Η Google κατάργησε 25 Android εφαρμογές

H κατάργησε 25 Android εφαρμογές που έκλεβαν τα διαπιστευτήρια για το Facebook. Δείτε τη λίστα και καταργήστε τις από την συσκευή σας άμεσα.

Οι κινητές συσκευές και τα κινητά έχουν όλο και μία αυξανόμενη παρουσία ως ισχυρά μηχανήματα παραγωγικότητας, αλλά είναι επίσης και μία σημαντική κερκόπορτα, εάν δεν τα διαχειριστείτε σωστά. Τελευταίο παράδειγμα η Google που κατάργησε στο τέλος Ιουνίου, 25 Android εφαρμογές από το Google Play Store, γιατί “πιάστηκαν” να κλέβουν διαπιστευτήρια στο Facebook.

Οι 25 αυτές κακόβουλες εφαρμογές κατασκευάστηκαν όλες από την ίδια ομάδα (Rio Reader LLC) και παρά την προσφορά διαφορετικών λειτουργιών, υπογείως όλες λειτούργησαν το ίδιο. Προτού τις αντιληφθεί η ασφάλεια της Google και τις καταργήσει, οι 25 εφαρμογές είχαν συνολικά πάνω από 2,34 εκατομμύρια κατεβάσματα.

Σύμφωνα με μια έκθεση της γαλλικής εταιρείας ασφάλειας Evina, οι εφαρμογές παρουσιάζονται ως μετρητές βημάτων, επεξεργαστές εικόνων, επεξεργαστές βίντεο, εφαρμογές ταπετσαριών, εφαρμογές φακών, διαχειριστές αρχείων και παιχνίδια για κινητά.

Οι εφαρμογές προσέφεραν μια νόμιμη λειτουργικότητα, αλλά περιείχαν επίσης και κακόβουλο κώδικα. Οι ερευνητές της Evina λένε ότι οι εφαρμογές περιείχαν κώδικα που εντοπίζει ποια εφαρμογή άνοιξε πρόσφατα ένας χρήστης μέσα από το προσκήνιο του τηλεφώνου.

Εάν αυτή η εφαρμογή ήταν το Facebook, η κακόβουλη εφαρμογή επικάλυπτε με μία δική της οθόνη την επίσημη εφαρμογή του Facebook και φόρτωνε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης στο Facebook (δείτε την παρακάτω : μπλε γραμμή = εφαρμογή Facebook, μαύρη γραμμή = σελίδα ηλεκτρονικού ψαρέματος).

Εάν οι εισήγαγαν τα διαπιστευτήρια τους σε αυτήν τη σελίδα ηλεκτρονικού ψαρέματος, η κακόβουλη εφαρμογή θα τα κατέγραφε και θα τα έστελνε σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή που βρίσκεται στον τομέα airshop.pw (που δεν λειτουργεί τώρα).

Η Evina είπε ότι βρήκε τον κακόβουλο κώδικα ενσωματωμένο σε 25 εφαρμογές και το ανέφερε στην Google στα τέλη Μαΐου. Η Google αφού επαλήθευσε τα ευρήματα της γαλλικής εταιρείας ασφαλείας, κατάργησε τις επικίνδυνες εφαρμογές. Ορισμένες από τις εφαρμογές ήταν διαθέσιμες στο Play Store για περισσότερο από ένα χρόνο!!!.

Η πλήρης λίστα των 25 εφαρμογών, τα ονόματά τους και το αναγνωριστικό πακέτου, παρατίθενται παρακάτω. Όταν η Google καταργεί κακόβουλες εφαρμογές από το Google Store, απενεργοποιεί επίσης τις εφαρμογές και στις συσκευές του χρήστη και τους ειδοποιεί μέσω της υπηρεσίας Play Protect (που περιλαμβάνεται στην επίσημη εφαρμογή Play Store).

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).