Robot ταξιδεύει σε σωματικά υγρά για χορήγηση φαρμάκων

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη “robot”; η Boston Dynamics; ή ευέλικτες, μικροσκοπικές συσκευές που μπορούν να κολυμπήσουν μέσα σε σωματικά υγρά; Πιθανότατα σας έρχεται η Boston Dynamics, αλλά το τελευταίο θα είναι το robot που θα μπορεί να παραδώσει κάποια μέρα φάρμακα που σώζουν ζωές στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του σώματός σας.

Σε μια που εμφανίστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, από μια ομάδα επιστημόνων από το EPFL και το ETH Zurich περιγράφει τον σχεδιασμό robot από βακτήρια που είναι βιοσυμβατά, και ικανά να τροποποιήσουν το σχήμα τους ανάλογα με τις ανάγκες.

Έτσι μπορούν να περάσουν μέσα από πολύ στενά αιμοφόρα αγγεία χωρίς κανένα πρόβλημα στην ταχύτητα. Ο Selman Sakar, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι μαζί με τους συναδέλφους του ακολούθησαν μια παραλλαγή του origami – kirigami – για να σχεδιάσουν το νέο robot.

“Τα robot μας έχουν μια ειδική σύνθεση και μια δομή που τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στα χαρακτηριστικά του υγρού που κινούνται”, αναφέρει ο Sakar.

robot
Image: ETH Zurich

“Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίσουν κάποια αλλαγή στο ιξώδες ή στην οσμωτική συγκέντρωση, αλλάζουν το σχήμα τους για να διατηρήσουν την ταχύτητα και την ευελιξία τους χωρίς να χάσουν τον έλεγχο της κατεύθυνσής τους”.

Το μυστικό στην κατασκευή ονομάζεται νανοσύνθετο υδρογέλης, ένα σώμα γεμάτο με νανοϋλικό υλικό, ενυδατωμένο, και στενά συνδεδεμένο με πολυμερές που είναι σχετικά ελαστικό. Αντί για μικροσκοπικούς μικροσκοπικούς αισθητήρες, μπαταρίες και ενεργοποιητές μέσα στα μικροσκοπικά robot, οι ερευνητές πρόσθεσαν νανοσύνθετα με μαγνητικά νανοσωματίδια που ανταποκρίνονται στις αλλαγές των γύρω ηλεκτρικών πεδίων. Έτσι τα robot μπορούν να “προγραμματιστούν” και να παραμορφωθούν με εντολές ή να αφεθούν να περιηγηθούν στις κοιλότητες αυτ με την ροή του σωματικού υγρού.

Το βασικό πλεονέκτημα των robot; Η χαμηλή τιμολόγηση υλικών. Ο Sakar και ο συνάδελφος Bradley αναφέρουν ότι μπορούν να κατασκευαστούν με ένα “λογικό” κόστος.

Στο μέλλον, η ομάδα σχεδιάζει να βελτιώσει τις επιδόσεις των robot στην πλοήγηση μέσα σε πολύπλοκα υγρά. Μόλις το κάνουν, ίσως οι γιατροί αρχίσουν να συνταγογραφούν δόσεις νανοσύνθετης υδρογέλης.

________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).