Γιατί το firewall των Windows αποκλείει ορισμένες δυνατότητες εφαρμογών;

Σχεδόν όλοι που χρησιμοποιούν τα Windows το έχουν δει. Ξεκινάτε μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι και το τείχος προστασίας των Windows εμφανίζεται και λέει ότι “αποκλείει ορισμένες δυνατότητες αυτής της εφαρμογής”. Τι σημαίνει αυτό;

Πρέπει να επιτρέψετε την πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές;

Γιατί εμφανίζεται αυτό το μήνυμα;

Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται όταν μια εφαρμογή θέλει να ενεργήσει ως διακομιστής και να αποδεχτεί εισερχόμενες συνδέσεις. Αυτή η ειδοποίηση δεν εμφανίζεται για τις περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, όπως τα προγράμματα ς ιστού και τα email clients.

Εμφανίζονται μόνο για συγκεκριμένους τύπους εφαρμογών, όπως οι διακομιστές πολυμέσων, παιχνίδια με λειτουργίες multiplayer, εργαλεία κοινής χρήσης αρχείων στο και άλλες εφαρμογές που λειτουργούν σαν server.

Το Τείχος προστασίας (firewall) των Windows αποκλείει τις εισερχόμενες συνδέσεις από προεπιλογή. Αλλά την πρώτη φορά που αποκλείει συνδέσεις σε μια νέα εφαρμογή, εμφανίζει πάντα από μια ειδοποίηση. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε εάν θα επιτρέπεται η σύνδεση. Αυτό διασφαλίζει ότι οι συνδέσεις δεν αποκλείονται χωρίς να το γνωρίζετε.

Στα Windows 10, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που μοιάζει με αυτό:

“Το Windows Defender Firewall έχει αποκλείσει ορισμένες δυνατότητες αυτής της εφαρμογής”.

Στα Windows 7 και 8, εμφανίζεται το μήνυμα

“Το Τείχος προστασίας των Windows έχει αποκλείσει ορισμένες δυνατότητες αυτής της εφαρμογής”.

Πρέπει να επιτρέψετε την πρόσβαση;

 

Όταν εμφανιστεί ένα τέτοιο πλαίσιο, έχετε μερικές επιλογές. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο “Να επιτρέπεται η πρόσβαση” και να επιτρέψετε εισερχόμενες συνδέσεις μέσω του τείχους προστασίας . Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “Ακύρωση” και το τείχος προστασίας θα συνεχίζει να αποκλείει τις εισερχόμενες συνδέσεις για αυτή την εφαρμογή.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε σε ποιους τύπους δικτύων θέλετε να επιτρέψετε τις συνδέσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιτρέψετε μια εφαρμογή διακομιστή πολυμέσων μόνο σε ιδιωτικά δίκτυα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν συνδέετε τον φορητό υπολογιστή σας σε δημόσιο Wi-Fi, κανείς δεν θα μπορεί να συνδεθεί στον media server σας. Οικιακά δίκτυα ή δίκτυα εργασίας, ωστόσο, θα μπορούν να συνδεθούν σε εσάς.

Όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο, επιλέγετε αν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό . Τα Windows δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν αυτόματα . Μπορείτε να αλλάξετε αυτήν την επιλογή για ένα δίκτυο από τον Πίνακα Ελέγχου ή στις Ρυθμίσεις.

Εάν εμπιστεύεστε μια εφαρμογή και θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητές της, θα πρέπει να επιτρέψετε την πρόσβαση. Αν δεν επιτρέπετε την πρόσβαση για ένα παιχνίδι, μπορεί να μην επιτρέπεται να παίξετε παιχνίδια με πολλούς παίκτες. Εάν δείτε αυτήν την προτροπή και θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα διακομιστή πολυμέσων για κοινή χρήση των αρχείων σας με άλλα συστήματα στο δίκτυό σας, πιθανότατα θα πρέπει να επιτρέψετε την πρόσβαση. Ένας BitTorrent client, για παράδειγμα, χρειάζεται την πρόσβαση για να ανεβάσει σε άλλα συστήματα στο Διαδίκτυο.

Εάν δεν επιτρέψετε την πρόσβαση, η εφαρμογή μπορεί να μην λειτουργεί σωστά γιατί το τείχος προστασίας αποκλείει τις εισερχόμενες συνδέσεις.

Αν δεν αναγνωρίζετε μια εφαρμογή, κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο με το όνομά της για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες. Ορισμένοι τύποι κακόβουλου λειτουργούν ως διακομιστές και μπορεί να εμφανίζουν ειδοποιήσεις στο τείχος προστασίας σας. Τρέξτε και μια σάρωση με το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που προτιμάτε αν ανησυχείτε ότι ο υπολογιστής σας περέχει κακόβουλο λογισμικό.

Πώς να επιτρέψετε ή να απαγορεύσετε την πρόσβαση

Το Τείχος προστασίας των Windows δεν θα σας ρωτήσει δύο φορές για την ίδια εφαρμογή, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση για να επιτρέψετε ή να απαγορεύσετε οποιαδήποτε εφαρμογή. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου – Σύστημα και ασφάλεια – Τείχος προστασίας του Windows Defender – Επιτρέψτε μια εφαρμογή ή μια λειτουργία μέσω του Τείχους προστασίας του Windows Defender.

Κάντε κλικ στο “Αλλαγή ρυθμίσεων” για να ξεκλειδώσετε τις ρυθμίσεις. Εντοπίστε την εφαρμογή στη λίστα και στη συνέχεια κάντε κλικ στα Δημόσιο ή στο Ιδιωτικό κουτάκι για να “πείτε” τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, αντίστοιχα.  Εάν επιλέξετε και τα δύο κουτάκια, η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί και στα δύο.

Πώς να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις

Εάν προτιμάτε να μην βλέπετε καθόλου αυτές τις ειδοποιήσεις μπορείτε να το κάνετε.

Από τον Πίνακα Ελέγχου ακολουθήστε την διαδρομή Σύστημα και Ασφάλεια – Τείχος προστασίας του Windows Defender – Αλλαγή ρυθμίσεων ειδοποίησης.

Για να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις, αφαιρέστε την επιλογή “Ειδοποίηση όταν το Windows Defender Firewall αποκλείει μια νέα εφαρμογή”. Υπάρχουν δύο επιλογές και εδώ: μία για ιδιωτικά δίκτυα και μία για δημόσια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν εμπιστεύεστε μια εφαρμογή, είναι να της επιτρέψετε την σύνδεση.

Ακόμα κι αν επιτρέψετε μια εφαρμογή μέσω του Τείχους προστασίας των Windows, η μετάφραση διευθύνσεων δικτύου (NAT) του δρομολογητή σας  εξακολουθεί να αποτρέπει πολλές από τις εισερχόμενες συνδέσεις, εκτός κι αν ρυθμίσετε το port forward.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).