WPA3: Πότε θα το δούμε στο Wi-Fi που χρησιμοποιούμε;

Ναι! Νέο πρότυπο ασφαλείας WPA3: Η Wi-Fi Alliance, που αποτελούν διάφοροι κατασκευαστές συσκευών, όπως η Apple, η Microsoft και η , ανακοίνωσε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, το πρότυπο ασφάλειας ασύρματου δικτύου της επόμενης γενιάς WPA3.

Το πρότυπο θα αντικαταστήσει το WPA2, ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που υπάρχει σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι ενσωματωμένο για την προστασία σχεδόν κάθε ασύρματης συσκευής σήμερα, όπως τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, και συσκευές του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).WPA3

Σύμφωνα με την Wi-Fi Alliance, οι συσκευές που υποστηρίζουν το WPA3 θα κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο 2018.

Οι συσκευές θα πρέπει να πιστοποιούνται για το WPA3 για να διαθέσουν αυτή τη , με άλλα λόγια, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν το σήμα “Wi-Fi CERTIFIED ™ WPA3 ™“. Έτσι πιθανότατα θα αρχίσετε να βλέπετε αυτό το λογότυπο σε νέους δρομολογητές (routers) και άλλες ασύρματες συσκευές από τα τέλη του 2018.

Η Wi-FI Alliance δεν έχει ανακοινώσει τίποτα για το αν οι ήδη υπάρχουσες συσκευές θα μπορέσουν να υποστηρίξουν το νέο πρότυπο WPA3, αλλά καλό θα ήταν να μην το περιμένουμε γιατί θα απογοητευτούμε.

Πολλές συσκευές θα μπορούσαν να λάβουν θεωρητικά ενημερώσεις ή firmware για την υποστήριξη του WPA3, αλλά οι κατασκευαστές θα έπρεπε να κάνουν αιτήσεις για λάβουν την πιστοποίηση WPA3 για το υπάρχον υλικό τους πριν προχωρήσουν σε αυτές τις ενημερώσεις. Αυτό φυσικά κοστίζει και οι περισσότεροι κατασκευαστές θα προτιμήσουν να δαπανήσουν τους πόρους τους για την ανάπτυξη νέων συσκευών αντί να λάβουν πιστοποιήσεις για τις παλιές.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη και έχετε ένα με δυνατότητα WPA3, θα χρειαστείτε συσκευές που είναι συμβατές με το WPΑ3 (φορητό υπολογιστή, τηλέφωνο και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με το Wi-Fi) για να εκμεταλλευτείτε πλήρως αυτά το νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας.

Τα καλά νέα είναι ότι το router θα μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα και τα δύο πρότυπα ασφαλείας WPA2 και WPA3.

Έτσι μόλις κυκλοφορήσει το WPΑ3 και δεν θα είναι ευρέως διαδεδομένο, θα πρέπει να περάσει μια μακρά μεταβατική περίοδο, στην οποία ορισμένες συσκευές θα συνδέονται στο νέο σας router με το πρότυπο WPA2, ενώ άλλες θα συνδέονται με το WPΑ3.

Όταν πια όλες σας οι συσκευές θα υποστηρίζουν το WPΑ3, θα μπορείτε να απενεργοποιήσετε το WPA2 στο δρομολογητή σας για να βελτιώσετε την ασφάλεια, όπως μπορείτε να απενεργοποιήσετε και κάθε απαρχαιωμένο πρότυπο ασφαλείας WPA και WEP και χρησιμοποιήσετε μόνο συνδέσεις WPA2 στο router σας από σήμερα.

Παρόλο που θα χρειαστεί λίγος χρόνος για την πλήρη ανάπτυξη του WPΑ3, το σημαντικό είναι ότι η διαδικασία μετάβασης ξεκινά το 2018. Να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).