10MB δίσκος της δεκαετίας του 60

Δίσκος 10MB με απίστευτο μέγεθος: Για να φτάσουν οι σκληροί στο σημείο που γνωρίζουμε σήμερα έχουν περάσει από πάρα πολλά στάδια. Φανταστείτε ότι το ορόσημο χωρητικότητας του 1 terabyte το φτάσαμε μόλις το 2007, δηλαδή χρειάστηκαν 51 ολόκληρα χρόνια. Τα 2 terabyte, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα, το 2009, δηλαδή χρειάστηκαν μόνο 2 χρόνια.

Η διαφορά αυτή μας δίνει μια ιδέα για του ρυθμού ανάπτυξης της τεχνολογίας ψηφιακής αποθήκευσης που ξεκίνησε ουσιαστικά από το 1956.

Όμως η εξέλιξη της χωρητικότητας δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στοιχείο, αφού υπήρξαν πολύ σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος και την τιμή των σκληρών δίσκων.

Μέχρι το 1957, τα δεδομένα αποθηκευόταν σε ταινίες. Τότε για πρώτη φορά η IBM παρουσίασε τον σκληρό δίσκο 305 RAMAC (Random Method of Accounting and ). Αποτελούνταν από 50 πλακέτες, είχε διάμετρο 24 ίντσες και συνολική χωρητικότητα 5 MB, μια τεράστια χωρητικότητα για την εποχή.

Ο δίσκος κόστιζε $35,000 το χρόνο (ενοικίαση γιατί η IBM δεν πωλούσε το δίσκο) και είχε το διπλάσιο μέγεθος ενός ψυγείου.

Το πρώτο μοντέλο, που χρησιμοποιούσε τεχνολογία «Float on air» στην κεφαλή ανάγνωσης εγγραφής ονομάστηκε Winchester 3030 (γιατί η τεχνολογία αναπτύχτηκε στο Winchester της Αγγλίας). Ο συγκεκριμένος δίσκος είχε δύο πλευρές και κάθε μια από αυτές μπορούσε να αποθηκεύσει 30 MB!

Ο παρακάτω δίσκος που δείχνουμε σήμερα, παρουσιάζεται από τον Dr John E Kelly III και αφορά ένα σκληρό χωρητικότητας 10MB. Κατασκευάστηκε το 1960.

10mb

_________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).