Linux 29 χρόνια ζωής

Κάποτε ο Linus Torvalds έγραψε το παρακάτω μήνυμα:

Hello everybody out there using minix –

I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I'd like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things).

I've currently ported bash(1.08) and gcc(1.40), and things seem to work. This implies that I'll get something practical within a few months, and I'd like to know what features most people would want. Any suggestions are , but I won't promise I'll implement them :-)

Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi)


Ήταν η πρώτη ανακοίνωση του Torvalds για το ότι θα αρχίσει να δημιουργεί ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Αυτό το μήνυμα, δημοσιεύτηκε στην ομάδα συνομιλιών usenet comp.os.minix, και κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου του 1991, δηλαδή πριν από 29 χρόνια.

Ένας φοιτητής, της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δεν μπορούσε να αγοράσει το λειτουργικό σύστημα Minix για την σχολή του. Έτσι προσπάθησε να βρει μια λύση στο πρόβλημά του.

Από τότε κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα για το Linux, βρίσκει λύσεις.

Ο Torvalds ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός μη εμπορικού λειτουργικού του το 1991, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Εμπνεύστηκε από το Unix λειτουργικό Minix, και άρχισε να αναπτύσσει τον πυρήνα που έγινε γνωστός σαν Linux kernel. Ο Torvalds αρχικά έγραφε προγράμματα που έτρεχαν και στο Minix έως ότου το Linux έφτασε σε ένα στάδιο ανάπτυξης όπου δεν ήταν πλέον απαραίτητοι οι δεσμοί μεταξύ των δυο λειτουργικών.

Μετά ο Torvalds αποφάσισε να αλλάξει την άδεια χρήσης, που μέχρι τότε δεν επέτρεπε την αναδιανομή για εμπορικούς σκοπούς, κάνοντας το Linux υπό την άδεια GNU GPL.

Έτσι το GNU βρήκε έναν πυρήνα για να λειτουργήσει, και το Linux βρήκε έτοιμη μια μεγάλη βιβλιοθήκη προγραμμάτων. Με την συνεργασία του με το GNU, το Linux ξεπέρασε γρήγορα σε δημοτικότητα το Minix.

Δεν νομίζω αν ο Torvalds την εποχή εκείνη είχε ιδέα του πόσο σημαντικό είναι το project του. Το λειτουργικό του σύστημα είναι η βάση του όπως το ξέρουμε, είναι το αγαπημένο λειτουργικό των servers και των Super computers. Ή μήπως ήξερε;

‘Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το Linux γνωρίζουν ότι είναι κάτι ιδιαίτερο.

Εύχομαι στο Linux να τα 1000άσει, με ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η 25η Αυγούστου θα πρέπει να αφιερωθεί στο Linux και τον Torvalds.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).