Crapware τι είναι και γιατί τα εγκαθιστούν οι εταιρείες;

Crapware: Αν αγοράσατε ποτέ έναν υπολογιστή με Windows ή κάποιο Android smartphone ή tablet από μεγάλους πωλητές τότε τα γνωρίζετε. ‘Ίσως ακόμη να προσπαθήσατε να τα αφαιρέσετε.

Τα Crapware (επίσης γνωστά και σαν “bloatware” ή “”) είναι τα πράγματα που οι κατασκευαστές hardware εγκαθιστούν στις συσκευές τους πάνω στο λειτουργικό . Μερικά από αυτά μπορεί να είναι ελάχιστα χρήσιμα (προσπαθώ να σκεφτώ ένα παράδειγμα χρήσιμων crapware, και δεν βρίσκω), το μεγαλύτερο μέρος τους δεν είναι παρά δοκιμαστικές εφαρμογές, και demos που σας ζητάνε να αγοράσετε κάποια full έκδοση.

 

Αυτά τα crapware δεν προκαλούν ζημιές, αλλά επιβραδύνουν δραματικά την απόδοση του συστήματος. Καμιά φορά έχουμε δει ότι μπορεί να θέσουν και σε κίνδυνο την ασφάλεια του συστήματός σας (ονόματα δεν λέμε…. Lenovo).

Crapware

Με τα χρόνια έχω δει πάρα πολλούς υπολογιστές να λυγίζουν από το βάρος των crapware που είχαν εγκατασταθεί, και πολλοί από αυτούς ήταν εντελώς νέοι, μόλις βγήκαν από την συσκευασία πώλησης. Τα ίδια συστήματα έτρεχαν μια χαρά όταν αφαιρέσαμε τα σκουπίδια.

Έτσι υπάρχουν πάρα πολλοί δυσαρεστημένοι ιδιοκτήτες PC που κατηγορούν την “Microsoft” ή τα “Windows” για τα τα επιδόσεων, όταν στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι στην εταιρεία που κατασκεύασε τον υπολογιστή και στη συνέχεια πήρε χρήματα από τρίτους για να τον γεμίσει σκουπίδι.

Crapware

Το τελευταίο διάστημα όμως και η Microsoft, φαίνεται να ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή, και έχει προσθέσει πάρα πολλές εφαρμογές crapware, στα Windows 10. Κατά το λαϊκό ρητό, δεν κοιτάς τον γάιδαρο που σου χαρίζουν στα δόντια…

Οι OEMs το κάνουν επειδή πληρώνονται από τις εταιρείες που αναπτύσσουν το λογισμικό. Για παράδειγμα πόσοι από εσάς έχουν δει υπολογιστή με McAfee ή Norton σε δοκιμαστική έκδοση; Εκτός αν η εταιρεία που κατασκεύασε τον υπολογιστή σας είναι η Apple.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα crapware δεν είναι ότι υπάρχουν, αλλά ότι είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Η των crapware από υπολογιστές με Windows δεν είναι εύκολη, και όταν μιλάμε για Android smartphones και tablets μπορεί να είναι από πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Ναι, κυκλοφορούν εργαλεία όπως το PC Decrapifier και το CCleaner που κάνουν δουλειά αλλά κανείς δεν είναι τέλειος

Μια άλλη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε ένα σύστημα χωρίς crapware είναι να διαγράψετε την υπάρχουσα εγκατάσταση και να εγκαταστήσετε τα Windows από την αρχή. Με τα Windows 10 δεν θα έχετε τα crapware των OEMs, αλλά και πάλι θα συναντήσετε τα σκουπίδια που έχει προσθέσει η Microsoft.

Στις συσκευές που τρέχουν με Android το πρόβλημα είναι ακόμη πιο επιθετικό, αφού κάποια crapware έχουν φτάσει τόσο βαθιά στο σύστημα που μπορεί να είναι αδύνατο να τα αφαιρέσετε, εκτός κι αν έχετε root.

Μια άλλη λύση θα ήταν να φτιάξετε ένα δικό σας PC και να χρησιμοποιήσετε άλλο λειτουργικό σύστημα που δεν περιέχει crapware.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).