Windows 10 5 χρόνια μετά: τίποτα δεν πήγε όπως αναμενόταν

Την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft διέθεσε ένα Release των Windows 10 στην έκδοση 2004 μέσω του Windows Insider Program, σηματοδοτώντας ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κυκλοφορία της επόμενης ενημέρωσης δυνατοτήτων των Windows 10.

Αυτή η έκδοση θα κυκλοφορήσει στην αγορά εγκαίρως για την πέμπτη επέτειο των Windows 10, την έκδοση που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2015.

Πριν από πέντε χρόνια το 2015, τα Windows 10 φαινόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Σήμερα αυτό που έχουμε καταλάβει όλοι μας, είναι ότι πρόκειται για ένα λειτουργικό που αναβαθμίζεται συνεχώς, προσφέροντας αρκετές συγκινήσεις στους φίλους του, και όχι πάντα θετικές.  Πρόκειται για ένα λειτουργικό σε ….εξέλιξη.

Μετά από τρεις δεκαετίες, συνηθίσαμε τόσο την ιδέα των Windows ως ένα λειτουργικό που είτε ήταν καλό (Windows XP, Windows 7), ή είτε ήταν εντελώς αποτυχία (Vista). Τότε η εποχή των Windows σαν υπηρεσία (Windows as a service) ήταν σχεδόν κυριολεκτικά αδιανόητη. Ωστόσο, η Microsoft φαίνεται να το πήγε μέχρι εκεί, αφού μετάτρεψε τα Windows από ένα μοντέλο big-bang-release κάθε-τρία χρόνια σε κάτι που μοιάζει με big-bug-release, κάθε έξι μήνες ή και λιγότερο.

Παρόλα αυτά τα Windows 10 δεν είναι πλέον πείραμα. Είναι ένα πλήρως υλοποιημένο προϊόν. Ας σκεφτούμε όμως πέντε χρόνια πίσω, μερικές ιδέες που δεν λειτούργησαν ακριβώς όπως είχαν προγραμματιστεί.

Το 2015, το όραμα της Microsoft για τα Windows 10 ήταν αρκετά εκτεταμένο. Θα λειτουργούσε σε πάρα πολλές συσκευές: smartphone με Windows Mobile, μικρά tablet όπως η σειρά 8 ιντσών Dell Venue 8 Pro 5000, υπολογιστές, κονσόλες Xbox, το τεράστιο Surface Hub σε μέγεθος αίθουσας συσκέψεων , και το σετ εικονικής πραγματικότητας HoloLens.

Windows 10

Το 2020, αυτό το όραμα αυτό μάλλον δεν υπάρχει. Η Microsoft φαίνεται να ξεπέζεψε από το καλάμι (γιατί όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως είναι το πιο επικίνδυνο όχημα).  Τα Windows 10 Mobile επίσημα δεν υπάρχει και μικρά tablet με Windows 10 έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την αγορά. Φαίνεται να υπάρχουν μερικά ακόμα στην κατηγορία συσκευών Windows 2 σε 1 και κυρίως στην κινέζικη αγορά.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις, το τοπίο εφαρμογής, άλλαξε δραματικά σε διάστημα πέντε ετών. Χωρίς φορητές συσκευές και μικρά tablet, δεν υπάρχει κάποια ανάγκη για μια πλατφόρμα όπως την Universal Windows (UWP). Η Microsoft τότε ενθάρρυνε τους προγραμματιστές να προσθέτουν δυνατότητες UWP στα παλαιά τους desktop προτα και στη συνέχεια να τις ανεβάζουν για διανομή μέσω του Microsoft Store.

Αυτή η πρωτοβουλία βοήθησε να γεμίσει το Store, αλλά θόλωσε τις γραμμές μεταξύ των εφαρμογών των νέων Windows και των παλαιών προγραμμάτων των desktops (win32).

Ορισμένοι προέβλεπαν ότι το μοντέλο “Windows ως υπηρεσία” που ανακοίνωσε η Microsoft με μεγάλη φαντασία θα ήταν αποτυχία. Δεν σκέφτηκαν όμως το πόσο πολύ μπορεί να πιέσει η εταιρεία.

Η ανάπτυξη ξεκίνησε από την Microsoft με ξεχωριστά κανάλια κυκλοφορίας για επιχειρήσεις και καταναλωτές και στη συνέχεια αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα μόνο. Δημιούργησαν ένα χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία ενημερώσεων λειτουργιών αλλά υπέκυψαν γιατί δεν τους έβγαιναν οι αριθμοί. Έτσι οι ενημερώσεις λειτουργιών έγιναν προαιρετικές. Έκαναν τροποποίηση του κύκλου ζωής υποστήριξης των Enterprise / Education σαν απάντηση σε ορισμένους απογοητευμένους και εξαντλημένους από τις συνεχείς ενημερώσεις διαχειριστές συστημάτων. Πρόσθεσαν λεπτομερή τεκμηρίωση για κάθε μηνιαία ενημέρωση ποιότητας και άλλαξαν τον τρόπο τεκμηρίωσης των ενημερώσεων ασφαλείας.

Αυτές οι τροποποιήσεις στον κύκλο ζωής υποστήριξης των Windows 10 δίνουν στους εταιρικούς πελάτες μια ανάσα δύο τριών χρόνων μεταξύ των αναβαθμίσεων.

Αναμφισβήτητα, οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές ήταν προς το καλύτερο. Όμως ένα μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Μην πιστεύεται την Microsoft και αυτό που βλέπετε τώρα, γιατί οι κανόνες μπορούν και θα αλλάζουν ξανά και ξανά.

Όταν τα Windows 10 κυκλοφόρησαν στα μέσα του 2015, το marketing και η προώθηση της Microsoft ήταν επιθετικά και επίμονα. Η προσφορά ίσχυε και καλά για ένα χρόνο, και θα έπρεπε να βιαστούμε μην χάσουμε το λάφυρο…

Η πρώτη σημαντική ενημέρωση χαρακτηριστικών εμφανίστηκε μόλις τέσσερις μήνες αργότερα και τρεις ακόμη ενημερώσεις λειτουργιών τα επόμενα δύο χρόνια έφεραν μερικές σημαντικές αλλαγές.

Αυτός ο ρυθμός όμως αποδείχθηκε πολύ γρήγορος, και το είδαμε με την καταστροφική έκδοση 1809. Αυτή ήταν η πρώτη κυκλοφορία που αποσύρθηκε από τους servers άμεσα μετά την διάθεση της στο κοινό. Χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να διερευνήσει τα προβλήματα η Microsoft και να συνεχίσει την κυκλοφορία. Μετά από αυτό, η εταιρεία μείωσε δραματικά τις κυκλοφορίες των Windows.

Η κυκλοφορία της έκδοσης 1903 ήταν αργή, και προσεκτική, και η έκδοση 1909 ήταν ουσιαστικά ένα service pack, παρέχοντας αυτό που ονόμασε η Microsoft  “επιλεγμένες βελτιώσεις απόδοσης, επιχειρηματικές δυνατότητες και βελτιώσεις ποιότητας”.

Η έκδοση 2004, η οποία είναι διαθέσιμη σήμερα σαν Release Preview, έχει περάσει από τον ίδιο μακρύ, εσκεμμένα αργό κύκλο προεπισκόπησης και η κυκλοφορία H2 που λήγει στα τέλη του 2020 πιθανότατα θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με την έκδοση 1909.

Ωστόσο η προσφορά δωρεάν αναβάθμισης ισχύουν ακόμα, άσχετα με αυτά που λέει η εταιρεία. Εφόσον εγκαθιστάτε μια ενημέρωση λειτουργιών κάθε 18 μήνες περίπου, υποστηρίζεστε. Μέχρι στιγμής, μόνο μία κατηγορία υπολογιστών δεν ήταν συμβατή με την αναβάθμιση σε Windows 10: Μερικοί υπολογιστές 2 σε 1 από την εποχή των Windows 8 (2012-2014), που έτρεχαν με CPU Intel Clover Trail, δεν μπόρεσαν να εγκαταστήσουν καμία δυνατότητα ενημερώσεις μετά το July 2016 Anniversary Update.

Η Microsoft αναγνώρισε το πρόβλημα και συμφώνησε να συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας έως το 2023, περίπου 10 χρόνια μετά την πώληση των συσκευών.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το σύστημα τηλεμετρίας των Windows 10. Τίποτα δεν έχει αλλάξει πέρα από μια  πιο εκτενή τεκμηρίωση για το τι ακριβώς συλλέγει. Μάλιστα η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα βοηθητικό πρόγραμμα διάγνωσης δεδομένων που σας επιτρέπει να ελέγχετε τα δεδομένα μόνοι σας.

Ωστόσο, τα Windows 10 πέτυχαν δύο από τους μεγαλύτερους στόχους που είχε θέσει η εταιρεία.

Πρώτον, οι περισσότεροι των Windows χρησιμοποιούν Windows 10 και δεύτερον, προσέφερε μια διαδρομή αναβάθμισης σε πελάτες που εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τα Windows 7 σε επιχειρήσεις. Αυτή η εναλλακτική έγινε εξαιρετικά σημαντική όταν έφτασε η επίσημη ημερομηνία λήξης της υποστήριξης για τα Windows 7 τον Ιανουάριο του 2020.

Στα μέσα του 2019, τα δεδομένα χρήσης από το Πρόγραμμα Ανάλυσης Δεδομένων της Κυβέρνησης των Η.Π.Α., έδειχναν ότι η μετανάστευση στα Windows 10 φάνηκε να έχει σταματήσει. Στις 31 Ιουλίου 2019, τα Windows 7 εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 26% όλων των επισκέψεων σε κυβερνητικούς ιστότοπους των Η.Π.Α. από υπολογιστές με Windows.

Εννέα μήνες αργότερα, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο μισό. Ο αριθμός των επισκέψεων σε κυβερνητικές ιστοσελίδες των από υπολογιστές με Windows 7 είναι κάτω από το 12,7% και συνεχίζει να μειώνεται. Οι επισκέψεις από συσκευές με Windows 8.x έχουν μειωθεί στο 4% περίπου.

Θα κυκλοφορήσουν Windows 11; Με την Microsoft ποτέ δεν ξέρεις..

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).