Ο νέος κωδικοποιητής H.266 θα μειώσει τη ροή βίντεο 4K στο μισό

Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Ινστιτούτου Fraunhofer Heinrich Hertz, ανακοίνωσε ένα νέο πρότυπο κωδικοποιητή βίντεο που υπόσχεται να μειώσει το streaming κατά 50%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλήρες του κωδικοποιητή είναι H.266 / Versatile Video (VVC), και έχει σχεδιαστεί για να είναι ο διάδοχος των προτύπων H.264 / Advanced Video Coding (AVC) και H.265 / High Efficiency Video Coding (HEVC) που συνδυάζουν περίπου το 90% της παγκόσμιας μετάδοσης και συμπίεσης ψηφιακών βίντεο στην αγορά σήμερα.

Ενώ το HEVC κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2013, ο κωδικοποιητής αποδείχθηκε αμφιλεγόμενος λόγω διαμάχης σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Γι αυτό το AVC, ο προκάτοχος του HEVC, παραμένει το πιο κυρίαρχο πρότυπο, παρά την πρώτη κυκλοφορία του το 2003.

Ωστόσο, στο ινστιτούτο Fraunhofer λένε ότι το VVC θα μπορούσε να είναι μια πορεία προς τα εμπρός για τη βιομηχανία, καθώς σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία υλικού και λογισμικού είναι, επί του παρόντος, συνδεδεμένη με ένα ακατάστατο σύστημα δικαιωμάτων εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με το Frauhofer και λόγω της γενικής απαίτησης μείωσης των δεδομένων, το H.266 / VVC καθιστά πιο αποτελεσματική τη μετάδοση βίντεο σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, όπου η χωρητικότητα δεδομένων είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα, το προηγούμενο πρότυπο H.265 / HEVC απαιτεί 10 gigabytes δεδομένων για τη μετάδοση βίντεο UHD 90 λεπτών. Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, απαιτούνται μόνο 5 gigabytes δεδομένων για την επίτευξη της ίδιας .

Επειδή το H.266 / VVC αναπτύχθηκε με γνώμονα το περιεχόμενο βίντεο υψηλής ανάλυσης, το νέο πρότυπο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά τη ροή βίντεο 4K ή 8K σε τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης. Επιπλέον, το H.266 / VVC είναι ιδανικό για όλους τους τύπους κινούμενων εικόνων: από πανοραμικές φωτογραφίες 360°, υψηλής ανάλυσης, έως media με χρήση κοινής οθόνης.

Η μητρική εταιρεία του ινστιτούτου Fraunhofer που είναι η Fraunhofer Society, η οποία αποτελείται από πολλά μικρότερα ινστιτούτα, όπως το Fraunhofer HHI και άλλα, είναι πιο γνωστή στον κόσμο των προτύπων ψηφιακών μέσων, ως δημιουργός του MP3. Συνέβαλε επίσης σημαντικά στη δημιουργία των H.264 και H.265.

Έτσι, ο συγκεκριμένος ερευνητικός οργανισμός έχει μια μακρά και επιτυχημένη ιστορία στη συμπίεση δεδομένων. Ωστόσο, η Fraunhofer δεν αναφέρει στο δελτίο τύπου της την ύπαρξη του AV1, ενός ανταγωνιστή ανοιχτού που δεν απαιτεί δικαιώματα εκμετάλλευσης. Το AV1 και ο προκάτοχός του, VP9, ​​αποτελούν αναπόσπαστο μέρος για ροή περιεχομένου 4K από πλατφόρμες όπως το YouTube, οπότε είναι πιθανό αυτά τα πρότυπα να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό τα AV1, AVC, HEVC και VVC θα συνυπάρχουν στο μέλλον, αλλά η Fraunhofer ισχυρίζεται ότι το Media Coding Industry Forum, που είναι μία βιομηχανική κοινοπραξία, μαζί με την Apple, τη Sony και άλλους κατασκευαστές, εργάζεται επί του παρόντος για chip που σχεδιάζεται να υποστηρίζει το VVC σε επίπεδο υλικού.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).