Η ιδιωτική ή ανώνυμη λειτουργία καθιστά ανώνυμη την περιήγηση στο διαδίκτυο;

Το “Ιδιωτικό” είναι ένας σχετικός όρος. Αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές όταν μιλάμε για μια “ιδιωτική περιήγηση” – η ρύθμιση σε ένα ιστού που υποτίθεται ότι σας επιτρέπει να αποκρύψετε το ιστορικό σας από άλλους που χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή.

Ενώ η ιδιωτική (ή ανώνυμη κατάσταση) μπορεί να καλύψει τις δραστηριότητές σας σε κάποιο βαθμό, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να παρακολουθούν τις ενέργειές σας, όχι μόνο άτομα στο δίκτυό σας, αλλά και ο ISP σας, η κυβέρνηση, κάποιος hacker.

Τι είναι η λειτουργία ιδιωτικής περιήγησης;

Πριν φτάσουμε στην ουσία των πραγμάτων, ας καθορίσουμε πρώτα τι εννοούμε με το “ιδιωτική λειτουργία” ή “ανώνυμη περιήγηση”. Αυτή η δυνατότητα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple το 2005. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ακολουθήσουν οι αντίπαλοι προγραμμάτων περιήγησης, όπως η Google και η . Σύντομα έγινε ένα βασικό χαρακτηριστικό για οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης στο Web.

Η ιδιωτική περιήγηση δημιουργεί μια ξεχωριστή περίοδο περιήγησης που είναι απομονωμένη από την κύρια. Τυχόν ιστότοποι που επισκέπτεστε δεν καταγράφονται στο ιστορικό της ς σας. Εάν συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο σε ιδιωτική λειτουργία, τα cookie δεν αποθηκεύεται όταν κλείσετε το παράθυρο.

Οι καρτέλες ιδιωτικής περιήγησης δεν έχουν πρόσβαση στα cookie που χρησιμοποιείτε στην κύρια συνεδρία. Για παράδειγμα, αν συνδεθείτε στο Facebook και μετά εισέλθετε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, θα πρέπει να συνδεθείτε ξανά.

Αυτό κάνει λίγο πιο δύσκολο για ιστότοπους τρίτων να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση ιδιωτικής περιήγησης. Σας επιτρέπει επίσης να έχετε εύκολη πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς ιστού ταυτόχρονα.

Να αναφέρουμε ότι είναι ευκολότερο να περιηγηθείτε στα λεγόμενα “soft paywalls” – ιστότοπους στους οποίους έχετε πρόσβαση σε μερικές σελίδες πριν σας ζητηθεί να συνδεθείτε ή να εγγραφείτε.

Τα όρια της ιδιωτικής περιήγησης

Τα προγράμματα περιήγησης που προσφέρουν μια ιδιωτική λειτουργία συχνά καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τονίσουν ότι δεν μπορεί να σας προστατέψει από όλα.  Στην καλύτερη περίπτωση, παρέχει ένα λεπτό επίπεδο απορρήτου στα άτομα που εργάζονται από τα δικά τους ιδιωτικά δίκτυα.

Η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν εμποδίζει τους διαχειριστές εταιρικών ή εκπαιδευτικών δικτύων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σας. Επίσης, δεν εμποδίζει απαραίτητα κάποιον να κατασκοπεύει τις συνήθειες περιήγησής σας εάν χρησιμοποιείτε κάποιο δημόσιο σημείο πρόσβασης σε ένα καφέ ή σε ένα εστιατόριο.

Και πάλι, η ιδιωτική περιήγηση ασχολείται αποκλειστικά με τον τρόπο αποθήκευσης των δεδομένων κατά την περιήγησή σας από την προσωπική σας συσκευή και όχι με τη μετάδοσή της σε ένα δίκτυο.

Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ιδιωτική περιήγηση μπορεί να βοηθήσει τοπικά. Εάν ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό που παρακολουθεί την κίνηση του δικτύου σας και τα αιτήματα DNS, η κατάσταση της ανώνυμης περιήγησης δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης, δεν μπορεί να βοηθήσει στις τεχνικές “fingerprinting“, στις οποίες τρίτα μέρη (συνήθως διαφημιστικά δίκτυα) προσπαθούν να προσδιορίσουν διακριτικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή σας για να παρακολουθούν τη δραστηριότητά του σε ένα δίκτυο.

Το fingerprinting είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Φαίνεται να προσελκύει λιγότερη προσοχή από ότι το κακόβουλο λογισμικό και τα trojans, παρά την ικανότητά του να εντοπίζει άτομα με εκπληκτική ακρίβεια. Καθώς περιηγείστε στο Διαδίκτυο, ιστότοποι τρίτων μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή σας, όπως την ζώνη ώρας, την ανάλυσης της οθόνης, το πρόγραμμα περιήγησης, των addons, της γλώσσας που χρησιμοποιείτε και πολλά άλλα.

Οποιαδήποτε από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να είναι ασήμαντη από μόνη της, αλλά όλες μαζί, αποτελούνμέρος του μοναδικού προφίλ της συσκευής σας. Η έρευνα από το Electronic Frontier Foundation δείχνει ότι μόνο ένα στα 286.777 προγράμματα περιήγησης έχει την ίδια ακριβή ρύθμιση με ένα άλλο (ή fingerprinting) [PDF] .

Το EFF διαθέτει μια που ονομάζεται Panopticlick , η οποία μπορεί να δείξει τη βαθμολογία μοναδικότητας του προγράμματος περιήγησής σας.

Είναι το διαδικτυακό απόρρητο ρεαλιστικό;

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα το ηλεκτρονικό “απόρρητο”; Με απλούς όρους, το απόρρητο του Διαδικτύου υποδεικνύει τη δυνατότητα επικοινωνίας και περιήγησης χωρίς να μπορεί κάποιος εξωτερικός τρίτος να παρακολουθεί τις δραστηριότητές μας. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια σε αυτό.

Τι γίνεται τον ISP σας; Μην ξεχάσετε την κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης η βιομηχανία των διαφημίσεων, η οποία παρέχει διαφημίσεις με στόχευση ακριβείας μέσω εξελιγμένων συστημάτων ς, όπως το fingerprinting που αναφέραμε νωρίτερα.

Ναι, η βιομηχανία VPN υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει απόρρητο εάν επενδύετε στα προϊόντα της, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτό ισχύει 100%. Η αληθινή ιδιωτικότητα φαίνεται να μην υπάρχει. Το καλύτερο που μπορείτε να ελπίζετε είναι κάτι που πλησιάζει ένα υψηλό επίπεδο. Για να φτάσετε εκεί όμως, αναπόφευκτα θα πρέπει να επενδύσετε χρόνο και χρήμα και να είστε έτοιμοι να υποστείτε μια υποβαθμισμένη εμπειρία περιήγησης.

Θέλετε να εμποδίσετε τον διαχειριστή του δικτύου σας να δει ότι βλέπετε; Λοιπόν, θα χρειαστείτε ένα VPN – και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν διατηρεί αρχεία καταγραφής.

Τι γίνεται όμως με τους trackers; Θα χρειαστείτε κι ένα πρόσθετο. Για να είστε πραγματικά ασφαλείς, απενεργοποιήστε εντελώς το JavaScript. Σίγουρα αυτό θα σταματήσει τη σωστή λειτουργία πολλών ιστότοπων, αλλά θα σταματήσει επίσης αυτά τα δυσάρεστα scripts του fingerprinting.

Είναι ακραία τα μέτρα; Μάλλον ναι, αλλά είναι απαραίτητα αν θέλετε να διασφαλίσετε το απόρρητό σας στο διαδίκτυο.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).