Γιατί η Microsoft αγαπάει το Linux;

Το 2001 ο τότε CEO της Microsoft Steve Ballmer ανέφερε το περίφημο: “Linux is a cancer.” Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία επιτέθηκε στο Linux σαν να ήταν πραγματικό καρκίνωμα.

Να υπενθυμίσουμε επιθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων SCO στο Linux μέχρι και τον ισχυρισμό ότι το Linux παραβίασε διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Microsoft σε ατελείωτες επιθέσεις FUD.

Με τα χρόνια και ενώ το Linux ήταν ο νούμερο ένα εχθρός της Microsoft φτάσαμε στο “love” του νέου CEO της εταιρείας Satya Nadella.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Ο Nadella ανέφερε στο Wired ότι δεν ενδιαφέρεται για τις παλιές μάχες, ειδικά όταν, είτε του αρέσει είτε όχι, το Linux έχει καταστεί ζωτικό μέρος της σημερινής επιχειρηματικής τεχνολογίας. “Αν δεν κάνεις κάτι νέο”, ανέφερε, δεν θα επιβιώσεις.”

Στο Linux δεν υπάρχει κάτι νέο, τουλάχιστον όχι έτσι όπως το εννοεί ο Nadella. Τι θέλει να πει όμως ο CEO της Microsoft;

Για να καταλάβουμε το όραμα του Nadella θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε το “ the money.”

Την εποχή ς του νέου CEO η τύχη της Microsoft δεν παιζόταν πλέον στα desktops και στο λογισμικό γραφείου. Το πρόγραμμα Azure cloud που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2010 και το Office 365 που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 είχαν απαιτήσεις.
Το Linux επίσης, χρησιμοποιείται ακόμα και στο Azure cloud από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η Microsoft γνωρίζει πολύ καλά ότι το Azure είναι το μόνο καθαρά ιδιόκτητο cloud, ενώ όλος ο ανταγωνισμός (Amazon Web Services, Google Compute, OpenStack κ.λπ. κ.λπ.) – όλα λειτουργούν σε Linux και προσφέρουν υπηρεσίες διακομιστή Linux. Αν η Microsoft επέμενε στον δρόμο του Steve Ballmer, δεν θα είχε καμία πιθανότητα.

Η Microsoft αγαπάει το Linux γιατί τους βγάζει λεφτά.

Η εταιρεία μάλλον δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ προϊόντα όπως το Office για το Linux (αν και πλέον υπάρχει δυνατότητα μέσω του μιας διεπαφής ιστού και το Office 365) και δεν θα διαθέσουν ποτέ API που είναι φτιαγμένα μόνο για τα Windows. Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν θα είχε απτό όφελος για την εταιρεία.

Μπορεί όμως να πάρει.

Το να γράψουν οι προγραμματιστές τους μερικές σειρές σαν συνεισφορά στην open πλατφόρμα δεν συγκρίνεται με αυτά που κερδίζει η Microsoft.
Βέβαια οι μερικές γραμμές κώδικα που αναφέρω παραπάνω δεν είναι λίγες. Μέχρι το 2011, η Microsoft είχε γίνει ο πέμπτος μεγαλύτερος code contributor στον Linux kernel.

Γιατί;

Για να είναι σίγουρη ότι το Linux θα μπορούσε να λειτουργήσει με το Hyper-V virtualization της Microsoft. Και το Hyper-V βρίσκεται στην καρδιά του Azure.

Η εισαγωγή στελεχών της Microsoft στην κορυφαία διοίκηση του Linux Foundation ήταν το επόμενο βήμα. Το ανώτερο στέλεχος προστέθηκε σε ένα ήδη διηρημένο συμβούλιο, και έτσι σήμερα έχουμε βετεράνους της Microsoft να μιλούν εξ ονόματος του Ιδρύματος. Τον στόχο τον γνωρίζει μόνο η Microsoft, και μάλλον δεν θα ανακοινωθεί ποτέ.

Έτσι όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και τόσο αλτρουιστική η αγάπη της Microsoft για το Linux και το open source.

Από το 2014 και μετά ο κόσμος αρχίζει να αφήνει τα παλιά υπολογιστικά πρότυπα για τις υπηρεσίες cloud. Η Microsoft είχε ήδη μια θέση, αλλά για να συνεχίσει να την κρατάει θα πρέπει να παίξει καλά με όλους τους άλλους. Ναι, ακόμη και με το Linux.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).