Google vs stalkerware όταν η εταιρεία κλείνει τα μάτια

Η Google ενημέρωσε τους κανονισμούς του Play Store για να επιβάλει μια “επίσημη” απαγόρευση στις stalkerware, αλλά όπως φαίνεται η άφησε ένα αρκετά μεγάλο κενό αφού επιτρέπει να ανεβάζουν stalkerware στο Play Store σαν εφαρμογές παρακολούθησης παιδιών.

Το Stalkerware είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή εφαρμογών που παρακολουθούν τις κινήσεις ενός χρήστη, παρακολουθούν τις κλήσεις, τα μηνύματα και καταγράφουν τη δραστηριότητα άλλων εφαρμογών.

Το Stalkerware, επίσης γνωστό και σαν spouseware, διαφημίζεται συνήθως στους χρήστες σαν ένας τρόπος για να ανακαλύψουν τους συνεργάτες που κλέβουν, να παρακολουθούν τα παιδιά όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού ή τους υπαλλήλους στην εργασία τους.

Το κύριο όλων των εφαρμογών stalkerware, ανεξάρτητα από το εάν προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε ή φορητούς υπολογιστές, είναι ότι αυτές οι εφαρμογές μπορούν να εγκατασταθούν και να τρέχουν χωρίς τη γνώση του ιδιοκτήτη της ς. Επίσης αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν στο παρασκήνιο του κάθε λειτουργικού συστήματος.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το Play Store φιλοξένησε εκατοντάδες εφαρμογές stalkerware.

Η Google, η οποία προσπαθούσε να τις εφαρμογές stalkerware που τις ανέφεραν ερευνητές ασφαλείας, συνήθως απέφυγε να κάνει δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Ωστόσο σήμερα σε μια ενημέρωση της Πολιτικής του Προγράμματος Προγραμματιστών, η Google αναφέρει ότι όλες οι εφαρμογές που παρακολουθούν τους χρήστες και στέλνουν τα δεδομένα τους σε άλλη συσκευή πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την “συγκατάθεση” και να εμφανίζουν μια “επίμονη ειδοποίηση” ότι οι ενέργειες του χρήστη παρακολουθούνται από την εφαρμογή.

Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, την 1η Οκτωβρίου, απαγορεύουν τις εφαρμογές stalkerware, αναιρώντας την ικανότητά τους να εγκαθίστανται και να λειτουργούν χωρίς να εντοπίζονται όταν εγκαθίστανται σε συσκευές. Εάν οι εφαρμογές παρακολούθησης χρηστών δεν διαθέτουν αυτές τις αλλαγές, δεν θα περάσουν τη διαδικασία έγκρισης για να εμφανιστούν στο Play Store.

Όμως, αν και οι νέοι κανόνες φαίνονται ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, η Google άφησε επίσης ένα κενό που θα μπορούσε να καταχραστεί από τους devs των stalkerware.

Σύμφωνα με την Google, οι εφαρμογές που παρακολουθούν τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς να ζητήσουν την συγκατάθεση του χρήστη ή να εμφανίζουν κάποια επίμονη ειδοποίηση στην οθόνη. Οι εφαρμογές που παρακολουθούν τους ενήλικες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τα δύο στοιχεία, σύμφωνα με την εταιρεία.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει έναν stalkerware dev από το rebranding της εφαρμογής του για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εμπόδια.

Στην πραγματικότητα, η σημερινή ανακοίνωση μοιάζει περισσότερο με μια ενημέρωση για όλους τους προγραμματιστές κακόβουλων εφαρμογών, παρά μια πραγματική απαγόρευση του stalkerware, με τους προγραμματιστές εφαρμογών να έχουν σχεδόν δύο εβδομάδες για να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

Αυτή η εξαίρεση για τις εφαρμογές παρακολούθησης παιδιών είναι το ίδιο κενό που άφησε η Google σε παρόμοια απαγόρευση που επέβαλε στις διαφημίσεις stalkerware τον Ιούλιο. Μια έρευνα από την TechCrunch διαπίστωσε ότι η απαγόρευση των διαφημίσεων stalkerware δεν επιβλήθηκε ποτέ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αν αυτά που λέει η εταιρεία ισχύουν ή αν είναι περισσότερο για Δημόσιες Σχέσεις.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).