Δοκιμάστε τη σταθερότητα της κάρτας γραφικών σας με το Furmark

Το είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δοκιμασία ακραίων καταστάσεων πάνω στην κάρτα γραφικών σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δείτε σε τι θερμοκρασία φτάνει η κάρτα γραφικών σας και για να δείτε εάν ο υπολογιστής σας θα καταρρεύσει σε υψηλές απαιτήσεις.

Σε αυτό το άρθρο για το FurMark θα συζητήσουμε καταρχήν αν αξίζει να το χρησιμοποιήσετε, και αν ναι πώς να το χρησιμοποιήσετε και πώς να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματα του.

Τι είναι το FurMark;
Το FurMark είναι ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί stress test στην κάρτα γραφικών σας, για να καθορίσει την απόδοση και τη σταθερότητα της. Ο στόχος του FurMark είναι να σας βοηθήσει να υποβάλετε την κάρτα γραφικών σας στις πιο ακραίες συνθήκες, ώστε να γνωρίζετε αν μπορεί να χειριστεί απαιτητικά προγράμματα και τα τελευταία παιχνίδια.

Το FurMark είναι ικανό να ασκήσει τόση στην κάρτα γραφικών σας, ώστε να την κάνει να καταρρεύσει. Ενώ αυτό μπορεί να σας ακούγεται άσχημο, ουσιαστικά σας επιτρέπει να ελέγξετε τη σταθερότητα της κάρτας γραφικών σας σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Το FurMark σας βοηθά επίσης να παρακολουθείτε τις θερμοκρασίες της κάρτας σας για να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα ψύξης.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το FurMark;
Αυτή είναι μία καλή ερώτηση. Ουσιαστικά, θα πρέπει να τε το FurMark μόνο αν καταλαβαίνετε τι κάνει και ποιες είναι οι συνέπειες της χρήσης του.

Δεδομένου ότι το FurMark έχει σχεδιαστεί για να ωθήσει τη GPU σας στο απόλυτο όριο, υπάρχει ένα επιχείρημα ότι δεν αντικατοπτρίζει τη χρήση του πραγματικού κόσμου. Κανένα παιχνίδι ή πρόγραμμα δεν πρόκειται να τεντώσει τη GPU σας τόσο, όσο κάνει το FurMark. Αυτό είναι προφανές, αλλά δεν παρέχει επίσης μια εντελώς ακριβή εικόνα.

Για παράδειγμα, μόνο και μόνο επειδή πιθανόν να έχετε αρνητικά αποτελέσματα από το FurMark δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να τρέξετε όλα τα απαιτητικά παιχνίδια που θέλετε. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν παιχνίδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε την κάρτα γραφικών σας.

Η πίεση που θέτει το FurMark στο σύστημά σας μπορεί επίσης να φθείρει εξαρτήματα, ειδικά εάν το εκτελείτε επανειλημμένα. Εάν η λογική του επεξεργαστή ή το σύστημα ψύξης είναι ανεπαρκές, το FurMark θα μπορούσε να πιέσει τη GPU σε τέτοιο σημείο, ώστε να την βλάψει μόνιμα.

Από την άλλη, το FurMark μπορεί να είναι χρήσιμο. Δοκιμάζει ειδικά τα γραφικά του υπολογιστή σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε εάν η GPU σας έχει ήδη ένα υπάρχον σφάλμα. Είναι να το διαπιστώσετε νωρίς, με ένα εφάπαξ τεστ, ενώ το εξάρτημα είναι ακόμα σε εγγύηση, από το να διαπιστώσετε όταν θα ξεκινήσετε ένα νέο παιχνίδι.

Στην αγορά φυσικά και υπάρχουν ένα σωρό άλλα δωρεάν προγράμματα αναφοράς, τόσο για την GPU όσο και για το υπόλοιπο σύστημα. Όμως, το FurMark εξακολουθεί να έχει τη θέση του στο οπλοστάσιο μας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το FurMark
Πρώτον, κλείστε όλα τα άλλα προγράμματα, αφού θέλετε το FurMark να είναι το μόνο πράγμα που τρέχει στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, ξεκινήστε το FurMark και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις για τη δοκιμή.

Εάν έχετε πολλές κάρτες γραφικών, επιλέξτε το Fullscreen. Σε κατάσταση παραθύρου, θα χρησιμοποιηθεί μόνο η κύρια κάρτα σας. Θα πρέπει επίσης να ρυθμίσετε το Resolution (ανάλυση) ώστε να ταιριάζει με την οθόνη σας.

Μπορείτε να ρυθμίσετε πόσο “αγχωτική” θέλετε να είναι η δοκιμασία. Χρησιμοποιήστε το αναπτυσσόμενο μενού Anti-aliasing και ορίστε το σε 8X MSAA για την υψηλότερη κλίμακα. Μεταβείτε στο Settings (Ρυθμίσεις) για να ενεργοποιήσετε προηγμένες 3D επιλογές όπως το Dynamic background και Post-FX.

Εδώ μπορείτε να ενεργοποιήστε το GPU temperature alarm (συναγερμός θερμοκρασίας GPU) για να λάβετε μια προειδοποίηση όταν η GPU σας φτάσει σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, έτσι ώστε να μπορέσετε να σταματήσετε τη δοκιμή, εκτός και αν το σύστημα σας καταρρεύσει πρώτα. Οποιοδήποτε νούμερο πάνω από 100 °C είναι επικίνδυνο.

Όταν είστε έτοιμοι, κάντε κλικ στο GPU stress test. Στη συνέχεια, θα δείτε ένα παράξενο γούνινο ντόνατ στην οθόνη σας με ένα ψυχεδελικό υπόβαθρο. Η πραγματική δοκιμή για τη GPU έχει ξεκινήσει.

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε τη δοκιμή, αφού δεν είναι το κάτι συναρπαστικό, αλλά αφήστε το να τρέξει για μισή ώρα έτσι όπως είναι. Ίσως ακούσετε περισσότερο θόρυβο μέσα στο μηχάνημά σας από το συνηθισμένο. Στη συνέχεια, θα λάβετε τα αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σύστημά σας αντιμετώπισε την συνεχή πίεση.

Τα αποτελέσματα: Αν το FurMark καταρρεύσει
Αν το FurMark καταρρεύσει, αυτό σημαίνει ότι η κάρτα γραφικών σας δεν ήταν σε θέση να χειριστεί το φορτίο που της δώσατε. Εάν παρακολουθήσετε το FurMark κατά τη διάρκεια της δοκιμής, θα παρατηρήσετε ότι η εικόνα φαίνεται περίεργη πριν τη συντριβή. Μικρές κουκίδες αρχίζουν να εμφανίζονται σε όλη την εικόνα, επειδή η κάρτα γραφικών γίνεται πολύ ζεστή και τα δεδομένα που αποστέλλονται από την κάρτα είναι κατεστραμμένα.

Ένας κοινός λόγος να συντριβεί το FurMark είναι αν έχετε κάνει ένα μεγάλο overclocking στην κάρτα γραφικών σας. Εάν όντως έχετε κάνει overclocking, τότε θα χρειαστεί να μειώσετε τις ρυθμίσεις σας στο overclocking, ώστε η κάρτα γραφικών να παραμείνει σταθερή.

Αν δεν έχετε κάνει overclocking στην κάρτα γραφικών σας, η συντριβή μπορεί να συμβαίνει επειδή η ψύξη της κάρτας γραφικών είναι ανεπαρκής. Ελέγξτε την κάρτα για να βεβαιωθείτε ότι ο ανεμιστήρας λειτουργεί και ότι η σκόνη δεν φράζει τις ψύκτρες.

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω τότε θα πρέπει να είστε εντάξει. Θυμηθείτε ότι το FurMark είναι ένα μη φυσιολογικό τεστ. Η κάρτα γραφικών σας δεν μπορεί ποτέ να ωθηθεί σε αυτά τα όρια, σε πραγματικές συνθήκες.

Τα αποτελέσματα: Αν το FurMark δεν καταρρεύσει
Εάν το FurMark τρέχει για 30 λεπτά χωρίς να συντριβεί, είναι ασφαλές να πείτε ότι η κάρτα γραφικών σας θα αντιμετωπίσει σχεδόν οτιδήποτε. Τυχόν crashes που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα, πιθανότατα θα οφείλονται στην κωδικοποίηση του προγράμματος που θα τρέχετε και όχι στην αδυναμία του υλικού σας να χειριστεί την καταπόνηση. Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή Compare your score (Συγκρίνετε το σκορ σας) για να δείτε πώς κατατάσσεται η σας έναντι των άλλων.

Επίσης μπορείτε να συγκεντρώσετε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη δοκιμασία. Πριν κλείσετε το FurMark, ρίξτε μια ματιά στο γράφημα θερμοκρασίας GPU που βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου.

Αυτό το γράφημα σας δείχνει μια χρονική γραμμή της θερμοκρασίας της κάρτας γραφικών σας, καθώς το test προχωρούσε. Αυτό το γράφημα θα πρέπει να δείχνει μια αρχική και σχετικά γραμμική αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι μια ορισμένη τιμή, και από εκεί και πέρα η θερμοκρασία θα πρέπει να παραμένει ουσιαστικά η ίδια για το υπόλοιπο της δοκιμής.

Αν υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις, σαν καρδιογράφημα, ίσως να πρέπει να ελέγξετε την ψύξη της κάρτας γραφικών σας. Είναι πιθανόν ο ανεμιστήρας να μην λειτουργεί όπως πρέπει, προκαλώντας αιχμές και βυθίσεις στη θερμοκρασία. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μην είναι ακόμα ένα πρόβλημα σταθερότητας, αλλά θα μπορούσε να γίνει θέμα εάν επιδεινωθεί.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το FurMark από εδώ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).