό που προσπαθεί να σας μάθει αφού δεν αρκείται σε απλά κείμενα με 1 φωτογραφία αλλά μέσα από τις διαφάνειες εξηγεί με κείμενο και με γραφιστικό τρόπο κάθε εντολή. Και επίσης έχετε την δυνατότητα να πάτε πίσω σε προηγούμενη διαφάνεια κάθε φορά που θα χρειαστεί για να φρεσκάρετε τη σας.

Η πρόοδος σας αποθηκεύεται αυτόματα, και μπορείτε να επιστρέψετε σε μεταγενέστερο χρόνο στο μάθημα που είχατε αφήσει, για να συνεχίσετε. Η Progate σας διδάσκει scripting, γλώσσες προγραμματισμού και δεξιότητες. Τα μαθήματα είναι εύκολο να τα ακολουθήσετε ακόμα και αν είστε αρχάριος και δεδομένου ότι είναι σε απευθείας είναι πιο εύκολο να τα ξεκινήσετε, σε σχέση με τους περισσότερους οδηγούς, που απαιτούν από εσάς πρώτα να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον προγραμματισμού και μετά να ξεκινήσετε την εκμάθηση.

Καλή επιτυχία

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.