Windows 10X : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα Windows 10X θα ξεκινήσουν από φέτος να εγκαθίστανται τους νέους αναδιπλούμενους υπολογιστές. Διαβάστε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το λειτουργικό αυτό.

Τα Windows 10X είναι μια νέα έκδοση των Windows 10 που κατασκευάστηκε ειδικά για τους αναδιπλούμενους υπολογιστές, είτε αυτοί θα έχουν διπλή οθόνη είτε μονή οθόνη. Είναι βασιζόμενο στην νεότερη σύγχρονη έκδοση των Windows 10, που του κληροδότησε τα βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά της. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα πάντα, έχουν ξαναχτιστεί με σύγχρονες τεχνολογίες, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξη εφαρμογών παλαιού τύπου, για όσους την χρειάζονται.

Τα Windows 10X διαθέτουν ένα νέο περιβάλλον χρήστη που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τη “θέση” της συσκευής σας. Και ο λόγος είναι ότι σε ένα πτυσσόμενο , ο χρήστης μπορεί να θέλει να το χρησιμοποιήσει με διάφορους τρόπους. Ως φορητό υπολογιστή ή ή σε λειτουργία tent για ταινίες. Εξαιτίας αυτού, το περιβάλλον χρήστη θα πρέπει να προσαρμοστεί για να παρέχει την καλύτερη θέαση, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η συσκευή σας.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα χρήστη του παλαιού τύπου, όπως ο Πίνακας Ελέγχου, η Εξερεύνηση αρχείων, τα παράθυρα διαλόγου και τα εικονίδια τος, έχουν εξαφανιστεί στα Windows 10X. Δεδομένου ότι η Microsoft έχει ξαναχτίσει ολόκληρο το περιβάλλον, δεν περιλαμβάνει αρκετά πράγματα που κάνουν τα Windows 10.

Πάμε να δούμε τι ξέρουμε για τα Windows 10X μέχρι στιγμής:

Ένα νέο μενού Έναρξης

Η Microsoft επανασχεδιάζει το μενού της “Έναρξη” στα Windows 10X με έμφαση στην παραγωγικότητα. Διαθέτει μια γραμμή αναζήτησης σε όλο το σύστημα κατά μήκος της κορυφής, η οποία μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει αναζήτηση στον ιστό. Πιο κάτω  υπάρχει ένα πλέγμα εγκατεστημένων εφαρμογών αντί των live πλακιδίων. Και πιο κάτω, υπάρχει μια “συνιστώμενη” περιοχή που ενημερώνεται δυναμικά, με πράγματα που ο χρήστης μπορεί να θέλει να έχει άμεσα links, όπως πρόσφατα έγγραφα του Office και ιστοσελίδες που επισκέφτηκε.

Η μπορεί να προσαρμοστεί, με τη δυνατότητα των χρηστών να αναδιατάξουν τις εφαρμογές που εμφανίζονται στις πρώτες σειρές. Τα Windows 10X θα υποστηρίζουν επίσης φακέλους εφαρμογών στο μενού Έναρξη, επιτρέποντας στους χρήστες να ομαδοποιούν πολλαπλές εφαρμογές κάτω από ένα φάκελο, όπως και στο υπάρχον μενού Έναρξης στα Windows 10.

Μια νέα γραμμή εργασιών

Τα Windows 10X διαθέτουν επίσης μια νέα προσαρμόσιμη γραμμή εργασιών, που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τύπο της συσκευής ή την προτίμηση του χρήστη. Στοιχεία όπως το κουμπί “Έναρξη”, τα καρφιτσωμένα πράγματα και οι εφαρμογές που εκτελούνται εκείνη την στιγμή, είναι κεντραρισμένα στη γραμμή εργασιών. Περίπου όπως στο λογισμικό της Apple, αν και έχει αναφερθεί ότι είναι προσαρμόσιμα και οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν αν το επιθυμούν, να έχουν αυτά τα εικονίδια ευθυγραμμισμένα αριστερά, ακριβώς όπως στα Windows 10.

Υπάρχει ένα νέο κόλπο με το άγγιγμα της γραμμής εργασιών. Ελαχιστοποιείται όταν εκτελείται μια εφαρμογή. Όταν συνδέεται ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, η Γραμμή εργασιών προσαρμόζεται ώστε να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν μια παραδοσιακή γραμμή εργασιών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ελαχιστοποιηθεί όταν εκτελείται μια εφαρμογή.

Ένα νέο κέντρο δράσης

Εκτός από την νέα σχεδίαση της Έναρξης και της Γραμμής Εργασιών, υπάρχει και το νέο Κέντρο Δράσης (Action Center). Αυτό δίδει περισσότερη έμφαση στις γρήγορες ενέργειες, με τη δυνατότητα να μεταβείτε σε συγκεκριμένες εργασίες, χωρίς να αφήσετε καθόλου το Κέντρο Δράσης. Σχεδιάστηκε επίσης με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμείται ένα κέντρο ελέγχου, με ειδοποιήσεις τοποθετημένες πάνω από αυτό σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο. Αυτό το νέο Κέντρο δράσης περιλαμβάνει πράγματα όπως στοιχεία ελέγχου έντασης ήχου, επιλογές ενέργειας και ποσοστό μπαταρίας.

Μια νέα εμπειρία εγκατάστασης

Δεδομένου ότι κάθε μέρος των Windows 10X έχει επανασχεδιαστεί, οι οθόνες της εγκατάστασης έχουν ενημερωθεί με μια σύγχρονη εμφάνιση και αισθητική. Θα σας καθοδηγήσουν στη διαδικασία ρύθμισης παραμέτρων των Windows, επιλέγοντας τη γλώσσα σας, να συνδεθείτε με έναν λογαριασμό της Microsoft και συμφωνήσετε με τους όρους και τις προϋποθέσεις. Φήμες λένε ότι η Cortana δεν είναι πλέον παρούσα καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ρύθμισης.

Λειτουργία σύνθεσης

Η Λειτουργία Σύνθεσης ( Mode) είναι ένα νέο κουμπί στο Κέντρο Δράσης που αλλάζει την οθόνη του χρήστη από την κατάσταση διασκέδασης στην κατάσταση εργασίας. Η λειτουργία σύνθεσης εκκινείται αυτόματα σε συσκευές, όπως το Surface Neo, όταν εμφανίσετε ένα πληκτρολόγιο σε μία από τις οθόνες.

Σε συσκευές που δεν διαθέτουν αποκλειστικό πληκτρολόγιο ή trackpad, η λειτουργία σύνθεσης θα χρησιμοποιεί την βοηθητική οθόνη για ένα εικονικό πληκτρολόγιο και trackpad, το οποίο έχει βελτιωθεί με υποστήριξη emoji, gif και σχεδίασης. Θα αλλάζει επίσης τη γραμμή εργασιών από την ελαχιστοποιημένη κατάσταση σε μια πιο παραδοσιακή γραμμή εργασιών που δεν χρειάζεται να μετακινηθεί.

Από προεπιλογή, οι εφαρμογές στα Windows 10X λειτουργούν σε πλήρη οθόνη και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παραδοσιακά παράθυρα. Ωστόσο, σε συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες, η της λειτουργίας σύνθεσης θα πρέπει να επιτρέπει στις εφαρμογές να εκτελούνται σε παράθυρα ελεύθερης μορφής, ακριβώς όπως ένας κανονικός φορητός υπολογιστής. Δεν είναι σίγουρο αν οι χρήστες θα μπορούν να εξαναγκάζουν τις εφαρμογές να μπουν σε παράθυρα, σε συσκευές με μικρές οθόνες, αλλά η Microsoft είναι ανοικτή σε σχόλια σχετικά με αυτό.

Υποστήριξη εφαρμογών παλαιού τύπου

Δεδομένου ότι τα Windows 10X είναι ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, η υποστήριξη για τις τωρινές εφαρμογές των Windows 10 γίνεται μέσω ενός νέου “πακεταρίσματος” των εφαρμογών αυτών, ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν στα 10X ως μία πιο απογυμνωμένη έκδοση αυτών.  Αυτό σημαίνει ότι όταν ο χρήστης δεν θα εκτελεί πια μια εφαρμογή παλαιού τύπου, το λειτουργικό σύστημα δεν θα μπλοκαριστεί από Legacy Components, όπως το DirectPlay που είναι κομμάτι του DirectX, γεγονός που βελτιώνει συνολικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την απόδοση του συστήματος.

Σε αντίθεση με τις εφαρμογές παλαιού τύπου, οι σύγχρονες εφαρμογές UWP και web διαχειρίζονται εγγενώς τα Windows 10X. Η Microsoft έχει εργαστεί σκληρά για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά στην απόδοση μεταξύ εφαρμογών παλαιού τύπου και σύγχρονων εφαρμογών. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση κατά την εκκίνηση μιας εφαρμογής παλαιού τύπου, αν δεν εκτελούνται ταυτόχρονα άλλες εφαρμογές παλαιού τύπου. Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πακετάρισμα των εφαρμογών, οι εφαρμογές Win32 στα Windows 10X είναι sandboxed και δεν μπορούν να επηρεάσουν το συνολικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα που επηρεάζουν αρχεία συστήματος ή σκληρούς δίσκους διαμερισμάτων δεν θα επιτρέπονται.

Βελτιωμένο Windows Update

Η Microsoft βελτιώνει επίσης το Windows Update με τρόπο που το κάνει πολύ πιο γρήγορα στα Windows 10X. Οι ενημερώσεις δυνατοτήτων δεν θα χρειαστούν τόσο χρόνο όσο για τα Windows 10, καθώς αυτές οι ενημερώσεις θα είναι εγκατεστημένες στο παρασκήνιο χωρίς να απαιτείται επανεκκίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ενημέρωση . Έτσι, όπως και στο Android και στο Chrome OS, όταν η ενημέρωση είναι έτοιμη να κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, θα ξεκινήσει απλά κανονικά και δεν θα διαρκέσει 15 λεπτά για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Αυτό θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα οι ενημερώσεις να χρειάζονται λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα για επανεκκίνηση. Οι εσωτερικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι είναι ακόμα πιο γρήγορα από αυτό. Πρόκειται για μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο τα Windows 10 πραγματοποιούν ενημερώσεις σήμερα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν από 5  μέχρι και 20 λεπτά για επανεκκινήσεις, ανάλογα με τη συσκευή.

Δυναμικές ταπετσαρίες

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πιθανά τα Windows 10X θα διαθέτουν δυναμικές ταπετσαρίες που αλλάζουν περιεχόμενο ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, τα Windows 10X να διαθέτουν ταπετσαρία με φόντο ένα βουνό που θα έχει πρωινές, απογευματινές, βραδινές και νυχτερινές παραλλαγές, οι οποίες θα εμφανίζονται με βάση την ώρα της συσκευής σας. Αυτή η ταπετσαρία έχει και σύννεφα που εμφανίζονται κάθε τόσο.

Δεν ξέρουμε πόσες από αυτές τις δυναμικές ταπετσαρίες θα εμφανιστούν στα Windows 10X και δεν ξέρουμε πόσο πολύπλοκες θα είναι.

Στην αρχή αποκλειστικά για αναδιπλούμενες συσκευές

Τα Windows 10X θα είναι διαθέσιμα προεγκατεστημένα μόνο σε νέες συσκευές και αυτές οι συσκευές θα αρχίσουν να εμφανίζονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα Windows 10X, θα πρέπει να αγοράσετε ένα νέο PC που θα έχει προεγκατεστημένα τα Windows 10X . Το λειτουργικό σύστημα δεν θα είναι διαθέσιμο για αγορά ή λήψη για εγκατάσταση σε υπάρχον υλικό και δεν θα προωθείται ως ενημέρωση για χρήστες των Windows 10.

Στο μέλλον, αναμένουμε ότι η Microsoft θα κάνει τα Windows 10X διαθέσιμα για περισσότερες συσκευές εκτός από τα απλά πτυσσόμενα PC .

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).