Γερμανία: καταδίκη του Facebook για συλλογή προσωπικών δεδομένων

Το Facebook καταδικάστηκε από ένα δικαστήριο της Γερμανίας για τους όρους χρήσης της υπηρεσίας και τις προεπιλεγμένες που χρησιμοποιεί. Φυσικά το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, άσκησε αμέσως έφεση.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, η δικαστική διαμάχη ήταν μεταξύ του Facebook, και της Ομοσπονδίας Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτών, ή VZBV από το Verbraucherzentrale Bundesverband.Facebook

Η VZBV φέρεται να έχει πρόβλημα με το εργαλείο Friend Finder, τη χρήση φωτογραφιών των χρηστών στις διαφημίσεις του κοινωνικού δικτύου αλλά και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του WhatsApp και του Facebook.

Αυτή τη φορά, το περιφερειακό δικαστήριο του υ συμφώνησε με την VZBV για το ότι το Facebook παραβιάζει το γερμανικό νόμο περί προστασίας δεδομένων, συλλέγοντας δεδομένα από τους χρήστες του, χωρίς να τους παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζονται για να έχουν κάποια διαφορετική επιλογή.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Facebook παραβιάζουν το νόμο: η εφαρμογή για κινητά συλλέγει αυτόματα πληροφορίες από χρήστες που μοιράζονται την τους και τα προφίλ των χρηστών είναι εμφανή από προεπιλογή στις μηχανές αναζήτησης.

Οι δικαστές συμφώνησαν επίσης ότι οκτώ από τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης του Facebook δεν πληρούν τις νομικές προδιαγραφές που απαιτούνται για να υπάρχει συγκατάθεση από τους χρήστες, επειδή είναι διατυπωμένες υπερβολικά πολύπλοκοι.

Οι όροι αυτοί συμπεριλαμβάνουν προκατασκευασμένες δηλώσεις που επιτρέπουν στο Facebook να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα ονόματα και τις εικόνες προφίλ των χρηστών του στις διαφημίσεις που προβάλλει, αλλά και να προωθεί τα δεδομένα που συλλέγει στις ΗΠΑ.

Το ίδιο ισχύει και για τον όρο του Facebook που υποχρεώνει τα μέλη της υπηρεσίας να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα.

Η VZBV είναι ανένδοτη στο ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι νόμιμες.

“Οι πάροχοι επιγραμμικών υπηρεσιών πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους ανώνυμα, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα ψευδώνυμο”, δήλωσε ο αξιωματικός της πολιτικής της VZBV Heiko Dünkel, επισημαίνοντας τον Γερμανικό νόμο Telemedia Act.

Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά η απόφαση δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε.
Ένας εκπρόσωπος του Faceboοk ανέφερε ότι η εταιρεία έχει αλλάξει ήδη τις πολιτικές της από τότε που άρχισε η υπόθεση το 2015 και σύντομα θα τις αλλάξει ξανά.

Ο κανονισμός γενικής προστασίας δεδομένων (General Data Regulation ή GDPR) που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2018, θα φέρει πολύ αυστηρότερους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι εταιρείες όπως το Facebοok θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα.

Εικόνα header Taz.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).