Μια ματιά στη νέα σελίδα about:config του Firefox


Η Mozilla ξεκίνησε τον ανασχεδιασμό της σελίδας about:config του Firefox στο Firefox Nightly και λογικά κάποια στιγμή θα έρθει σε όλες τις εκδόσεις του δημοφιλούς browser.

about config firefox - Μια ματιά στη νέα σελίδα about:config του Firefox

Η νέα σελίδα είναι κατασκευασμένη με τεχνολογίες ιστού, ενώ η παλιά είναι βασισμένη στην τεχνολογία XUL, που η Mozilla θέλει να απομακρύνει πλήρως από το πρόγραμμα περιήγησης Firefox.

Οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα σε εξέλιξη. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει, και αυτό που θα δούμε τελικά στην σταθερή έκδοση του Firefox να είναι ελαφρώς διαφορετικό. Δεν είναι σαφές σε ποια σταθερή έκδοση θα κάνει τελικά την αλλαγή η Mozilla. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη, αναφέροντας στο Meta Bug on Bugzilla τις απόψεις τους και τα σφάλματα που βρίσκουν.

Στην νέα σελίδα about:config ο Firefox συνεχίζει να εμφανίζει την γνωστή προειδοποίηση ότι μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτες ζημιές, κατά την πρώτη είσοδό σας, ακόμη και αν το πρόγραμμα περιήγησης έχει ρυθμιστεί ώστε να παραλείπει την προειδοποίηση. Η νέα σελίδα είναι κενή από προεπιλογή. Το μόνο που εμφανίζεται είναι ένα πεδίο αναζήτησης στην κορυφή και μία εικόνα φόντου που χρησιμοποιεί η Mozilla για τις εσωτερικές σελίδες του Firefox.

about config firefox - Μια ματιά στη νέα σελίδα about:config του Firefox

Θα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Esc ή το πλήκτρο Enter για να εμφανίσετε όλες τις προτιμήσεις. Η νέα σελίδα που βασίζεται σε τεχνολογίες ιστού δεν είναι τόσο μικρή όσο η παλιά.

Μία σημαντική αλλαγή, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν είναι πλέον δυνατή η αλληλεπίδραση σε οποιαδήποτε προτίμηση, κάνοντας διπλό κλικ πάνω της.

firefox about config - Μια ματιά στη νέα σελίδα about:config του Firefox

Στην τρέχον σταθερή έκδοση του Firefox μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ σε οποιαδήποτε προτίμηση για να αλλάξετε την τιμή της.  Μπορείτε επίσης να κάνετε διπλό κλικ και σε οποιαδήποτε τιμή String ή Integer για να εμφανιστεί αμέσως το παράθυρο επεξεργασίας.

Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό. Οι χρήστες του Firefox πρέπει να κάνουν κλικ στα πλήκτρα Edit ή Toggle (Επεξεργασία ή Εναλλαγή) για να κάνουν τις αλλαγές που επιθυμούν. Το Toggle αλλάζει αμέσως την τιμή, ενώ το Edit δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της ρύθμισης χρησιμοποιώντας άλλους τύπους παραμετροποίησης.

Ορισμένες προτιμήσεις έχουν ένα κουμπί Reset ή Delete (Επαναφοράς ή Διαγραφής) που είναι προσαρτημένο σε αυτές. Η επαναφορά αλλάζει την τιμή της προτίμησης στην προεπιλεγμένη τιμή, και η διαγραφή την αφαιρεί από το πρόγραμμα περιήγησης. Η διαγραφή φαίνεται να είναι διαθέσιμη μόνο για προτιμήσεις που προστέθηκαν από το χρήστη, με μη αυτόματο τρόπο.

Μια άλλη αλλαγή είναι ότι δεν μπορεί πλέον να ταξινομηθεί η λίστα, τουλάχιστον όχι σε αυτή την αρχική έκδοση. Η παλιά διεπαφή έρχεται με επικεφαλίδες που μπορείτε να κάνετε κλικ επάνω τους για να ταξινομήσετε τις προτιμήσεις αναλόγως, π.χ. αλφαβητικά, ανάλογα την κατάσταση, ανάλογα το είδος κλπ.

Μία τελευταία και ίσως προβληματική αλλαγή είναι ότι η Mozilla δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία deep links στην σελίδας about:config, αναφέροντας ότι «ίσως να μην είναι καλή ιδέα» ή ακόμα ότι είναι «επικίνδυνη από κάποια άποψη» και ότι οι χρήστες θα πρέπει απλώς να αντιγράψουν και να επικολλήσουν όρους ή ονόματα στο πλαίσιο αναζήτησης της σελίδας. Στην τρέχον σταθερή έκδοση μπορείτε να στείλετε κάποιον κατευθείαν σε μία προτίμηση δίνοντας του τον σύνδεσμο about:config?filter=Προτίμηση , όπου η λέξη προτίμηση αντικαθίσταται από την ρύθμιση που θέλετε να αλλάξετε. Αυτό δε γίνεται πλέον.

Πήρατε μία πρώτη ματιά για το τι θα δούμε στο εγγύς μέλλον του Firefox. Θα επανέλθουμε αν υπάρξει κάποιο νεότερο επ’αυτού.


Λήψη νέων αναρτήσεων μέσω email:

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.