10 Tips για να μείνετε ασφαλής στο διαδίκτυο

Με τα hacks, τις απάτες, τα κακόβουλα προγράμματα και άλλα, το Διαδίκτυο μπορεί να το βλέπετε σαν ένα επικίνδυνο μέρος στις μέρες μας. Η πρόσφατη αύξηση συσκευών, από smartphone και tablet σε συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, μας έχει φέρει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Ακολουθούν ορισμένες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

  1. Δημιουργήστε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης. Γνωρίζουμε ότι το έχετε ξανακούσει, αλλά η δημιουργία ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης για όλους τους κρίσιμους λογαριασμούς σας είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία σας ασφαλή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην εποχή των δια εταιρικών παραβιάσεων, όπου μια παραβίαση βάσης δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες κωδικούς πρόσβασης χρηστών. Εάν επαναχρησιμοποιήσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας, ένας εισβολέας μπορεί να πάρει τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει από μία επίθεση και να τα χρησιμοποιήσει για να συνδεθεί στους άλλους λογαριασμούς σας. Οι καλύτερες συμβουλές μας: χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να σας βοηθήσουμε να αποθηκεύσετε και να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας.
  1. Ενισχύστε την ασφάλεια του δικτύου σας. Τώρα που τα στοιχεία σύνδεσής σας είναι ασφαλέστερα, βεβαιωθείτε ότι οι συνδέσεις σας είναι ασφαλείς. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή στην εργασία, πιθανότατα χρησιμοποιείτε δρομολογητή με κωδικό πρόσβασης που κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας. Όμως, όταν βρίσκεστε στο δρόμο, ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε , δημόσιο Wi-Fi. Το πρόβλημα με το δημόσιο Wi-Fi είναι ότι συχνά δεν είναι ασφαλές. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχετικά εύκολο για έναν χάκερ να έχει πρόσβαση στη συσκευή ή τις πληροφορίες σας. Γι ‘αυτό θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Το VPN είναι ένα λογισμικό που δημιουργεί μια ασφαλή σύνδεση μέσω του Διαδικτύου, ώστε να μπορείτε να συνδεθείτε με ασφάλεια από οπουδήποτε.
  1. Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας. Ακόμα κι αν το δίκτυό σας είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τείχος προστασίας. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εμπόδιο που εμποδίζει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους υπολογιστές και τις συσκευές σας και συχνά περιλαμβάνεται με ολοκληρωμένο λογισμικό . Η χρήση ενός τείχους προστασίας διασφαλίζει ότι όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας είναι ασφαλείς, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών Internet of Things (IoT), όπως έξυπνοι θερμοστάτες και κάμερες web. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλές συσκευές IoT δεν είναι εξοπλισμένες με μέτρα ασφαλείας, προσφέροντας στους χάκερ ένα ευάλωτο σημείο εισόδου σε ολόκληρο το δίκτυό σας.
  1. Κλικάρετε έξυπνα. Τώρα που έχετε εφαρμόσει μέτρα έξυπνης , βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλείτε κίνδυνο με απρόσεκτα clicks. Πολλές από τις σημερινές διαδικτυακές απειλές βασίζονται στο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) ή στην κοινωνική μηχανική. Αυτό συμβαίνει όταν αποκαλύπτετε προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες για δόλιους σκοπούς. Ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ψευδείς “δωρεάν” προσφορές, κλικ δόλωμα, διαδικτυακά κουίζ και πολλά περισσότερα χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές για να σας παρασύρουν να κάνετε κλικ σε επικίνδυνους συνδέσμους ή να εγκαταλείψετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Να είστε πάντα προσεκτικοί με προσφορές που ακούγονται πολύ καλές για να είναι αληθινές ή ζητήστε πάρα πολλές πληροφορίες.
  1. Γίνετε επιλεκτικός διαχωριστής. Αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για κοινή χρήση των προσωπικών μας πληροφοριών στο διαδίκτυο. Απλά προσέξτε τι μοιράζεστε, ειδικά όταν πρόκειται για τα στοιχεία ταυτότητάς σας. Αυτό μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για την πλαστοπροσωπία σας ή για να μαντέψετε τους κωδικούς πρόσβασης και τις συνδέσεις σας.
  1. Προστατέψτε το κινητό σας τηλέφωνο. Οι φορητές συσκευές μας μπορεί να είναι εξίσου ευάλωτες σε διαδικτυακές απειλές, όπως και οι φορητοί υπολογιστές μας. Στην πραγματικότητα, τα κινητά αντιμετωπίζουν νέους κινδύνους, όπως επικίνδυνες εφαρμογές και επικίνδυνους συνδέσμους που αποστέλλονται μέσω μηνύματος κειμένου. Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ, να μην απαντάτε σε μηνύματα από αγνώστους και να κάνετε λήψη εφαρμογών μόνο από επίσημα καταστήματα εφαρμογών αφού πρώτα διαβάσετε τις κριτικές άλλων χρηστών. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό ασφαλείας σας είναι ενεργοποιημένο στο κινητό σας, όπως οι υπολογιστές σας και άλλες συσκευές.
  1. Εξασκηθείτε στο Safe Surfing & Shopping. Όταν πραγματοποιείτε αγορές στο διαδίκτυο ή επισκέπτεστε ιστότοπους για διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές ή άλλες ευαίσθητες συναλλαγές, βεβαιωθείτε πάντα ότι η διεύθυνση του ιστότοπου ξεκινά με “https”, αντί απλώς “http”, και έχει ένα εικονίδιο λουκέτου στο πεδίο URL. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής και χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να ανακαλύψει τα δεδομένα σας, ώστε να μην μπορεί να υποκλαπεί από άλλους. Επίσης, προσέξτε ιστότοπους που έχουν ορθογραφικά λάθη ή κακή γραμματική στις διευθύνσεις τους. Θα μπορούσαν να είναι αντίγραφα νόμιμων ιστότοπων.
  1. Μείνετε ενημερωμένοι. Διατηρήστε ενημερωμένο όλο το λογισμικό σας, ώστε να έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις, ώστε να μην χρειάζεται να το σκεφτείτε και βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό ασφαλείας σας έχει ρυθμιστεί να εκτελεί τακτικές σαρώσεις.
  1. Αναζητήστε τις πιο πρόσφατες απάτες. Οι διαδικτυακές απειλές εξελίσσονται συνεχώς, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι να προσέξετε. Επί του παρόντος, το “ransomware” βρίσκεται σε άνοδο. Αυτό συμβαίνει όταν ένας εισβολέας απειλεί να σας κλειδώσει από όλα τα αρχεία σας, εκτός εάν συμφωνείτε να πληρώσετε λύτρα. Μείνετε ενημερωμένοι για αυτό και άλλες απειλές, παραμένοντας ενημερωμένοι.
  1. Κρατήστε την ασφάλειά σας. Να είστε πάντα προσεκτικοί σχετικά με το τι κάνετε στο Διαδίκτυο, τους ιστότοπους που επισκέπτεστε και τι μοιράζεστε. Χρησιμοποιήστε ολοκληρωμένο λογισμικό ασφαλείας και φροντίστε να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε τακτική βάση σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα, μπορείτε να σώσετε τον εαυτό σας από πονοκεφάλους αργότερα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).