Τα Windows 95 γίνονται 25 χρονών

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια η Microsoft κυκλοφόρησε το πιο επιτυχημένο “σύγχρονο” λειτουργικό σύστημα. Με τα Windows 95 άνοιξε ένας εντελώς νέος δρόμος για τον κόσμο των υπολογιστών που γνωρίζουμε σήμερα.

Στις 24 Αυγούστου 1995, η Microsoft έφερε τα Windows 95. Αυτό το καινοτόμο και πολύ επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα υπολογιστών, έβαλε τους χρήστες σε ένα νέο γραφικό περιβάλλον και τους απομάκρυνε μια για πάντα από την γραμμή εντολών. Έκανε επίσης τη Microsoft οικιακό όνομα. Να γιατί τα Windows 95 ήταν τόσο ξεχωριστά.

Πλήρες λειτουργικό σύστημα
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των Windows 95 ήταν ότι προσπάθησε να απομακρύνει για πρώτη φορά, εντελώς τους χρήστες από την γραμμή εντολών. Σε αντίθεση με τα Windows 3.11, τα Windows 95 ξεκινούσαν απευθείας με μια γραφική οθόνη, παρά το γεγονός ότι είχαν έναν ενισχυμένο πυρήνα MS-DOS που εκτελούνταν κάτω από το καπό.

Πριν από τα Windows 95, οι κάτοχοι υπολογιστών έπρεπε να αγοράσουν ξεχωριστά το MS-DOS και τα Windows, και στη συνέχεια να εγκαταστήσουν το ένα πάνω από το άλλο. Από προεπιλογή, τα περισσότερα άτομα εξακολουθούσαν να ξεκινούν το MS-DOS και στη συνέχεια έτρεχαν τα Windows, όποτε το χρειάζονταν.

Τα Windows 95, ωστόσο, περιτύλιξαν τόσο το κέλυφος των Windows, όσο και το MS-DOS, σε ένα προϊόν και το ονόμασαν πλήρες λειτουργικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Windows 95 ήταν ότι ήταν ευρέως συμβατά με χιλιάδες προγράμματα γραμμένα για MS-DOS και Windows 3.x. Αυτό έκανε την αναβάθμιση αρκετά ανώδυνη, για τους περισσότερους ανθρώπους.

Το μειονέκτημα ήταν ότι βασίστηκε σε MS-DOS και αυτό έκανε τα Windows 95 επιρρεπή σε απογοητευτικά (κυρίως λόγω συγκρούσεων διαχείρισης μνήμης), ειδικά σε σύγκριση με τα Windows NT της Microsoft.

Το μειονέκτημά αυτό ξεπεράστηκε μόνο με την μετεγενέστερη εμφάνιση των Windows XP που κυκλοφόρησαν το 2001.

Η γέννηση του μενού έναρξης και της γραμμής εργασιών
Εάν έχετε χρησιμοποιήσει τα Windows τα τελευταία 25 χρόνια, θα είστε εξοικειωμένοι με το μενού Έναρξης και τη Γραμμή Εργασιών, τα οποία προήλθαν και τα δύο από τα Windows 95. Το μενού Έναρξη χρησίμευσε ως μια συν και λογική αντικατάσταση για τη “Διαχείριση Προγράμματος” στα Windows 3.x για την οργάνωση και εκκίνηση εγκατεστημένων εφαρμογών.

Η Microsoft παρουσίασε το κουμπί Έναρξη σε μεγάλο μέρος των τότε διαφημίσεών της και το χαρακτήρισε ως έναν απλό τρόπο για οποιονδήποτε, να “ξεκινήσει” χρησιμοποιώντας ένα Windows.

Το μενού “Έναρξη” προκάλεσε επίσης κάποια κωμική σύγχυση, όπως φαίνεται σε αυτήν την κριτική των New York Times τον Αύγουστο του 1995, η οποία χαριτολογούσε, “Πού είναι η επιλογή Τερματισμός; Στο κουμπί Έναρξη, φυσικά!”

Η Γραμμή Εργασιών των Windows 95 απλώνεται στο κάτω μέρος της οθόνης (όπως συμβαίνει και τώρα) παρέχοντας έναν συμπαγή, αλλά εξελιγμένο τρόπο διαχείρισης εργασιών για πολλά παράθυρα εφαρμογών. Τα Windows 3.x δεν είχαν τέτοια λειτουργικότητα, αλλά ούτε και το Macintosh είχε εκείνη τη εποχή.

Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το κουμπί Έναρξη και η Γραμμή Εργασιών επέτρεψαν στα Windows 95 να ξεπεράσουν για πρώτη φορά, το λειτουργικό σύστημα Mac OS. Αυτό ήταν μεγάλη υπόθεση το 1995, καθώς οι οπαδοί της Apple χλεύαζαν εδώ και πολύ καιρό τη Microsoft. Το Mac OS δεν απόκτησε έναν, ενεργοποιημένο από προεπιλογή, Startup ή διαχειριστή εργασιών, μέχρι το OS X Beta το 2000.

Η προέλευση της Εξερεύνησης των Windows
Τα Windows 95 σηματοδότησαν την πρώτη εμφάνιση της Εξερεύνησης των Windows (τώρα ονομάζεται “Εξερεύνηση ”). Ήταν ένας διαχειριστής αρχείων και ένα κέλυφος που λειτουργούσαν σε ένα. Σε αντίθεση με τα Windows 3.x, τα οποία χωρίζουν τη διαχείριση αρχείων και εφαρμογών σε δύο διαφορετικά προγράμματα, ο Explorer τα ενώνει (παρόμοια με το Finder πριν από αυτό). Διαχειρίστηκε όχι μόνο παράθυρα γεμάτα εικονίδια που αντιπροσωπεύουν τόσο αρχεία όσο και εφαρμογές, αλλά και το μενού Έναρξη και τη γραμμή εργασιών.

Άλλες καινοτομίες λογισμικού των Windows 95 περιελάμβαναν:

  • Ένα δεξί κλικ στο μενού περιβάλλοντος για άμεσες λειτουργίες αρχείων.
  • Μια περιοχή επιφάνειας εργασίας που θα μπορούσε να αποθηκεύσετε αρχεία, όπως σε ένα φάκελο
  • Συντομεύσεις αρχείων.
  • Ο Κάδος Ανακύκλωσης.
  • Διαχειριστή της συσκευής
  • “Ο Υπολογιστής μου” στην επιφάνεια εργασίας.
  • Ένα βοηθητικό πρόγραμμα “Εύρεση” για όλο το σύστημα.
  • Εγγενής υποστήριξη εφαρμογών 32-bit (μέσω του Win32 API ).
  • Υποστήριξη για το νέο DirectX API , το οποίο επέτρεπε τα παιχνίδια πλήρους οθόνης των Windows.

Τα Windows 95 ήταν μια τεράστια έκδοση που είχε σχεδιαστεί για να απομακρύνει τους ανθρώπους από το να βασίζονται στο MS-DOS για να κάνουν τις εργασίες τους. Όλες αυτές οι νέες δυνατότητες το κατέστησαν, για πρώτη φορά, προσιτό στον μέσο χρήστη των υπολογιστών.


Το FreeCell εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως πρόγραμμα επίδειξης για το Win32 API (για τους υπολογιστές Windows 3.x). Ωστόσο, ήρθε και με τα Windows 95 και σύντομα έδωσε την ίδια αίσθηση όπως και με τα Windows Solitaire και Minesweeper (και τα δύο συμπεριλήφθηκαν επίσης στα Windows 95).

Το βάθος και η πολυπλοκότητά του, κράτησαν τους γοητευμένους για πάνω από μια δεκαετία, καθώς προσπάθησαν να λύσουν και τα 32.000 πιθανά παιχνίδια του. Μην μας πείτε  ότι δεν έχετε περάσει ώρες πάνω στην πασιέντζα των Windows.

Το Διαδίκτυο στην επιφάνεια εργασίας
Στην πρώτη κυκλοφορία τους, τα Windows 95 δεν περιλάμβαναν κάποιο πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες είδαν ένα εικονίδιο για μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία που ονομαζόταν Τhe Microsoft Network (MSN) στην επιφάνεια εργασίας. Η Microsoft συνέλαβε το MSN ως ανταγωνιστή των CompuServe και Prodigy.

Ωστόσο, ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του MSN, ο Bill Gates αναγνώρισε το αναπόφευκτο της κυριαρχίας του World Wide Web . Ως αποτέλεσμα, το MSN σύντομα μετατράπηκε σε περισσότερο Παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP).

Το πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Microsoft, ο Internet Explorer, ξεκίνησε ως προαιρετικό πρόσθετο πρόγραμμα για τα Windows 95. Ωστόσο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995, οι νέες εκδόσεις των Windows 95 (ξεκινώντας με την έκδοση OEM Service Release 1 ) περιλάμβαναν πια τον Internet Explorer από προεπιλογή.

Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησης μέσω ενός εικονιδίου στην επιφάνεια εργασίας που ονομαζόταν “Το Διαδίκτυο” (The Internet). Οι ανταγωνιστικοί προγραμματιστές του browser, όπως το Netscape, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε αυτό το μονοπώλιο της Microsoft. Η συμπερίληψη του Internet Explorer στα Windows 95 οδήγησε στη μεγάλη αντιμονοπωλιακή υπόθεση των ΗΠΑ έναντι της Microsoft το 1998.

Μετά από μια αρχική απόφαση που ζήτησε τη διάλυση της Microsoft, η Microsoft υπερίσχυσε με μια έφεση της και κατάφερε να ξεφύγει από την άσχημη για αυτήν κατάσταση, με πολύ μικρό αντίκτυπο. Και ο Internet Explorer εξακολούθησε να περιλαμβάνεται σε μελλοντικές εκδόσεις των Windows.

Δυναμική εμφάνιση στο μάρκετινγκ
Για να ξεκινήσει τα Windows 95, η Microsoft παρουσίασε μια διαφημιστική καμπάνια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αναφέρεται τότε , ίσως, η πιο ακριβή στην αμερικανική ιστορία. Ήταν μια πρωτοφανή καμπάνια υψηλού προφίλ, για ένα προϊόν λογισμικού. Συμπληρώθηκε επίσης από φιλικά έργα τέχνης με γαλάζιο ουρανό και ένα πιασάρικο όνομα που φάνηκε να ξεχωρίζει τα Windows 95 από άλλες, πιο αποστειρωμένες εκδόσεις λογισμικού.

Φωτογραφία: Το παλαιότερο κουτί συσκευασίας της Microsoft (αριστερά) και το πιο φιλικό προς τον καταναλωτή κουτί λιανικής των Windows 95 (δεξιά).

Η διαφημίστηκε παντού: εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση και εξωτερικές πινακίδες. Επίσης, πλήρωσαν τους Rolling Stones 3 εκατομμύρια δολάρια για να πάρουν την του τραγουδιού “Start Me Up” για μια σειρά τηλεοπτικών διαφημίσεων, υψηλού προφίλ.

Στις 24 Αυγούστου 1995, η Microsoft πραγματοποίησε μια τεράστια εκδήλωση για την παρουσίαση των Windows 95, στην πανεπιστημιούπολη της στο Redmond της Ουάσινγκτον, που φιλοξένησε ο Jay Leno. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω δορυφόρου, σε μικρότερες εκδηλώσεις της Microsoft σε όλο τον κόσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=fL4waEAKcCw

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Τα Windows 95 είχαν μία μεγάλη προσοχή και έφεραν τη Microsoft ως σύμβολο της επιχειρηματικής επιτυχίας. Η εταιρεία πούλησε 1 εκατομμύριο αντίγραφα των Windows 95 κατά την πρώτη εβδομάδα και 40 εκατομμύρια το πρώτο έτος . Τα Windows 95 ήταν μια καλή επιτυχία.

Χρόνια πολλά, Windows 95!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).