Google: μέτρα προστασίας για συλλογή δεδομένων…

Η Google προειδοποίησε τους προγραμματιστές εφαρμογών για Android να δίνουν στους χρήστες καλύτερη πληροφόρηση για τις συμπεριφορές συλλογής των εφαρμογών τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των προγραμματιστών, η εταιρεία αναφέρει ότι θα επισημάνει με flags τις εφαρμογές τους.Google

Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία ανακοίνωσε διορθώσεις στους κανόνες Ασφαλούς περιήγησης (Safe Browsing) αλλά και την πολιτική “ανεπιθύμητου λογισμικού” της Google.

Αν οι προγραμματιστές δεν συμμορφωθούν εντός 60 ημερών, η Google δήλωσε ότι θα προειδοποιήσει τους χρήστες μέσω του ή μέσω του Safe Browsing από τις “ιστοσελίδες που οδηγούν σε αυτές τις εφαρμογές”.

“Η Ασφαλής περιήγηση Google θα εμφανίσει προειδοποιήσεις σε εφαρμογές και σε ιστότοπους που οδηγούν σε εφαρμογές που συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Έτσι αν μια διαχειρίζεται κάθε είδους προσωπικά δεδομένα (αριθμός τηλεφώνου, ηλεκτρονικό ) είτε δεδομένα συσκευής (όπως τον αριθμό IMEI), οι προγραμματιστές θα πρέπει να το αναφέρουν στον τελικό χρήστη αλλά και να συμπεριλάβουν στην εφαρμογή τους την πολιτική απορρήτου.

“Επιπλέον, εάν μια εφαρμογή συλλέγει και μεταδίδει προσωπικά δεδομένα που δεν σχετίζονται με τη λειτουργικότητα της εφαρμογής, τότε, πριν από τη συλλογή και τη μετάδοση των δεδομένων, η εφαρμογή θα πρέπει να υπογραμμίζει με έμφαση πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα του χρήστη και να ζητήσει την άδεια του για τέτοια χρήση” ανέφερε η ανακοίνωση.

Η εταιρεία εκτός του ότι προσπαθεί να “προστατέψει” τον τελικό χρήστη από τις αυθαίρετες εφαρμογές τρίτων που υποκλέπτουν δεδομένα, προσπαθεί φυσικά να επιδιορθώσει και την εικόνα της.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα όρια για την προστασία των τελικών χρηστών, προσπαθεί να τα περάσει μόνο στους προγραμματιστές εφαρμογών του Android και όχι στην ίδια την εταιρεία, που είναι γνωστή για ότι συλλέγει κάθε είδους δεδομένα, με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευση, σαν σύνολο, οι πληροφορίες που συλλέγει η Goοgle μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλήρες προφίλ, κάθε χρήστη. Το προφίλ αυτό συμπεριλαμβάνει τα πάντα:  τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα έγγραφα στο Drive, το ιστορικό περιήγησης, τα βίντεο που παρακολουθείτε στο YouTube, τους κωδικούς πρόσβασης WiFi και πολλά άλλα.

Έτσι η ανακοίνωση της Παρασκευής για την αλλαγή της πολιτικής της εταιρείας στις εφαρμογές που συγκαταλέγονται στο Google Play, φαίνεται κάπως υπο, αν και ο σκοπός της εταιρείας είναι να διαφυλάξει τα δεδομένα των πελατών της.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).