Virtual machine ή Εικονική μηχανή; Τι πρέπει να ξέρετε

Μία Εικονική μηχανή (Virtual machine ή VM) σας επιτρέπει να τρέξετε άλλα λειτουργικά συστήματα μέσα από το λειτουργικό σας σύστημα. Μπορείτε να τρέξετε δηλαδή ένα εικονικό λειτουργικό σύστημα σαν ένα απλό πρόγραμμα στον υπολογιστή σας.

Ένα Virtual machine είναι ιδανικό για τη δοκιμή άλλων λειτουργικών συστημάτων, ή για να τρέξετε λογισμικό σε λειτουργικά συστήματα που φυσιολογικά δεν τρέχει. Για παράδειγμα σε έναν υπολογιστή με Linux μπορείτε να τρέξετε εφόσον εγκαταστήσετε μια έκδοση των Windows σε ένα Virtual machine.Virtual machine

Θέλετε να δοκιμάσετε εικονικές μηχανές; Υπάρχουν πολύ αξιόλογα προτα που διατίθενται δωρεάν όπως θα δούμε παρακάτω.

Πως λειτουργεί ένα Virtual machine

Λειτουργεί σαν υπολογιστής. Λειτουργεί μέσα από το τρέχον λειτουργικό σας σύστημα (το λειτουργικό σύστημα υποδοχής) και παρέχει εικονικό hardware στα φιλοξενούμενα λειτουργικά συστήματα. Το εικονικό OS (guest OS) τρέχει σε ένα παράθυρο μέσα από το κεντρικό λειτουργικό σύστημα, όπως ακριβώς οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας.

Από την οπτική γωνία του guest OS, το Virtual machine είναι ένας πραγματικός, φυσικός υπολογιστής.

Ένα στοιχείο των εικονικών μηχανών που ονομάζεται hypervisor εξομοιώνει το εικονικό hardware: CPU, μνήμη, σκληρό δίσκο, συσκευές δικτύωσης και άλλες. To εικονικό hardware που παρέχεται από το hypervisor δανείζεται από το πραγματικό hardware που υπάρχει στον υπολογιστή σας.

Έτσι με αυτό τον τρόπο μπορείτε να έχετε αρκετές εικονικές μηχανές εγκατεστημένες στο κύριο σύστημά σας, εφόσον έχετε την άνεση χώρου στον σκληρό σας δίσκο. Μετά την διαφόρων λειτουργικών συστημάτων μπορείτε να επιλέξετε ποια εικονική μηχανή θέλετε να ξεκινήσετε.

Πρακτικές χρήσεις για εικονικές μηχανές ή Virtual machines

Μπορείτε να δοκιμάστε νέες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων: Μπορείτε να δοκιμάσετε τα Windows 10 στον υπολογιστή σας με Windows 7, αν δεν είστε διατεθειμένοι να αναβαθμίσετε ακόμα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με άλλα λειτουργικά συστήματα: Μπορείτε για παράδειγμα να εγκαταστήσετε διάφορες διανομές Linux κάτι που θα σάς επιτρέψει να πειραματιστείτε και να μάθετε πώς λειτουργούν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό που απαιτεί παλαιότερο λειτουργικό σύστημα. Αν έχετε μια εφαρμογή που τρέχει μόνο στα Windows XP, μπορείτε να εγκαταστήσετε τα XP σε μια εικονική μηχανή και να τρέξετε την εφαρμογή σας από εκεί.

Μπορείτε να τρέξετε λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για άλλα λειτουργικά συστήματα: Οι χρήστες Mac και Linux μπορούν να εγκαταστήσουν Windows σε μια εικονική μηχανή για να χρησιμοποιούν λογισμικό Windows στους υπολογιστές τους χωρίς προβλήματα συμβατότητας. Δυστυχώς, τα είναι πρόβλημα γιατί οι εφαρμογές εικονικών μηχανών επιβαρύνονται πάρα πολύ με τα τρισδιάστατα παιχνίδια.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα λογισμικό σε πολλές πλατφόρμες: Πρέπει να ελέγξετε αν μια εφαρμογή λειτουργεί σε πολλά λειτουργικά συστήματα; Μπορείτε να την εγκαταστήσετε σε μια εικονική μηχανή.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πολλούς διακομιστές, μπορούν να τοποθετήσουν ορισμένους από αυτούς σε εικονικές μηχανές και να τρέχουν από ένα μόνο υπολογιστή. Κάθε εικονική μηχανή είναι ένα απομονωμένο “δοχείο”, οπότε αυτό μπορεί να σας γλυτώσει από προβλήματα ασφαλείας.

Συνιστώμενο λογισμικό για Virtual machines στον υπολογιστή σας:

Φυσικά το VirtualBox. Μια μεγάλη, open-source εφαρμογή που μπορεί να εγκατασταθεί σε Windows, macOS και Linux. Το VirtualBox δεν διαθέτει κάποια εμπορική έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε όλες τις λειτουργίες δωρεάν, ακόμα και τις πιο προηγμένες.

Μπορείτε να την κατεβάσετε από το παρακάτω link:

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

Μαζί με το κύριο πρόγραμμα κατεβάστε και το VirtualBox Oracle VM VirtualBox Extension Pack, που θα σας παρέχει διάφορες επιπλέον ρυθμίσεις και drivers.

________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Όντως το VirtualBox είναι θησαυρός. Μπορείς να δοκιμάσεις από ότι εκδόσεις Linux θέλεις μέχρι να να βάλεις Windows να τρέχουν κάτω από βαριές συνθήκες γεμάτες Ιούς και άλλα χωρίς να φοβάσαι !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).