Ubuntu Touch εύκολη εγκατάσταση σε συσκευές Android

Ubuntu Touch: Η Canonical, μητρική εταιρεία του Ubuntu, ανέπτυξε ένα λειτουργικό σύστημα για Android. Με αυτή την θέλησαν να “διαταράξουν τη βιομηχανία” και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα προσφέροντας μια πλήρη επιφάνεια Linux σε κινητά.Ubuntu Touch

Μετά από μερικά χρόνια τελικά εγκατέλειψαν. Ο λόγος;

Η εταιρεία πίσω από το Ubuntu απέτυχε να πείσει τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από το Android OS, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το project. Αν όμως εσείς θέλετε να εγκαταστήσετε το Ubuntu Touch σε μια συσκευή με Android, υπάρχει ένας τρόπος.

Μετά το τέλος του project Ubuntu Touch, το ανέλαβε μια κοινότητα προγραμματιστών που έχουν σαν στόχο να κάνουν το Ubuntu Touch πραγματικότητα. Έτσι αν επιλέξετε να εγκαταστήσετε το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα στο κινητό σας, να μπορείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις λογισμικού, διορθώσεις ασφαλείας μέχρι και νέες λειτουργίες!

Ας δούμε πώς μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu Touch σε μια συσκευή Android.

Αποποίηση ευθυνών

Το flashing tool δεν υποστηρίζει όλες τις συσκευές που υπάρχουν στη λίστα της σελίδας . Παρόλο που αναφέρονται σαν υποστηριζόμενες, πολλές από τις συσκευές δεν έχουν ακόμα μια επίσημη κυκλοφορία του Ubuntu touch. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα στη συσκευή σας, αλλά βλέπετε ότι το λειτουργικό για την συσκευή σας βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, μην ανησυχείτε: οι προγραμματιστές το δουλεύουν και θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Υποστηριζόμενες συσκευές

Το UBports υποστηρίζει επίσημα τις εικόνες του Ubuntu Touch (και τις ενημερώσεις) για το Google Nexus 5, το OnePlus One και το Fairphone 2. Αυτές οι τρεις συσκευές έχουν πλήρη υποστήριξη. Κάθε πρόγραμμα οδήγησης και λειτουργίες σε αυτά τα smartphones λειτουργούν τέλεια με το Ubuntu Touch.

Αυτές είναι οι “βασικές” συσκευές που ασχολούνται οι προγραμματιστές της UBport. Λαμβάνουν τακτικά νέα χαρακτηριστικά λογισμικού και διορθώσεις.

Επιπλέον, η UBports ετοιμάζεται να υποστηρίξει περισσότερες συσκευές με λειτουργικό που είναι στο στάδιο pre-release. Αυτές οι συσκευές είναι up-and-coming, και πρόκειται να τοποθετηθούν στη σειρά “Core”. Βρίσκονται ήδη σε μορφή beta και είναι το Optimus L90, το BQ M10 HD και το BQ M10 FHD. Οι ιδιοκτήτες αυτών των συσκευών μπορούν να εγκαταστήσουν το Ubuntu Touch και να το χρησιμοποιήσουν με προσοχή, καθώς βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Εγκαταστήστε το flashing tool

Από τότε που ανέλαβε η UBports την ανάπτυξη του Ubuntu Touch, ο τρόπος με τον οποίο οι εγκαθιστούν το λειτουργικό σύστημα σε smartphones είναι διαφορετικός για συσκευές core/core-pre. Οι χρήστες δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν το τερματικό τους, να μεταγλωττίζουν τον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού συστήματος και να δημιουργούν τη δική τους εικόνα από την αρχή.

Στο παρελθόν, το Ubuntu Touch μπορούσε να εγκατασταθεί μόνο από το Ubuntu. Με τις εκδόσεις της UBports, αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Οι φίλοι του Ubuntu Touch μπορούν να το κατεβάσουν και να το εγκαταστήσουν εύκολα από κάθε διανομή Linux, ακόμα και από το Ubuntu. Αρχικά, κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ. Στη συνέχεια, πληκτρολογείστε τα παρακάτω στο τερματικό:

cd ~/Downloads
sudo chmod +x ubports-installer-*.AppImage

Στη συνέχεια, τρέξτε την εφαρμογή κάνοντας κλικ σε αυτήν στο διαχειριστή αρχείων ή με αυτήν την εντολή:

./ubports-*.AppImage

Εγκαταστήστε το Ubuntu Touch

Σε αυτή το δημοσίευση, θα δούμε τον τρόπο εγκατάστασης του Ubuntu Touch στις συσκευές Core και Core Pre-Release, καθώς σε αυτές οι συσκευές οι προγραμματιστές έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάπτυξης και είναι οι πιο ασφαλείς για εγκατάσταση. Αν διαθέτετε κάποια παλαιότερη συσκευή και θέλετε να εγκαταστήσετε το Ubuntu Touch, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες στον ιστότοπο της UBports. Βρείτε την συσκευή σας και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Σημείωση: Για να εγκαταστήσετε το Ubuntu Touch, ξεκλειδώστε το bootloader της συσκευής (unlock bootloader στο Google με τη μάρκα και το μοντέλο της συσκευής σας).

Με το που τρέξετε την εφαρμογή flashing tool της UBPorts ξεκινάει και η διαδικασία εγκατάστασης. Η συσκευή σας ενδέχεται να επανεκκινήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

1: Συνδέστε τη συσκευή σας με το καλώδιο USB. Χρησιμοποιήστε το αρχικό καλώδιο που συνοδεύει τη συσκευή σας. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε καλώδια τρίτων, καθώς τείνουν να είναι αναξιόπιστα και αργά.

2: Επιλέξτε τη συσκευή σας από το αναπτυσσόμενο μενού στο πρόγραμμα εγκατάστασης και κάντε κλικ στο κουμπί “επιλογή”.

3: Επιλέξτε το κανάλι κυκλοφορίας του Touch Ubuntu. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το προεπιλεγμένο “σταθερό” κανάλι.

4: Κάντε κλικ στο κουμπί “Εγκατάσταση” και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του υπολογιστή σας για να συνεχίσετε.

5: Αφήστε τον εγκαταστάτη να τελειώσει. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Ubuntu Touch θα είναι έτοιμο για χρήση!

Να αναφέρουμε ότι παρόλο που η Canonical εγκατέλειψε τα όνειρά της να διεισδύσει στην αγορά των smartphone, το Ubuntu Touch είναι ζωντανό χάρη στην κοινότητα. Αν θέλετε να ξεφύγετε από το Android και έχετε μια υποστηριζόμενη συσκευή, μπορείτε να εγκαταστήστε την τελευταία έκδοση του Ubuntu Touch

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

4 Comments

Leave a Reply
  1. Έχω ένα tablet Turbo-x RubikII7 . Δεν το βρήκα στις υποστηριζόμενες συσκευές.
    Υπάρχει περίπτωση να φορτώσει το Ubuntu και αν ναι ποια συσκευή πρέπει να διαλέξω;
    Να επισημάνω οτι είμαι πολύ νέος χρήστης του Linux.
    Ευχαριστώ .

      • Να μην το προσπαθήσω γιατί δεν γίνεται ή για κάποιο άλλο λόγο;
        Δεν υπάρχει κὰποια συμβατή συσκευή στο UBports Installer.

        • δεν υποστηρίζει την συσκευή σου, δεν ξέρεις από linux και μάλλον θα πρέπει να βρεις drivers να τα περάσεις μόνος σου (αν υπάρχουν)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).