COVID 19: η παχυσαρκία πολύ σοβαρός παράγοντας

Για μήνες, οι επιστήμονες παρακολουθούν τα δεδομένα περιστατικών και θανάτων για να καταλάβουν πως εκδηλώνεται ο COVID 19, και ποια είναι τα χαρακτηριστικά των θυμάτων.

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για τον COVID 19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία των ασθενών είναι ο μοναδικός παράγοντας για το αν πρέπει οι ασθενείς με COVID 19 να γίνουν δεκτοί σε νοσοκομείο.

COVID 19

“Η χρόνια πάθηση με την ισχυρότερη σχέση με την κρίσιμη ασθένεια ήταν η παχυσαρκία, με μια ουσιαστικά υψηλότερη αναλογία πιθανότητας από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή ή πνευμονική νόσο”, γράφει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christopher M. Petrilli από το NYU Grossman και οι συνεργάτες του στο “Factors associated with hospitalization and critical illness among 4,103 patients with Covid-19 disease in New York City, που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου.

Το έγγραφο δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από άλλους επιστήμονες, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εξέταση των συμπερασμάτων του.

Ο Petrilli, οι συνεργάτες του από το NYU Grossman School καθώς και οι γιατροί από το Κέντρο Υγείας του NYU Langone μελέτησαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 4.103 ασθενών, θετικών  στον από την 1η Μαρτίου μέχρι και τις 2 Απριλίου.

Οι ερευνητές που εξετάζουν τα περιστατικά της Νέας Υόρκης χωρίζουν τους ασθενείς με COVID 19 σε ομάδες που βασίζονται σε διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως την παχυσαρκία, για να δημιουργήσουν ένα “δέντρο αποφάσεων” (decision tree) για στατιστική ανάλυση.

COVID 19

Οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι “Στο δέντρο αποφάσεων για την εισαγωγή, τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ήταν η ηλικία, και η παχυσαρκία”.

Η παχυσαρκία, σε αυτή την περίπτωση, μετρήθηκε σαν βάρος σε σχέση με το ύψος ενός ατόμου. Έτσι ένας μάζας από 30 κιλά και πάνω χαρακτηρίζει κάποιον παχύσαρκο.

Γράφοντας στο The Lancet στις 31 Μαρτίου, ο RNA ερευνητής Gregory Poland, συνόψισε τις συνθήκες που επιδεινώνουν την κατάσταση του COVID 19 παγκοσμίως:

«Έχουμε μια όλο και μεγαλύτερη δημογραφική ηλικία σε όλες σχεδόν τις χώρες, πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας, καπνιστές, διαβητικοί, καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες που όλες μαζί σαν συννοσηρότητες οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερους κινδύνους ασθένειας και θανάτου από τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19).”

Οι Δρ.David S. Ludwig κσι Richard Malley από το Boston Children's Hospital έγραψαν στο The New York Times στις 30 Μαρτίου:

“Το τεράστιο θέμα με την παχυσαρκία και άλλων χρόνιων παθήσεων μεταξύ των Αμερικανών θέτει τους περισσότερους από εμάς σε άμεσο κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ υψηλότερα από άλλες πληγείσες χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα”.

Η παχυσαρκία είναι γενικά γνωστό ότι σχετίζεται με κάποια φλεγμονή. Όπως παρατηρούν οι συγγραφείς του NYU, “Η παχυσαρκία είναι καλά αναγνωρισμένη σαν μια προ-φλεγμονώδης κατάσταση”. Επικεντρώνονται λοιπόν στην πτυχή της φλεγμονής επειδή έχει αναφερθεί σε αρκετές μελέτες ότι είναι ένας πιθανός παράγοντας εξάπλωσης του COVID-19.

Δεδομένης της κλίμακας της επιδημίας στη Νέα Υόρκη (η πόλη είχε 98.715 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τις 12 Απριλίου και 6.367 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins) η πόλη προσφέρει ένα τεράστιο πεδίο ερευνών.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).