Open-Source 5 εργαλεία για την online προστασία των δεδομένων σας

Open-Source: Έχετε θέμα εμπιστοσύνης και είναι απόλυτα κατανοητό. Τα τελευταία χρόνια όλες οι μεγάλες εταιρείες ακόμα και η Canonical του Ubuntu αναφέρουν ότι συλλέγουν δεδομένα για το συμφέρον μας.

Έτσι είτε μιλάμε για την συλλογή δεδομένων μέσω τηλεμετρίας από τα Windows 10, είτε για την συλλογή που πραγματοποιούν οι ιστοσελίδες μέσω των προγραμμάτων περιήγησης, υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο με λογισμικό και εργαλεία κώδικα (Open-Source).Open-Source

Monica

Η κοινωνική δικτύωση υποτίθεται ότι δεν δημιουργήθηκε για να σερβίρει κυβερνητική προπαγάνδα και να βρίσκεται το επίκεντρο σκανδάλων ιδιωτικότητας. Στόχος της κάθε κοινωνικής πλατφόρμας είναι να απλοποιήσει την ανεύρεση φίλων και να διευκολύνει την επικοινωνία μαζί τους.

Εδώ και καιρό αρκετές επιχειρήσεις, χρησιμοποιούν λογισμικό διαχείρισης σχέσεων πελατών (CRM από το Customer Relationship Management) για την καταγραφή των στοιχείων των πελατών για την καλύτερη εξυπηρέτηση. Πως θα σας φαινόταν ένα προσωπικό CRM που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να αυξήσετε τον έλεγχο στα προσωπικά σας δεδομένα;

Η Monica είναι ένα ατομικό CRM ανοιχτού κώδικα (Open-Source), που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τους ανθρώπους που επιλέγετε να έχετε σχέσεις. Χρησιμοποιώντας την web εφαρμογή, μπορείτε να προσθέσετε σημειώσεις για την οικογένεια ενός ατόμου, να παρακολουθείτε πόσο συχνά επικοινωνείτε μαζί του, να προγραμματίζετε υπενθυμίσεις ή και να καταγράφετε τα δώρα που έχετε μοιραστεί μαζί του.

Η πλατφόρμα διαθέτει εφαρμογές για iOS και Android. Το μόνο αρνητικό σε όλη την υπόθεση είναι ότι τα δεδομένα σας για άλλη μια φορά φιλοξενούνται στο διαδίκτυο σε servers τρίτων. Αν δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα μπορείτε να φιλοξενήσετε μόνοι σας τη Monica.

OpenSSL

Πριν από το 2014, τα Secure Socket Layers (SSL) και το Transport Layer Security (TLS) δεν ήταν τόσο γνωστά όσο είναι σήμερα. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας άρχισαν να ακούγονται πάρα πολύ, μετά την ανακοίνωση μιας πολύ σοβαρής ευπάθειας, του Heartbleed. H ευπάθεια επηρέασε το 17 τοις εκατό περίπου των διακομιστών που χρησιμοποιούσαν OpenSSL για την παροχή ασφαλών συνδέσεων σε ιστοσελίδες.

Παρόλο που το Heartbleed χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ από τα από ειδησεογραφικά πρακτορεία για την συλλογή , η ευπάθεια επιδιορθώθηκε την ίδια μέρα που αποκαλύφθηκε. Ο χρόνος επιδιόρθωσης ήταν πολύ γρήγορος αν και η ομάδα ανάπτυξης αποτελείται μόνο από 13 άτομα, εκ των οποίων τα 10 είναι εθελοντές.

Το Open-Source πρωτόκολλο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1998 σαν μια αναβάθμιση του ξεπερασμένου open source SSLeay. Παρά την ταπεινή προέλευσή της, η εφαρμογή έχει γίνει πλέον το πρότυπο κρυπτογράφησης μεταξύ διακομιστών του web.

OnionShare

Η μέσω του διαδικτύου είναι μια ακόμα πρόκληση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης Cloud διευκολύνουν περισσότερο από ποτέ τον διαμοιρασμό αρχείων στο διαδίκτυο. Είστε όμως ασφαλείς; Θα μπορούσατε ίσως να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως την Takeafile που επιτρέπει τον διαμοιρασμό αρχείων χωρίς να πρέπει να τα ανεβάζετε σε διακομιστές τρίτων. Όμως εμείς για άλλη μια φορά θα προτείνουμε την OnionShare. Εκτός του ότι είναι μια υπηρεσία ανοικτού κώδικα, χρησιμοποιεί και το δίκτυο TOR για την ασφαλή και ανώνυμη κοινή χρήση των αρχείων σας. Υπάρχει λογισμικό για όλες τις πλατφόρμες (Linux, macOS και Windows) που δημιουργεί έναν ειδικό web server στο δίκτυο TOR.

Μετά από την μεταφορά ενός αρχείου, η εφαρμογή σας δίνει μια μοναδική διεύθυνση URL .onion για κοινή χρήση με τον παραλήπτη. Τα αρχεία σας φιλοξενούνται μόνο στον υπολογιστή σας, και έτσι τα δεδομένα σας θα παραμείνουν μακριά από χέρια τρίτων. Για να κατεβάσει το αρχείο ο παραλήπτης πρέπει να ανοίξει το URL σε ένα πρόγραμμα περιήγησης TOR.

OpenWRT

Τον Μάιο του 2018, οι ερευνητές της ομάδας Talos της Cisco αποκάλυψαν κακόβουλες εφαρμογές που χτυπούσαν routers σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ερευνητές από τις 24 Μαΐου του 2018, το VPNFilter είχε μολύνει πάνω από 500.000 routers. Το εκμεταλλευόταν το firmware δημοφιλών router που χρησιμοποιούσαν ακόμα τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης.

Το VPNFilter μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι τα routers αποτελούν άλλη μια απειλή για την ασφάλειά μας. Το firmware του δρομολογητή σας πολύ συχνά περιέχει τρωτά σημεία.
Το OpenWRT είναι ένα firmware ανοιχτού κώδικα (Open-Source) που βασίζεται στο Linux και αναπτύχθηκε για να ενσωματώνεται σε συσκευές όπως τα routers. Γενικά θεωρείται πιο σταθερό από τα περισσότερα firmware που κυκλοφορούν στην αγορά. Αν δεν σας ενδιαφέρουν οι βελτιώσεις του router, τότε θα πρέπει να αναφέρουμε και τα άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτει.

Μπορεί να παρακολουθήσει της κυκλοφορία του δικτύου σας, να τρέξει μια εφαρμογή και να διαμορφώσει ένα δίκτυο σε ολόκληρο το δίκτυό σας. Παρόλο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το OpenWRT θα σας προστατεύσει απόλυτα από το επόμενο VPNFilter, θα διασφαλίσει ότι δεν χρησιμοποιείτε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στο router σας.

OpenVPN

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) αποτελούν βασικό στοιχείο των συστημάτων πληροφορικής εδώ και δεκαετίες.
Το OpenVPN, οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2002, και είναι ένα πρωτόκολλο VPN ανοικτού κώδικα. Υποστηρίζει όλες τις μεγάλες πλατφόρμες (Linux, MacOS και Windows), και με ειδικές εφαρμογές το Android και το iOS.
Το OpenVPN χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση 256-bit μέσω OpenSSL για την προστασία των δεδομένων σας κατά τη μεταφορά. Με το VPN μπορείτε να παρακάμψετε κάθε απαγόρευση που χρησιμοποιεί τον αποκλεισμό IP.

Open-Source για όλους

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος και σημαντικός. Ωστόσο οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να συλλέγουν τα δεδομένα μας υποτίθεται για το καλό μας, ενώ είναι πια πολύ συχνό το φαινόμενο διάθεσης δεδομένων σε τρίτους. Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για τις διεργασίες που τρέχουν στον υπολογιστή μας.

_________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).