Microsoft Edge με Secure DNS

Η Microsoft κυκλοφόρησε μια νέα του Microsoft Edge στο κανάλι Canary που φέρνει για στο πρόγραμμα περιήγησης.

Τα χαρακτηριστικά που φέρνει η έκδοση Edge Canary θα τα δούμε αργότερα στην έκδοση Beta και τελικά στις Σταθερές εκδόσεις του προγράμματος περιήγησης. Το είναι η υλοποίηση του DNS-over-HTTPS της Microsoft, μιας τεχνολογίας για την κρυπτογράφηση της ς DNS.

Το domain name (DNS) χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς, όπως την μετάφραση των domain names σε διευθύνσεις IP. Κάθε αίτημα που υποβάλλεται στο πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιεί DNS.Microsoft Edge 83 σε προοδευτική διάθεση. Τι σημαίνει;

Οι μη κρυπτογραφημένες αναζητήσεις DNS σημαίνουν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου αλλά και άλλοι μπορούν να δουν, να καταγράψουν ή ακόμα και να διαχειριστούν αυτά τα αιτήματα. Έτσι η κρυπτογράφηση των DNS θεωρείται απαραίτητη.

Η Microsoft διέθεσε υποστήριξη για κρυπτογραφημένο DNS στα 10 στις αρχές του μήνα αλλά η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι διαθέσιμη μόνο τις εκδόσεις που απευθύνονται στους Insiders αυτή την στιγμή. Σύντομα όμως αναμένεται να δούμε τη νέα λειτουργία και στις σταθερές εκδόσεις των Windows 10.

Από την άλλη η Mozilla και η Google έχουν εφαρμόσει ήδη την υποστήριξη για DNS-Over-HTTPS στα προγράμματα περιήγησής τους. Έτσι και η Microsoft που ακολουθεί την ανάπτυξη του Chromium της Google πρόσθεσε την συγκεκριμένη λειτουργία στον νέο Edge.

Το Secure DNS είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή στον Microsoft Edge της έκδοσης Canary και είναι πιθανό να παραμείνει ενεργοποιημένη και στις εκδόσεις Beta και Stable που θα κυκλοφορήσουν.

Για να ρυθμίσετε το Secure DNS στον Edge:

Ανοίξτε την εσωτερική διεύθυνση edge://settings/privacy
Προς τα κάτω στην ενότητα Ασφάλεια της σελίδας θα δείτε την ρύθμιση “Use secure DNS to specify how to lookup the network address for websites” που μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί. Θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και η λειτουργία θα πρέπει να ρυθμιστεί σε “use current service provider”.

Αν θέλετε να επιλέξετε ένα πάροχο υπηρεσιών κάντε click στο “choose a service provider” για να την ορίσετε κάποιο πάροχο που υποστηρίζει το secure DNS. Θα σας παρουσιαστεί μια λίστα με παρόχους για να επιλέξετε. Απλώς κάντε κλικ στο κενό πεδίο και επιλέξτε έναν από τους τέσσερις διαθέσιμους παρόχους: Quad9, , CleanBrowsing ή Google.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).