Το Firefox θα υποστηρίξει τη μορφή εικόνας WebP της Google

Tο 2010 η Google εισήγαγε τη μορφή εικόνας WebP, ένα νέο format για εικόνες που δημιουργεί έως και 45% μικρότερες σε όγκο εικόνες σε σχέση με το PNG, για παρόμοια ποιότητα.

Η μορφή εικόνας WebP της Google υποστηρίζεται προφανώς από το Google Chrome και τα προγράμματα ς που υποστηρίζονται από το Chromium, όπως η Opera. Δεν έτυχε, όπως ευκόλως αντιλαμβάνεστε, ιδιαίτερης αποδοχής από τους υπόλοιπους κατασκευαστές browser λόγω της μεταξύ τους ανταγωνιστικότητας. Μέχρι και σήμερα κανένας browser, εκτός του Chrome και του Opera δεν μπορεί να “διαβάσει” και να προβάλει WebP εικόνες. Τα μεγάλα προγράμματα και επεξεργασίας εικόνας την υποστηρίζουν εδώ και καιρό.

Μπορείτε να συγκρίνετε την φωτογραφία αυτού του άρθρου που ουσιαστικά είναι ένα της τελευταίας έκδοσης του Firefox 62.0.3 όπου δεν μπορεί να δείξει τις WebP εικόνες και στην θέση τους εμφανίζει μόνο τα tags αυτών (δεξιά).

Όμως με την νέα ενημέρωση των του Οκτωβρίου 2018 (αυτήν που κάποιοι έχασαν τα αρχεία τους) ο browser Edge υποστηρίζει την μορφή εικόνας WebΡ. Φαίνεται με την σειρά της ότι και η Mozilla θα αγκαλιάσει επίσης την της Google. Σύμφωνα με το CNET, ο περιηγητής Firefox της Mozilla θα υποστηρίξει τελικά τη μορφή εικόνας WebP της Google.

Συγκεκριμένα η είδηση που μας φέρνει το CNET είναι ότι ο Mozilla προχωράει στην υποστήριξη του format WebΡ για το Firefox που θα τρέχει σε desktop και Android. Αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν θα υποστηρίξει το WebP ο Firefox που θα τρέχει σε iOS.

Είμαστε σε αναμονή λοιπόν να δούμε τις εξελίξεις πάνω στο θέμα. Μας ενδιαφέρει άλλωστε γιατί οι μικρότερες σε όγκο φωτογραφίες, με την ίδια ποιότητα εξασφαλίζουν μείωση στο bandwidth, λιγότερη στα δίκτυα και άρα ένα πιο γρήγορο internet.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).