Γιατί τα τηλέφωνα Android ανταλλάσσουν μυστηριωδώς 260MB το μήνα με την Google ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται

Νέα αγωγή κατά της Google για κρυφές χρεώσεις μεταφοράς δεδομένων και με το ερώτημα γιατί τα τηλέφωνα ανταλλάσσουν μυστηριωδώς 260MB το μήνα με την Google, μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται;

Τέσσερεις επιφανείς πολίτες των ΗΠΑ κατέθεσαν χθες αγωγή εναντίων της Google με την κατηγορία ότι η φέρεται να στέλνει δεδομένα από τα κινητά των Andoid τηλεφώνων προς τους servers της, χρεώνοντας έτσι τους κατόχους των με έξοδα χρήσης δεδομένων, αν και η μετάδοση αυτή είναι μη εγκεκριμένη ή έστω μη κοινοποιημένη στους χρήστες.

Η αγωγή, Taylor κλπ εναντίων Google [ δείτε το PDF εδώ ], κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σαν Χοσέ, για λογαριασμό τεσσάρων εναγόντων που εδρεύουν στο Ιλινόις, την Αϊόβα και το Ουισκόνσιν, με την ελπίδα ότι η υπόθεση θα προχωρήσει από τον δικαστή ως ορθή.

Η καταγγελία υποστηρίζει ότι η Google χρησιμοποιεί χωρίς άδεια τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για χρήστες Android για να μεταδίδει πληροφορίες στους servers της, για χρήστες που δεν έχουν ζητήσει τη χρήση των υπηρεσιών Google.

Τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω Wi-Fi δεν έχουν χρέωση και δεν αποτελούν αντικείμενο της αγωγής. Ούτε τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, απουσία Wi-Fi, όταν όμως ένας χρήστης Android έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή συνδεδεμένη στο δίκτυο. Αυτό που αφορά τους ενάγοντες είναι τα δεδομένα που αποστέλλονται στους διακομιστές της Google, τα οποία δεν είναι αποτέλεσμα σκόπιμης αλληλεπίδρασης με μια κινητή συσκευή. Δηλαδή μιλάνε για παθητικές μεταφορές δεδομένων στο παρασκήνιο, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας, που χρεώνονται εν άγνοιά τους.

Η Google σχεδίασε και εφάρμοσε το λειτουργικό σύστημα Android και τις του, για να εξαγάγει και να μεταδώσει μεγάλο όγκο πληροφοριών μεταξύ των κινητών συσκευών των ενάγοντων και της Google, χρησιμοποιώντας την χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας των ενάγοντων, η οποία και χρεώνεται.

Οι χρήστες Android πρέπει να αποδεχτούν τέσσερις συμφωνίες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Google:

  1. Όροι Παροχής Υπηρεσιών
  2. Την πολιτική απορρήτου
  3. Τη Διαχειριζόμενη συμφωνία Google Play
  4. Και τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του Google Play

Σε κανένα από αυτά, σύμφωνα με την αγωγή, δεν αποκαλύπτει ότι η Google ξοδεύει χρήματα μέσω των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας των χρηστών, για αυτές τις μεταφορές στο παρασκήνιο.

Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς, οι ενάγοντες δοκίμασε ένα νέο τηλέφωνο S7 με Android, με συνδεδεμένο Λογαριασμό Google και προεπιλεγμένη ρύθμιση και διαπίστωσαν ότι όταν αφέθηκε σε αδράνεια, χωρίς σύνδεση Wi-Fi, το τηλέφωνο “έστειλε και έλαβε δεδομένα 8.88 MB/ημέρα, με το 94% αυτών των επικοινωνιών να πραγματοποιούνται μεταξύ της Google και της συσκευής”.

Η συσκευή, με όλες τις εφαρμογές κλειστές, μετέφερε δεδομένα στην Google περίπου 16 φορές την ώρα ή περίπου 389 φορές σε 24 ώρες. Υποθέτοντας ότι ακόμη και τα μισά από αυτά τα δεδομένα είναι εξερχόμενα, η Google θα λαμβάνει περίπου 4,4 MB ανά ημέρα ή 130 MB ανά μήνα, με αυτόν τον τρόπο, ανά συσκευή που υπόκειται στις ίδιες συνθήκες δοκιμής.

Οι ενάγοντες αφενός μεν ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να είναι σε αυτά τα δεδομένα. Εφετέρου με βάση τη μέση τιμή των 8$ ανά GB δεδομένων, σύμφωνα με τις χρεώσεις στις ΗΠΑ, τα 130MB επιτυγχάνουν περίπου 1$ τον μήνα που χάνεται από την τσέπη τους, για τη συλλογή δεδομένων της Google ανά μήνα, αν φυσικά η συσκευή αποσυνδεθεί από το Wi-Fi όλη την ώρα και κάνει όλη την παθητική του μετάδοση μέσω της κυψελοειδούς σύνδεσης.

Ένα , με της Apple ανοιχτό στο παρασκήνιο, μεταδίδει μόνο το ένα δέκατο αυτού του ποσού στην Apple, σύμφωνα με την αγωγή.

Πολλά από τα μεταδιδόμενα δεδομένα, είναι αρχεία καταγραφής που καταγράφουν τη διαθεσιμότητα δικτύου, ανοιχτές εφαρμογές και μετρήσεις λειτουργικού συστήματος. Η Google θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μετάδοση αυτών των αρχείων έως ότου ήταν διαθέσιμη μια σύνδεση Wi-Fi, αλλά επέλεξε αντ'αυτού να δαπανήσει τα δεδομένα της σύνδεσης των χρηστών 9και κατά συνέπεια τα χρήματά τους), ώστε να μπορεί να συλλέγει δεδομένα όλες τις ώρες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Vanderbilt Douglas C. Schmidt πραγματοποίησε μια παρόμοια μελέτη το 2018 – εκτός από το ότι το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ήταν ανοιχτό – και διαπίστωσε ότι οι συσκευές Android πραγματοποίησαν 900 παθητικές μεταφορές σε 24 ώρες.

Υπό ενεργή χρήση, οι συσκευές Android μεταφέρουν περίπου 11,6MB δεδομένων σε διακομιστές της Google καθημερινά, ή 350MB ανά μήνα, το οποίο είναι περίπου το ήμισυ του ποσού που μεταφέρεται από ένα iPhone.

Η καταγγελία καταλογίζει ότι η Google πραγματοποιεί αυτές τις ακοινοποίητες μεταφορές δεδομένων, για την προώθηση της διαφημιστικής της επιχείρησης, στέλνοντας “διακριτικά” που προσδιορίζουν τους χρήστες, για στοχευμένες διαφημίσεις και προφορτώσουν διαφημίσεις που δημιουργούν έσοδα, ακόμη και αν δεν εμφανίζονται ποτέ.

Η αγωγή επιδιώκει να ανακτήσει μία εύλογη αγοραία αξία των δεδομένων μέσω κυψελοειδής σύνδεσης από τότε που ξεκίνησε αυτή την πρακτική η Google μέχρι και σήμερα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. ” Η Google θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μετάδοση αυτών των αρχείων έως ότου ήταν διαθέσιμη μια σύνδεση Wi-Fi”
    Εν τέλει αυτή θα είναι η πιο γρήγορη λύση για εταιρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).