Neat URL φτιάξτε διευθύνσεις που σας παρακολουθούν

Προσέχετε τις διευθύνσεις URL πριν κάνετε κλικ; Εάν το κάνετε, θα έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές το link είναι πολύ μεγάλο και ότι η διεύθυνση URL περιέχει τυχαίους ή περιγραφικούς χαρακτήρες.

Ένα παράδειγμα με url της Google. Αναζήτησα τον όρο microsoft

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=Ewx7X9PwD66bjLsPhY6WyAY&q=microsoft+&oq=microsoft+&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQDDIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzIECAAQQzoECAAQR1Ca2AdYmtgHYILhB2gAcAJ4AIAB1QGIAdUBkgEDMi0xmAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesgBCMABAQ&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiTxoPotJ3sAhWuDWMBHQWHBWkQ4dUDCAw

Ενώ η διεύθυνση URL που χρειάζεται είναι η παρακάτω:

https://www.google.com/search?q=microsoft

Γιατί περιέχονται τόσοι χαρακτήρες στο πρώτο link; Μας παρακολουθούν, κατά το μας ψεκάζουν… Δεν ξέρω για το ψέκασμα, αλλά για την παρακολούθηση είμαι σίγουρος.

Όλοι οι ιστότοποι αποθηκεύουν cookie στο περιήγησής σας για να εμφανίζουν το περιεχόμενο στις ιστοσελίδες τους, να σας βοηθούν να συνδεθείτε αλλά και για να σας εμφανίζουν διαφημίσεις από προιόντα που σας ενδιαφέρουν. Τα cookie είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ιστότοποι μπορούν να σας παρακολουθούν, αλλά δεν είναι η μόνη μέθοδος που εφαρμόζεται για αυτόν τον σκοπό.

Μια φαινομενικά ακίνδυνη διεύθυνση URL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι ένας σύνδεσμος παραπομπής που σας μεταφέρει σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο (τη σελίδα προορισμού). Το link αναφέρει την σελίδα από την οποία έρχεστε:

Για παράδειγμα https://iguru.gr/?ref=κάποιο_κωδικό_όνομα

Το link θα σας μεταφέρει στο iguru.gr, αλλά το τελευταίο μέρος του link αναφέρει κωδικοποιημένα (ή όχι) από που έρχεστε.
Το ίδιο κάνει η Google, το Twitter, το Facebook, αλλά συλλέγουν πολύ περισσότερα , όπως καταλαβαίνετε από το μέγεθος του παραπάνω link.

Στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (newsletters) χρησιμοποιούνται π[αρα πολλοί τέτοιοι σύνδεσμοι. Όταν κάνετε κλικ σε αυτούς, ο ιστότοπος θα γνωρίζει αν ανοίξατε το email, αν ανοίξατε την σελίδα, αλλά και πόσο χρόνο παραμείνατε σε αυτή. Παρακάτω θα δούμε πως μπορείτε να μειώσετε την παρακολούθηση μέσω URL με την βοήθεια ενός πρόσθετου.

Οι όπως το uBlock Origin (και τα φίλτρα διαφημίσεων) βοηθούν στην αποτροπή των περισσότερων trackers, αλλά δεν καθαρίζουν τα στοιχεία παρακολούθησης από τις “κανονικές” διευθύνσεις URL. Εδώ έρχεται το πρόσθετο Neat URL.

Κατεβάστε την επέκταση Neat URL για τον Firefox ή τον Chrome . Μετά την εγκατάσταση θα δείτε το εικονίδιο στη γραμμή εργαλείων. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί για να απενεργοποιήσετε το πρόσθετο ανά πάσα στιγμή. Το εικονίδιο εμφανίζει ένα σήμα πάνω του που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των trackers που κόπηκαν από μια διεύθυνση URL.

Πως λειτουργεί;

Όλα τα URL παρακολούθησης χρησιμοποιούν συγκεκριμένα μοτίβα. Για παράδειγμα πολλές διευθύνσεις URL χρησιμοποιούν μια τυχαία συμβολοσειρά που ται για παρακολούθηση.

Πολλές φορές βλέπουμε προσθήκες στο URL που αναφέρουν “utm_source” και “utm_medium”. Η πρώτη παράμετρος αναφέρει στον ιστότοπο από που επισκέφτηκα τη σελίδα. Η δεύτερη είναι χρήσιμη για λόγους marketing: για να δείξετε την κατεύθυνση/προέλευση της επισκεψιμότητας (απευθείας σύνδεσμος, Google κ.λπ.).

Το Neat URL χρησιμοποιεί ένα βάσει των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον εντοπισμό και την κατάργηση ανεπιθύμητου περιεχομένου από τους συνδέσμους.

Όμως εκτός από τους συνηθισμένους όρους που υποδηλώνουν παρακολούθηση σε ένα link με το Neat URL μπορείτε να προσθέσετε κι άλλους που ίσως δεν περιέχονται στο πρόσθετο. Μπορείτε  δηλαδή να προσθέσετε προσαρμοσμένες παραμέτρους που χρησιμοποιούν μόνο ελάχιστα domains.

Το Neat URL είναι ένα πρόσθετο open source και βασίζεται στο Lean URL.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).