WordPress Γνωρίστε την ιστορία του δημοφιλέστερου CMS

Γνωρίζετε την ιστορία του WordPress; Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από το 31% όλων των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο. Παρακάτω θα δούμε την ιστορία του WordPress και πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου.WordPress

Η ιστορία του WordPress

Το WordPress ξεκίνησε γιατί σταμάτησε η ανάπτυξη του λογισμικού blogging b2/cafelog από τους κύριους προγραμματιστές του. Το 2003, δύο χρήστες του b2/cafelog, ο Matt Mullenweg και ο Mike Little, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα πάνω στην πλατφόρμα του b2/cafelog.

Πολύ πιθανόν τότε που ξεκινούσαν το νέο project να μην ήξεραν ότι πρόκειται να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις και ότι θα κρατούν απασχολημένους μια ολόκληρη βιομηχανία προγραμματιστών, σχεδιαστών, bloggers και διαδικτυακών εκδοτών.

Στις 27 Μαΐου 2003, ο Matt ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα της πρώτης έκδοσης του WοrdPress. Βασιζόταν στο στο b2 Cafelog αλλά είχε σημαντικές βελτιώσεις. Η πρώτη έκδοση του WordPress περιελάμβανε ένα νέο περιβάλλον διαχείρισης, και νέα templates συμβατά με το πρότυπο XHTML 1.1. Το panel δημοσίευσης εμφανίζεται παρακάτω:

Τον Μάιο του 2004, κυκλοφόρησε η έκδοση 1.2 του WοrdPress φέρνοντας για πρώτη φορά την αρχιτεκτονική για την προσθήκη plugin. Αυτό επέτρεπε στους χρήστες και τους προγραμματιστές να επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του WordPress γράφοντας τα δικά τους plugins και να τα μοιράζονται με την υπόλοιπη κοινότητα.

Το WordPress ανοίγονταν στην κοινότητα, κάτι που ήταν εντελώς αντίθετο με αυτό που συνέβαινε στη βιομηχανία του blogging εκείνη την εποχή.

Ο ηγέτης της αγοράς στον τομέα των εργαλείων blogging εκείνη την εποχή ήταν η υπηρεσία Moveable Type. Χρησιμοποιούσαν νέους όρους αδειοδότησης κάτι που δεν τους άρεσε και πολύ στους χρήστες της πλατφόρμας. Αυτό ανάγκασε πάρα πολλούς να αναζητήσουν κάποια νέα πλατφόρμα blogging.

Το WordPress 1.2 παρουσιάστηκε ως ένα φιλόδοξο project που προσφέρει στους χρήστες μια ώριμη, σταθερή, εύκολη και ευέλικτη πλατφόρμα με χαρακτηριστικά που ανταγωνίζονται τους ανταγωνιστές. Ο ρυθμός υιοθέτησης του WοrdPress εκτοξεύτηκε με αυτή την έκδοση.

Με την αύξηση του αριθμού των χρηστών της πλατφόρμας, το WοrdPress άρχισε να βελτιώνεται με τη βοήθεια και το ενδιαφέρον της κοινότητας.

Τον Φεβρουάριο του 2005, το κυκλοφόρησε το WordPress 1.5 Version 1.5 (Strayhorn). Έφερε τις Σελίδες (Pages), εργαλεία διαχείρισης σχολίων, ένα νέο προεπιλεγμένο (Kubrick) και ένα εντελώς νέο σύστημα αλλαγής-προσθήκης θεμάτων.

Τον Δεκέμβριο του 2005, κυκλοφόρησε το WordPress 2.0 με ένα νέο πίνακα ελέγχου για τον admin. Ο νέος χώρος διαχείρισης ήταν μια πλήρης αναμόρφωση της διαχείρισης του WordPress.

Χρησιμοποίησε το JavaScript και το DHTML για να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας, όπου οι χρήστες δεν χρειαζόταν να ανοίξουν άλλη σελίδα για να μπορούν να πραγματοποιήσουν μερικές απλές εργασίες. Με το νέο admin panel μπορούσαν να προσθέτουν κατηγορίες και tags στις αναρτήσεις τους χωρίς να αφήσουν τον επεξεργαστή ή να διαγράψουν σχόλια χωρίς να πρέπει να ανοίξουν ξανά την σελίδα των σχολίων.

Στην έκδοση 2 ήρθε και το anti-spam plugin Akismet. Κυκλοφόρησε επίσης και ένα πρόσθετο για την δημιουργία αντιγράφων της βάσης δεδομένων του WordPress (wp-db-backup). Άλλη μια καινοτομία της έκδοσης ήταν η προσθήκη του αρχείου functions.php στο Theme System.

Την 1η Μαρτίου 2006, η εταιρεία Automattic, η οποία ιδρύθηκε από τον συνιδρυτή της WοrdPress Matt Mullenweg, καταχώρισε το εμπορικό σήμα WordPress και κατοχύρωσε τα λογότυπα.

Το 2008, μια εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων με το όνομα Happy Cog εντάχθηκε στο WοrdPress project για να βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός νέου interface διαχείρισης του WordPress. Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη χρηστικότητας για το σχεδιασμό του UI για τους διαχειριστές.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν στο WordPress νέες δυνατότητες, όπως τα shortcodes, ενημερώσεις με ένα κλικ και τον ενσωματωμένο εγκαταστάτη plugin.

Τον Ιούνιο του 2010, η εταιρεία Automattic, μεταβίβασε την ιδιοκτησία του εμπορικού σήματος και του λογότυπου του WordPress στο WοrdPress Foundation. Ήταν μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του WοrdPress, επειδή εξασφάλισε ότι το WordPress θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γιατί σταμάτησε να εξαρτάται από μια εταιρεία ή μια ομάδα προγραμματιστών.

Στις 17 Ιουνίου 2010 κυκλοφόρησε το WοrdPress 3.0. Ήταν ένα σημαντικό βήμα καθώς έφερε πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως προσαρμοσμένους τύπους δημοσιεύσεων, καλύτερα custom taxonomies, προσαρμοσμένα backgrounds, header, menus, contextual help στις σελίδες του διαχειριστή κλπ. Το πρόγραμμα WordPress MU συγχωνεύθηκε στον πυρήνα του WordPress για τη δημιουργία Multisite networks.

Η νέα έκδοση ήρθε με το theme Twenty Ten, το οποίο ξεκίνησε την παράδοση ενός νέου προεπιλεγμένου θέματος για κάθε έτος.

Το 2012, προστέθηκε το theme customizer, οι προεπισκοπήσεις θεμάτων και νέος διαχειριστής media. Αυτά τα χαρακτηριστικά βοήθησαν πάρα πολύ τους νέους χρήστες στη δημιουργία γκαλερί εικόνων και στην προεπισκόπηση των θεμάτων πριν αλλάξουν θέμα.

Το 2013, κυκλοφόρησε η έκδοση WοrdPress 3.7. Έφερε τη νέα δυνατότητα αυτόματων ενημερώσεων. Ναι το WordPress μπορούσε πια να ενημερώσει αυτόματα το λογισμικό του σε minor εκδόσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το WοrdPress 3.8 το οποίο έφερε το MP6, το νέο interface διαχείρισης του WordPress. Το νέο περιβάλλον ήταν responsive και αποσκοπούσε στην παροχή καλύτερης εμπειρίας χρήστη σε οποιαδήποτε συσκευή ή μέγεθος οθόνης.

Στις 16 Απριλίου 2014, κυκλοφόρησε το WordPress 3.9. Η έκδοση βελτίωσε τον visual post editor του WοrdPress. Οι χρήστες μπορούν πλέον να επεξεργάζονται απευθείας μέσα από τον επεξεργαστή και να βλέπουν τις προεπισκοπήσεις τους μέσα στον επεξεργαστή. Το WοrdPress 3.9 έφερε επίσης ζωντανές προεπισκοπήσεις widget, playlist ήχου και διάφορες άλλες βελτιώσεις.

Περισσότερες όμως βελτιώσεις έγιναν στον πυρήνα του WοrdPress καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους για τις επόμενες εκδόσεις WordPress 4.0 και WοrdPress 4.1.

Το 2014 ήταν επίσης το πρώτο έτος κατά το οποίο οι μη αγγλικές εκδόσεις του WordPress ξεπέρασαν σε λήψεις τις αγγλικές εκδόσεις.

Το 2015, κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις WordPress 4.2, 4.3 και 4.4. Αυτές οι κυκλοφορίες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του localization, της υποστήριξης emoji, της προσαρμογής των θεμάτων και της δημιουργίας υποδομής για το WordPress REST API.

Την ίδια χρονιά, το WooCommerce, το πιο δημοφιλές plugin ηλεκτρονικού εμπορίου της WοrdPress, αποκτήθηκε από την Automattic.

Το 2016, κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις WοdPress 4.5, 4.6 και 4.7. Κάθε έκδοση έφερε νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις. Οι πιο σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έτους ήταν οι βελτιωμένες ενημερώσεις για τα plugins και τα θέματα, η ανάκτηση περιεχομένου χρησιμοποιώντας το αποθηκευτικό χώρο του προτος περιήγησης και το προσαρμοσμένο css μέσα στο customizer.

Το 2017, κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις WοrdPress 4,8 και 4,9 με πολλά νέα προεπιλεγμένα widget για την προσθήκη ήχου, βίντεο, εικόνων, γκαλερί, κείμενο και HTML. Αυτές οι κυκλοφορίες έθεσαν επίσης τις βάσεις για το Project Gutenberg, μια νέα και σύγχρονη publishing εμπειρία του WοrdPress.


Η ανάπτυξη του Gutenberg συνεχίζεται και το 2018.

WordPress Τι θα ακολουθήσει;

Το WοrdPress εξελίσσεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των εκατομμυρίων ιστοσελίδων σε όλο τον κόσμο. Η κατεύθυνση του WοrdPress φαίνεται να εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες των χρηστών του.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).