Smishing τι είναι και πώς να προστατευτώ;

Τι είναι το Smishing; Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι το πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάποιος απατεώνας στέλνει email και προσπαθεί να αποκτήσει ευαίσθητες όπως τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή όνομα, ή κωδικούς πρόσβασης.

Ο όρος “Smishing” λοιπόν αναφέρεται στο phishing με SMS.

Τι είναι το Smishing;

Smishing

Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες οι απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” φτάνουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι από την τράπεζά σας για να σας ζητήσει να δώσετε τις πληροφορίες του λογαριασμού σας, ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Το Smishing είναι η έκδοση SMS για τις phishing απάτες. Αντί να λάβετε κάποιο scammy email, σας έρχεται ένα scammy κειμένου στο smartphone σας.
Το “SMS” σημαίνει “υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων” από το “short message service” και είναι ο τεχνικός όρος για τα μηνύματα κειμένου που λαμβάνετε στο τηλέφωνό σας.

Μια νέα απάτη SMS είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το smishing. Τελευταία πάρα πολλοί ήταν αυτοί που έλαβαν μηνύματα κειμένου που υποτίθεται ότι προερχόταν από την FedEx. Περιείχαν ένα κώδικα παρακολούθησης και έναν link για “να ορίσετε τις προτιμήσεις παράδοσης”.

Αν κάποιος πατήσει σε αυτόν το σύνδεσμο στο τηλέφωνό του, θα καταλήξει σε μια ψεύτικη σελίδα της Amazon. Ο ζητάει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.

Ήταν μόνο ένα παράδειγμα. Μια απάτη με SMS θα μπορούσε να φαίνεται ότι προέρχεται από την τράπεζά σας και να σας ζητήσει να δώσετε στοιχεία σύνδεσης.

Το phishing μέσω SMS είναι κάτι νέο, που δεν συναντούμε συχνά, και θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για scammy μηνύματα κειμένου, όπως ακριβώς κάνετε και με τα κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Ελέγξτε την πηγή του μηνύματος κειμένου. Για παράδειγμα, μπορεί το μήνυμα που λάβατε από την Amazon να φαίνεται ότι είναι πραγματικό. Ωστόσο, οι απατεώνες μπορούν να κάνουν spoof τον αριθμό ενός μηνύματος κειμένου.
Να είστε προσεκτικοί για οτιδήποτε ύποπτο. Αν λάβετε μια ειδοποίηση παράδοσης από έναν νέο αριθμό και δεν περιμένετε κάτι, μην προχωρήσετε. Η ειδοποίηση είναι δυνητικά ύποπτη.
Μην ανοίγετε συνδέσμους που περιέχονται στα SMS.
Αποφύγετε να δώσετε πληροφορίες αν ανοίξετε ένα σύνδεσμο σε ένα μήνυμα κειμένου. Για παράδειγμα, εάν λάβετε μια “ειδοποίηση εξαπάτησης” από την τράπεζά σας, μην αγγίξετε τον σύνδεσμο στο μήνυμα και συνδεθείτε. Πηγαίνετε κατευθείαν στην σελίδα της τράπεζάς σας ή πάρτε ένα τηλέφωνο για να εξακριβώσετε την αλήθεια.
Μην στέλνετε ευαίσθητες πληροφορίες.
Προσέξτε για πράγματα που είναι “πάρα πολύ καλά για να είναι αληθινά”, όπως κάθε “δώρο” που χρειάζεται τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας για κάποιο λόγο.
Μην κατεβάζετε και εγκαθιστάτε κανένα που σας αποστέλλεται μέσω μηνύματος κειμένου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).