Microsoft για Apple : είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα

Σε μια κλασική περίπτωση του “είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα”, ο πρόεδρος της Brad Smith ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για το μοντέλο του App Store της Apple.

Γιατί; Η Apple ζητάει έως και 30% από τους προγραμματιστές των εφαρμογών που φιλοξενεί στο App Store για κάθε πρόγραμμα που πουλάει.

Μπορεί να μην είναι εκβιασμός, αλλά αν μιλάμε για ανεξάρτητους προμηθευτές λογισμικού iPhone (iPhone independent vendors ή απλά ISV), το ποσό είναι αρκετά μεγάλο.

Ο Smith αναφέρει: “Υπάρχουν καταστήματα εφαρμογών που έχουν υψηλότερους τοίχους και πολύ πιο δυσπρόσιτες θύρες για πρόσβαση σε από οτιδήποτε υπήρχε στον κλάδο [Windows] πριν από 20 χρόνια.”

Συγνώμη;

Η Apple το δυσκολεύει περισσότερο τους προγραμματιστές σήμερα από ό, τι η Microsoft στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000; Δεν νομίζω!

Η Microsoft είχε το 90% της αγοράς υπολογιστών, σε σύγκριση με το 13,7% της αγοράς smartphone της Apple.

Όσοι έζησαν τις δεκαετίες είδαν πώς λειτουργούσε η Microsoft.

Για να θυμηθούμε όλοι, το 1998 αν πουλάγατε υπολογιστές, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Microsoft του τμήματος εξοπλισμού, Joachim Kempin, σας έκανε κεφαλοκλείδωμα. Εάν δεν προωθούσατε τα Windows με τον τρόπο που ήθελε η Microsoft και στις τιμές που ζητούσε ο Kempin, δεν μπορούσατε να έχετε Windows.

Επίσης, το 1998, τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft λειτουργούσαν σε πάνω από το 90% όλων των υπολογιστών. Δεν είχατε Windows, δεν είχατε και πελάτες.

Στις εταιρείες υπολογιστών δεν άρεσε όλο αυτό, αλλά η Microsoft έκανε δισεκατομμύρια. Έτσι, όταν τα προγράμματα περιήγησης στο Web άρχισαν να γίνονται μεγάλη υπόθεση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Kempin βρήκε μια νέα ιδέα. Απαίτησε από όλες τις εταιρείες υπολογιστών να έχουν τον Internet Explorer σε κάθε αντίγραφο των Windows 95 που πωλείται. Κάθε υπολογιστής έπρεπε επίσης να έχει το IE σε κάθε νέο μηχάνημα Windows 95.

Ο Kempin δεν ήταν ο μόνος που βοήθησε στον αγώνα κατά του Netscape.

Το στέλεχος της Microsoft Jim Allchin, σε ένα εσωτερικό σημείωμα που χρησιμοποίησε αργότερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoG) για να καταδικάσει την αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά της Microsoft, ανέφερε:

“Δεν αξιοποιούμε τα Windows από την άποψη του μάρκετινγκ. Δεν χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας – δηλαδή το ότι έχουμε ένα ισχυρό κανάλι διάθεσης των Windows μέσω των OEMs. Ο Allchin ανέφερε ότι ήταν “πεπεισμένος” ότι η Microsoft πρέπει να αξιοποιήσει τα Windows για να αλλάξει την ισορροπία ισχύος στην αγορά του προγράμματος περιήγησης. “Αυτό είναι κάτι που ο Netscape δεν έχει.”

Το 1995, η Netscape, ο κύριος αντίπαλος του IE, είχε το 90% της αγοράς των προγραμμάτων περιήγησης. Μέχρι το 1997, ο IE είχε ξεπεράσει το Netscape. Μέχρι το 1998, το μερίδιο της αγοράς του Netscape έπεσε στο 28% και η μοίρα του μεγάλου προγράμματος περιήγησης στο Web ήταν πια προδικασμένη.

Ναι, τεχνικά, η Microsoft έχασε στην αντιμονοπωλιακή δικαστική διαμάχη. Αλλά η αρχική απόφαση του δικαστή Thomas Penfield Jackson τον Ιούνιο του 2000, ότι η εταιρεία παραβίασε τον ομοσπονδιακό αντιμονοπωλιακό νόμο και έπρεπε να τιμωρηθεί δεν κατέληξε πουθενά. Το DoJ του Προέδρου George Bush εγκατέλειψε την προσπάθεια να τιμωρήσει τη Microsoft και την άφησε σχεδόν ανέγγιχτη.

Μέχρι το 2004 ο Netscape ήταν νεκρός. Ο κωδικός του, ωστόσο, θα ζούσε στο Mozilla Foundation μέσω του Firefox.

Η Microsoft πέρασε το υπόλοιπο της δεκαετίας του 2000 κάνοντας λάθη. Αυτά ήταν που τελικά οδήγησαν στη σημερινή Microsoft υπό νέα ηγεσία που είναι πολύ πιο φιλική προς το cloud, και το open source.

Η Apple τώρα:

Από τότε που ξεκίνησε το App Store της Apple το 2008, η Apple ελέγχει αυστηρά. Αν θέλετε μια εφαρμογή για το iPhone σας, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να την αγοράσετε μέσω του App Store. Αν είστε ISV, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πουλήσετε την εφαρμογή σας μέσω του App Store και η Apple συνήθως λαμβάνει το 30% επί των πωλήσεων.

Γιατί αντιδράει η Microsoft;

Το 30% είναι ένα κόστος και για την Microsoft.Αν θέλει να διαθέσει συνδρομές στο Office 365 για το iPhone και το iPad σας, πρέπει να μοιραστεί ένα ποσοστό με την Apple. Με οποιαδήποτε εφαρμογή που έχει μια ετήσια συνδρομή, η προμήθεια της Apple είναι στο 30% κάθε συνδρομής για το πρώτο έτος και μετά το 15% για τα επόμενα έτη.

Να αναφέρω ότι δεν υποστηρίζω το χαράτσι της Apple, αλλά το δάχτυλο που σήκωσε η Microsoft για να δείξει την εταιρεία και να διαμαρτυρηθεί για κάτι που ήταν παγιωμένο από την ίδια τις προηγούμενες δεκαετίες.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).