Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα ή παράνομα; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Είναι τα δίκτυα VPN νόμιμα; Οι περισσότεροι θα πείτε ότι, φυσικά και είναι, αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. Δείτε σε ποιες χώρες επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

VPN

Οι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς νόμους σχετικά με τη χρήση των VPN. Οι νόμοι τους φυσικά και σας επηρεάζουν εάν είστε κάτοικος αυτών των χορών, αλλά θα πρέπει επίσης να τους γνωρίσετε εάν σκοπεύετε να ταξιδεύετε σε μία ξένη χώρα, για δουλειά ή για διασκέδαση.

Σήμερα, θα εξετάσουμε κατά πόσον η χρήση ενός VPΝ είναι νόμιμη σε πέντε βασικές χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Για όσους δεν γνωρίζουν το VPN είναι ένα εικονικό ιδιωτικό που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο την δημόσια τηλεπικοινωνιακή υποδομή, όπως το διαδίκτυο, και δίνει τη δυνατότητα σε απομακρυσμένα γραφεία ή σε χρήστες που ταξιδεύουν, να έχουν πρόσβαση σε ένα κεντρικό οργανωτικό δίκτυο.

Ένα VPΝ συνήθως απαιτεί από τους απομακρυσμένους χρήστες του δικτύου πιστοποίηση, και συχνά ασφαλίζει τα δεδομένα με τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να εμποδιστεί η διάδοση των ιδιωτικών πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένους τρίτους.

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες;

VPN
Ναι, τα δίκτυα VPΝ είναι εξ ολοκλήρου νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν τη χρήση τους ή να περιορίζουν ποια VPΝ επιτρέπονται και ποια όχι.

Σχεδόν όλοι οι κύριοι εμπορικοί πάροχοι VPN έχουν τις υπηρεσίες τους διαθέσιμες στους κατοίκους της Αμερικής. Χιλιάδες εταιρείες λειτουργούν επίσης τους δικούς τους εσωτερικούς διακομιστές VPΝ, επιτρέποντας έτσι στους υπαλλήλους τους να έχουν πρόσβαση σε αρχεία και υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας για την επιχείρησή τους, όταν είναι εν κινήσει.

Η ελευθερία επιλογής όμως περιορίζεται στο ότι μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα πάροχο VPN από μια τοποθεσία που εμπίπτει στην ομπρέλα των ομάδων Five Eyes, Nine Eyes ή Fourteen Eyes. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι τρεις ομάδες είναι διεθνείς συμμαχίες ανταλλαγής πληροφοριών και πληροφοριών.

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία;


Όπως και οι ΗΠΑ, δεν υπάρχουν βρετανικοί νόμοι που να εμποδίζουν τους ανθρώπους της χώρας να χρησιμοποιούν ένα VPΝ.

Δεδομένου του περιεχομένου του νόμου Ιnvestigatory Powers Act 2016 (πιο συχνά αναφέρεται ως “ο Χάρτης Snoopers”), αυτό αποτελεί έκπληξη. Μερικές από τις πιο ανησυχητικές διατάξεις του νόμου περιλαμβάνουν:

  • Νέες εξουσίες για τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεξαγωγή μαζικής συλλογής δεδομένων επικοινωνίας.
  • Απαιτείται από τους ISP να διατηρούν τα αρχεία καταγραφής ιστοτόπων των πελατών τους για ένα έτος.
  • Άδεια για την αστυνομία και άλλες νομικές υπηρεσίες να βλέπουν αρχεία σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Ένα VPN είναι ένα βασικό εργαλείο αν θέλετε να προστατευθείτε από μία εισβολή κυβερνοεγκληματιών.

Στην Ιρλανδία τα δίκτυα VPΝ είναι νόμιμα. Όπως η πλειοψηφία του δυτικού κόσμου, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τη χρήση των VPΝ ή να υπαγορεύσει ποιους παρόχους VPN μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοί της και οι πολίτες τους.

Τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα στην υπόλοιπη Ευρώπη; Τι γίνεται στην Ελλάδα;


Καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει νόμο που εμποδίζει τη χρήση του VPN στην επικράτειά της. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα όπου μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το δικό σας εσωτερικό VPΝ (για να μιλάτε με την εταιρεία που εργάζεστε) είτε να ενοικιάσετε οποιοδήποτε VPΝ κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ευρωπαϊκές χώρες, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι αντίστοιχες κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την πρόσβαση VPΝ. Αυτές οι χώρες είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Τα VPN περιορίζονται στη Ρωσία
Στη Ρωσία, η πρόσβαση VPΝ ήταν απεριόριστη. Οι χρήστες θα μπορούσαν να επιλέξουν από οποιαδήποτε από τη συνήθη επιλογή παρόχων. Αυτό άλλαξε με τη θέσπιση νέου νόμου τον Ιούλιο του 2017.

Ο νόμος έκανε την χρήση κάποιου παρόχου VPN παράνομη, αν το δίκτυο του χρησιμοποιήθηκε για πρόσβαση σε ιστότοπους που το σώμα λογοκρισίας της χώρας – Roskomnadzor – είχε προηγουμένως αποκλείσει. Σύμφωνα με το BBC, στους παρόχους VPΝ που συμφώνησαν στους νέους περιορισμούς, τους δόθηκε μία μαύρη λίστα με ιστοσελίδες. Οι πάροχοι VPΝ που δεν συμφώνησαν, τους απαγορεύτηκε να λειτουργούν εντός των συνόρων της Ρωσίας.

Ο νόμος διευκρινίζει ότι οι φορείς παροχής υπηρεσιών VPN και οι μηχανές αναζήτησης περιορίζουν την πρόσβαση στις τοποθεσίες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα.

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ο νόμος δεν ισχύει για εταιρικά δίκτυα VPN. Εάν ταξιδεύετε στη Ρωσία για επαγγελματικούς σκοπούς και έχετε πρόσβαση στους διακομιστές της εταιρείας σας, δεν θα αντιμετωπίσετε περιορισμούς στο διαδίκτυο.

Τα δίκτυα VPN είναι παράνομα στη Λευκορωσία
Στη Λευκορωσία, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Τα VPNs (και ο Tor) είναι απόλυτα παράνομα από το 2015. Πράγματι, η χρήση τους θα μπορούσε να σας επιφέρει πρόστιμο 120 $ (σχεδόν το ήμισυ του μέσου μηνιαίου μισθού της Λευκορωσίας).

Παρόλα αυτά, οι πάροχοι VPΝ εξακολουθούν να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους σε κάτοικους της Λευκορωσίας. Σε μια δημοσίευση σε ένα blog, το NordVPN αμφισβήτησε κατά πόσο η Λευκορωσία έχει ακόμη την απαραίτητη τεχνική υποδομή για την τήρηση του νόμου.

Τα δίκτυα VPN είναι παράνομα στην Κίνα;
Είναι γνωστό ότι η Κίνα υποφέρει από ένα πολύ λογοκριμένο διαδίκτυο. Επομένως, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τα VPN γρήγορα καθιερώθηκαν ως ένας χαμηλού κόστους και αποτελεσματικός τρόπος για να παρακάμψουν την λογοκρισία και τα απαγορευμένα sites.

Δυστυχώς, μετά από αρκετά χρόνια χρήσης, η κινεζική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2018 ανάγκασε όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, να εμποδίσουν την πρόσβαση σε εμπορικά δίκτυα VPΝ.

Σήμερα, τα VPN είναι διαθέσιμα μόνο όταν μισθώνονται απευθείας από την κυβέρνηση. Συνήθως, είναι διαθέσιμα μόνο σε που έχουν διασυνοριακές δραστηριότητες. Και παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα ενοικιαζόμενα δίκτυα VPΝ της κινεζικής κυβέρνησης, καταγράφουν όλες τις ενέργειές σας. Επιπλέον, σύμφωνα με το VPNPro, το 30% όλων των εμπορικών VPΝ έχει κινεζική ιδιοκτησία. Αν είναι αλήθεια, αυτό προκαλεί προβλήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σε παγκόσμια κλίμακα.

Όπως συμβαίνει με τη Λευκορωσία, οι περισσότεροι κύριοι πάροχοι VPN εξακολουθούν να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της Κίνας. Όμως, αν ταξιδεύετε στη χώρα τους, μάθετε ότι η χρήση ενός VPN θα μπορούσε να σας επιφέρει ένα πρόστιμο ύψους 15,000 ¥ CNY (περίπου $ 2,000 USD).

Πού αλλού είναι τα VPNs παράνομα;
Άλλες χώρες όπου τα δίκτυα VPN είναι παράνομα ή περιορισμένα, είναι το Ιράν, η , το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Τουρκμενιστάν και η Βόρεια Κορέα.

Άλλα ζητήματα νομιμότητας VPN που πρέπει να ληφθούν υπόψη
Αν και τα δίκτυα VPN είναι νόμιμα σε όλη τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξακολουθείτε να υπόκεισθε στους νόμους των κρατών που βρίσκεστε κάθε φορά, όταν χρησιμοποιείτε τον ιστό.

Φυσικά, οτιδήποτε είναι παράνομο όταν δεν χρησιμοποιείτε ένα VPN, εξακολουθεί να είναι παράνομο ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN. Δραστηριότητες όπως η παράνομη διαμεσολάβηση αρχείων (p2p) , η πειρατεία, η παρακολούθηση και η αγορά παράνομων αντικειμένων στο dark web, μπορεί να σας οδηγήσουν σε προβλήματα με το νόμο.

Θυμηθείτε, τα VPN δεν είναι απολύτως ασφαλή. Μπορούν να αποκόψουν απροσδόκητα την λειτουργία τους και να φανεί η πραγματική IP σας, ένας πάροχος μπορεί να συλλέξει τα αρχεία καταγραφής, ακόμη και αν ισχυρίζεται ότι δεν το κάνει, τα προγράμματα ς μπορούν να καταγράψουν τα δεδομένα της συσκευής και να διαρρεύσουν διευθύνσεις IP, και ούτω καθεξής.

Τέλος, πρέπει επίσης να εξετάσετε το ζήτημα της χρήσης VPN για την παράκαμψη του geo-blocking (γνωστού και ως “γεωγραφικοί αποκλεισμοί”) για υπηρεσίες όπως το Netflix, το Disney+ και το BBC iPlayer. Η χρήση ενός VPN για την πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες είναι αντίθετη με τους όρους και τις προϋποθέσεις των παρόχων. Αν σας “πιάσουν στα πράσα” μπορεί να χάσετε το λογαριασμό σας, να απαγορευτείτε μόνιμα από την εφαρμογή ή, σε ακραίες περιπτώσεις, να βρεθείτε τυλιγμένος σε μια κόλλα χαρτί σε ένα .

Είναι νόμιμα VPN; Και πρέπει να αγοράσετε ένα;
Ελπίζουμε ότι πλέον έχετε συνειδητοποιήσει ότι η νομιμότητα ενός VPN εξαρτάται από το πού βρίσκεστε στον κόσμο και πώς σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεσή σας. Ένα VPN ενδέχεται να μην είναι το καλύτερο εργαλείο προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Λευκορωσία, στη Ρωσία, στην Κίνα, στο Ιράν, στην Τουρκία και άλλα έθνη που απαγορεύεται η χρήση VPN.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).