Linux : Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση του;

Η απάντηση είναι κυκλική όπως και το πρόβλημα του Linux. Καιρό τώρα το διάσημο λειτουργικό που τροφοδοτεί σχεδόν όλους τους web servers, το cloud, και όλα τα super computers δεν φαίνεται να είναι η κύρια επιλογή εκατομμυρίων χρηστών.

Γιατί;Linux

Το Linux δεν υιοθετείται λόγω της έλλειψης υιοθεσίας.

Είναι ένα κυκλικό πρόβλημα. Το Linux χρειάζεται περισσότερες εμπορικές εφαρμογές, αλλά οι εμπορικοί προμηθευτές δεν θα αναπτύξουν το τους για το Linux αν δεν αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Η κοινότητα του Linυx χρειάζεται περισσότερα drivers από τους προμηθευτές hardware, αλλά οι εταιρείες hardware δεν ξοδεύουν για την ανάπτυξη drivers για το Linυx αφού δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Η κοινότητα του Linux θα μεγάλωνε σημαντικά αν η αγορά διέθετε περισσότερους υπολογιστές με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα το Linux, αλλά και πάλι είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι να το ζητήσουν περισσότεροι καταναλωτές. Το Linux έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, και ακόμα περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια. Όμως ο δρόμος είναι μακρύς.

Γιατί όμως δεν υιοθετείται το Linux;

Γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι ευχαριστημένοι με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή, και ως γνωστόν το άγνωστο τρομάζει. Το λειτουργικό σύστημα (Windows ως επί το πλείστον) λειτουργεί άψογα (;) και το βασικότερο είναι ότι το έχουν συνηθίσει. Να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πληρώσει για αυτό. Έτσι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αλλάξουν.

Το άλλο μεγάλο εμπόδιο είναι οι εφαρμογές. Για τους μέσους οικιακούς , το Linυx έχει τα περισσότερα προγράμματα από αυτά που χρειάζονται. Εφαρμογές για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και περιήγηση στο Web, CD, εγγραφή σε USB, επεξεργασία κειμένου και υπολογιστικά φύλλα.

Το Linux διαθέτει παιχνίδια, και μάλιστα υπέροχα παιχνίδια. Όμως δεν διαθέτει μεγάλα παιχνίδια. Δεν έχει αποκλειστικότητες σε μεγάλα ονόματα παιχνιδιών, και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα παιχνίδια και γενικότερα οι μεγάλες εφαρμογές δεν έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν σε Linux ή έστω με WINE.

Για ποιο λόγο; Όπως σε κάθε εμπορική συναλλαγή και εδώ ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Έτσι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είναι:

Πώς μπορώ να υποστηρίξω το λειτουργικό σύστημα και να βοηθήσω την κοινότητα να αναπτυχθεί;

Υπάρχουν πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράζετε hardware που είναι συμβατό με το Linux, όποτε είναι δυνατόν. Όταν αγοράζετε νέους υπολογιστές, ζητήστε από το κατάστημα υπολογιστές Linux ή που να μην έχουν προεγκατεστημένο κάποιο λειτουργικό σύστημα. Αν δεν το κάνουν, πείτε τους ότι θα αγοράσετε από κάπου αλλού.

Όταν δείτε κάποιο παιχνίδι που σας αρέσει, ρωτήστε τους προγραμματιστές αν διαθέτουν κάποιο port για Linυx. Όλα τα παραπάνω απευθύνονται σε ανθρώπους εκτός της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού, αλλά μπορούν να βελτιωθούν και πάρα πολλά εντός της κοινότητας.

Αφιερώστε χρόνο για να αναφέρετε κάθε , γράψτε την τεκμηρίωση σε projects που ζητούν βοήθεια, δωρίσετε χρήματα σε χρήσιμα projects και υποβάλετε αιτήματα χαρακτηριστικών που θα θέλατε να δείτε στο σύστημά σας.

Εν ολίγοις, εάν θέλετε να δείτε το Linux να υιοθετείται περισσότερο είναι σημαντικό να εμπλακείτε, τόσο μέσα όσο και έξω από την κοινότητα.

________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).