Trojan για εμφάνιση ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19

Το διαβόητο Ginp banking Trojan, το οποίο απέκτησε τη δυνατότητα εισαγωγής ψεύτικων μηνυμάτων κειμένου στα εισερχόμενα μιας κανονικής εφαρμογής SMS τον Μάρτιο, έχει πλέον αποκτήσει μια νέα λειτουργικότητα που εκμεταλλεύεται την πρόσφατη πανδημία.

Αφού εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του θύματος, το Ginp Trojan μπορεί να λάβει εντολή από τον εισβολέα να ανοίξει μια ιστοσελίδα με τίτλο “Coronavirus Finder”, η οποία ισχυρίζεται ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχουν άνθρωποι μολυσμένοι από τον ιό. Για να μάθει πού βρίσκονται αυτά τα άτομα, ζητείται από το θύμα να πληρώσει 75 ευρώ.

Αν το θύμα συμφωνήσει, μεταφέρεται σε ιστοσελίδα πληρωμής.

Μόλις καταγραφούν τα στοιχεία πληρωμής, ωστόσο, το θύμα δεν χρεώνεται ούτε αυτό το ποσό ούτε λαμβάνει πληροφορίες για αυτά τα «μολυσμένα» άτομα. Αντ' αυτού, τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας έχουν μόλις παραδοθεί σε ψηφιακούς εγκληματίες.

Το Ginp είναι ένα Trojan που έχει εξελιχθεί γρήγορα από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, αποκτώντας συνεχώς νέες δυνατότητες. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν οι στόχοι ήταν κυρίως κάτοικοι της Ισπανίας, το όνομα αυτής της τελευταίας έκδοσης υποδηλώνει ότι οι επιτιθέμενοι σχεδιάζουν να στοχεύσουν και σε άλλες χώρες.

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν προσπαθήσει εδώ και μήνες να επωφεληθούν από την κρίση των κορονοϊών, ξεκινώντας επιθέσεις phishing και δημιουργώντας κακόβουλο λογισμικό με βασική θεματική τον κορωνοϊό. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όμως, που βλέπουμε ένα τραπεζικό Trojan να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία. Είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα επειδή το Ginp είναι ένα τόσο αποτελεσματικό Trojan. Ενθαρρύνουμε τους Android συσκευών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τη δεδομένη χρονική συγκυρία και τα pop-ups, οι άγνωστες και τα μη αναμενόμενα μηνύματα για τον κορωνοϊό θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό», δήλωσε ο Alexander Eremin, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ginp μπορείτε να διαβάσετε στο Kaspersky Daily.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης στο Ginp ή σε άλλα τραπεζικά Trojans, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  • «Κατεβάζετε» εφαρμογές μόνο από τα επίσημα Android .
  • Μην κλικάρετε σε ύποπτα links και μην αποκαλύπτετε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς ή πληροφορίες πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.
  • Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας στο τηλέφωνό σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).