Αφαιρέστε τους ιούς από τα Windows με το Ubuntu Live USB

Αν ο Windows σας μολυνθεί από ιό , τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Live USB για να τον καθαρίσετε και να ανακτήσετε και πάλι τα Windows.

Ubuntu Live

Υποθετικά, ο υπολογιστής σας που τρέχει Windows μολύνθηκε και δεν ξεκινάει καν. Εάν διαθέτετε ένα Live USB ή CD, μπορείτε να το καθαρίσετε από τον ιό και να ανακτήσετε τα Windows.

Γενικότερα σε αυτήν την κατάσταση θα χρειαστείτε ένα live CD ή live USB για να ζωντανέψετε και πάλι τον υπολογιστή σας. Η λογική των live CD είναι να σας παρέχουν ένα μικρό εκκινήσιμο λειτουργικό που μέσα του να περιέχει ένα antivirus, που με αυτό θα καθαρίσετε το μηχάνημά σας.

Σαφώς και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα antivirus CD, με διάφορα λειτουργικά, όπως το Antivirus live CD που βασίζεται στο 4Mlinux ή το Rescatux που βασίζεται στα Debian.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας δείξουμε πώς να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας από τους μολυσμένους ιούς χρησιμοποιώντας ένα live CD ή USB που έχει σαν λειτουργικό το Ubuntu και χρησιμοποιεί το antivirus πρόγραμμα ClamAV.

Και φυσικά μπορείτε να καθαρίσετε ακόμα και Windows υπολογιστές, άσχετα αν το Ubuntu Live USB χρησιμοποιεί linux. Ας δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε ένα Windows υπολογιστή έχοντας ήδη στα χέρια σας ένα τέτοιο Cd ή USB.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει τις ρυθμίσεις του BIOS στον υπολογιστή σας για να εκκινήσετε πρώτα από USB ή CD. Τώρα, ξεκινήστε εισάγοντας τη μονάδα Ubuntu Live (USB ή CD) στον υπολογιστή και στη συνέχεια ενεργοποιώντας την τροφοδοσία.

Βήμα 1 : Όταν εμφανιστεί το παράθυρο Εγκατάστασης Ubuntu , επιλέξτε την επιλογή ‘Try Ubuntu (Δοκιμάστε το Ubuntu).

 

Βήμα 2 : Όταν τελειώσουν την εκκίνησή τους τα Ubuntu, ανοίξτε ένα τερματικό και χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή για να ενημερώσετε το αποθετήριο του Ubuntu.

sudo apt update

Βήμα 3 : Για να εγκαταστήσετε το antivirus λογισμικό ClamAV στο Ubuntu, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη εντολή:

sudo apt clamav

Βήμα 4 : Αφού εγκατασταθεί με επιτυχία το λογισμικό προστασίας ClamAV, πρέπει να γνωρίζετε τη θέση της μονάδας των Windows για να εκτελέσετε τη σάρωση. Μπορείτε να βρείτε τη θέση της μονάδας δίσκου των Windows ανοίγοντας το Ubuntu File και αναζητώντας την.

Βήμα 5 : Μετά τον εντοπισμό της μονάδας των Windows, κάντε δεξί κλικ στην καρτέλα με τίτλο Windows drive από το επάνω μέρος του πίνακα στον φάκελο Explorer και επιλέξτε την επιλογή Properties (Ιδιότητες) .

Βήμα 6 : Όταν το παράθυρο των ιδιοτήτων ανοίξει, πάρτε τη διαδρομή και το γράμμα της μονάδας από εδώ, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Βήμα 7 : Τώρα επιστρέψτε στο τερματικό, αναζητήστε τη διαδρομή της μονάδας δίσκου των Windows, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Βήμα 8 : Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε τη σάρωση της μονάδας δίσκου των Windows με την ακόλουθη εντολή:

clamscan -r -- -i WIN_DRIVE_PATH

Η προηγούμενη εντολή σάρωσης του ClamAV σημαίνει αναζήτηση όλων των μολυσμένων αρχείων και ειδοποίηση όταν εντοπιστεί.

Αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία την εντολή σάρωσης του ClamAV, θα λάβετε μια σύνοψη της ς σάρωσης, όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω .

Ακολουθούν ορισμένες επιλογές της σάρωσης του ClamAV:

-r – Προαιρετικά πραγματοποιήστε αναδρομικές σαρώσεις.
-Exclude = .avi – Η επιλογή για να αποκλείσετε ένα καθορισμένο είδος αρχείων, ή  για να παρακάμψετε πράγματα όπως βίντεο ή αρχεία μουσικής.
-Scan-mail = yes / no – Επιλογή για να συμπεριλάβετε τα αρχεία αλληλογραφίας που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της σάρωσης του συστήματος.
-Remove = yes / no – Επιλογή για διαγραφή όλων των σαρωμένων αρχείων ή όχι. Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την επιλογή!

Βήμα 9: Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές σάρωσης ClamAV, χρησιμοποιήστε την επόμενη εντολή.

clamscan --help

Καλή επιτυχία!!.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).