35 Χρόνια Microsoft Windows: Θυμάστε τα Windows 1.0 ;

Η Microsoft έχει γενέθλια και κλείνει σήμερα τα 35 χρόνια λειτουργία της, καθώς κυκλοφόρησε τα Windows 1.0 στις 20 Νοεμβρίου 1985.

Τα Windows 1.0 ήταν το ντεμπούτο της Microsoft και ουσιαστικά ήταν ένα περιβάλλον που έτρεχε πάνω από το MS-DOS. Και τα Windows έγιναν το πιο δημοφιλές επιφάνειας εργασίας στον κόσμο. Ας ταξιδέψουμε στο παρελθόν και να ρίξουμε μια ματιά στο πώς ήταν το αρχικό Windows 1.0.

Όταν τα ήταν η νέα συναρπαστική λειτουργία
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο τεχνολογικός τύπος θεωρούσε τις γραφικές διεπαφές χρήστη (GUI = graphical user interfaces) με βάση το ποντίκι και το multitasking, ως ένα καυτό νέο πράγμα. Ήταν παρόμοιο με την σημερινή τρέλα για την επαυξημένη πραγματικότητα και τα νευρωνικά δίκτυα.

Εκείνη την εποχή, ολόκληρη η βιομηχανία γνώριζε τη δουλειά της Xerox στον υπολογιστή Alto τη δεκαετία του 1970. Μια εμπορική έκδοση αυτής της ς, το Xerox Star, είχε εμφανιστεί το 1981.

Καθώς οι προσωπικοί υπολογιστές βελτιώθηκαν στην ταχύτητα της CPU και στη χωρητικότητα μνήμης, κατέστη δυνατό να χρησιμοποιηθεί GUI σε μηχανήματα χαμηλότερου κόστους, γεγονός που βελτίωσε δραματικά τη φιλικότητα προς τον χρήστη. Το 1983, η Apple κυκλοφόρησε τον αξίας 10.000 $, Apple Lisa που βασιζόταν σε ένα ποντίκι. Εν τω μεταξύ, άρχισαν να εμφανίζονται φτηνότερα GUI που βασίζονταν σε υπολογιστές IBM (όπως το Visi-On ).

Η γενική τάση προς τα GUI ώθησε τη Microsoft να αρχίσει να εργάζεται σε έναν πειραματικό πρόδρομο των Windows ήδη από το 1981. Ωστόσο, το project ξεκίνησε επίσημα λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, και τα Windows ανακοινώθηκαν στον τύπο.

Χρειάστηκαν ακόμη χρόνια και ένας νέος διαχειριστής (ο Tandy Trower) πριν από τη δημιουργία ενός προϊόντος με δυνατότητα μεταφοράς. Τα Windows 1.01 κυκλοφόρησαν το 1985, αλλά δεν αναστάτωσαν και πολύ τα νερά. Ωστόσο, αυτή η πρώτη έκδοση έθεσε τα θεμέλια για το μέλλον της Microsoft.

Χρησιμοποιώντας τα Windows 1.0
Αν θέλατε να χρησιμοποιήσετε τα Windows 1.0 αυθημερόν, πρώτα έπρεπε να  αγοράσατε ένα αντίγραφο του λογισμικού σε κουτί. Στη συνέχεια, είτε το εγκαταστήσατε σε έναν σκληρό δίσκο μέσα στον υπολογιστή σας είτε το τρέχατε από δύο δισκέτες. Τα Windows 1.0 δεν ήταν αυτόνομο λειτουργικό σύστημα. Αντίθετα, ήταν ένα περιβάλλον γραφικών εφαρμογών που έτρεχε πάνω από το MS-DOS.

Τα Windows 1.0 υποστήριζαν CGA, Hercules ή EGA. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν αριθμό ποντικών που υπήρχαν στην αγορά εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου αυτό της Microsoft. Ωστόσο, δεν απαιτούνταν να είχατε ποντίκι. Όπως μπορείτε και σήμερα, μπορούσατε και τότε να ελέγχετε πλήρως τα Windows με εντολές πληκτρολογίου.

Μετά την εκκίνηση, αν θέλατε να ξεκινήσετε τα Windows, πληκτρολογούσατε “win” στη γραμμή εντολών MS-DOS.

Τα Windows 1.01 ήταν η πρώτη έκδοση των Windows. Σε σύγκριση με τις εκδόσεις που ακολούθησαν, τα Windows 1.01 αντιπροσώπευαν ένα αρκετά πρωτόγονο γραφικό περιβάλλον. Περιλάμβανε ένα απλό πρόγραμμα εκκίνησης και διαχειριστή αρχείων που ονομαζόταν MS-DOS Executive. Αυτός εμφάνιζε μια λίστα με τα ονόματα των αρχείων, χωρίς εικονίδια και χωρίς κάποια γραφικά.

Εάν κάνατε κλικ σε ένα αρχείο EXE στο MS-DOS Executive, το πρόγραμμα θα άνοιγε ως παράθυρο εφαρμογής. Μπορούσατε να το μεγιστοποιήσετε ή να το ελαχιστοποιήσετε χρησιμοποιώντας τις λειτουργίες Zoom ή Icon, αντίστοιχα.

Όταν ελαχιστοποιούταν μια εφαρμογή γινόταν ένα εικονίδιο σε μια απλή γραμμή εργασιών που υπήρχε στο κάτω μέρος της . Μπορούσατε ανά πάσα στιγμή να κάνετε διπλό κλικ σε ένα τέτοιο εικονίδιο στη γραμμή εργασιών για να ανοίξετε ξανά αυτό το παράθυρο.

Τα Windows 1.0 περιλάμβαναν επίσης πολλές βασικές εφαρμογές, όπως το Ημερολόγιο, το Ρολόι, το Πρόχειρο, το Cardfile, το Terminal, το Σημειωματάριο, το Γράψιμο και την Ζωγραφική. Το Notepad ήταν σχεδόν Σπαρτιάτικο σε λειτουργία, και το Paint (ζωγραφική) υποστήριζε μόνο μονοχρωματικά γραφικά.

Το λογισμικό έτρεχε επίσης προγράμματα MS-DOS μέσα σε ένα παράθυρο, αλλά λίγες εφαρμογές DOS συμπεριφέρθηκαν σωστά σε αυτό το νέο περιβάλλον πολλαπλών εργασιών.

Σε αντίθεση με τις νεότερες εκδόσεις των Windows (και το λειτουργικό σύστημα Macintosh), τα Windows 1.0 δεν υποστήριζαν αλληλεπικαλυπτόμενα παράθυρα. Αντίθετα, τα παράθυρα μπορούσαν να χωρέσουν μόνο δίπλα-δίπλα στην οθόνη και το περιεχόμενό τους άλλαζε αυτόματα το μέγεθος ώστε να χωρά στον διαθέσιμο χώρο.

Πιθανά η Microsoft έλαβε αυτήν την απόφαση για να αποφύγει ομοιότητες με το MacOS. Ωστόσο, σύμφωνα με την Trower, ίσως ήταν η προτίμηση ενός προηγούμενου διαχειριστή του project και δεν υπήρχε χρόνος να το αλλάξουν πριν το βγάλουν στα ράφια των καταστημάτων.

Αν και από ότι έχετε καταλάβει από τις φωτογραφίες, τα Windows 1.0 ήταν πρωτόγονα σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, ήταν για τότε μια εντυπωσιακή αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τους υπολογιστές χαμηλής ποιότητας που υπήρχαν. Έθεσε τα θεμέλια για μελλοντική επέκταση στην ιδέα. Επιπλέον, μερικές από τις καινοτομίες του νέου λειτουργικού κληροδότησαν επιτυχημένες νέες δυνατότητες των Windows αργότερα, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής εργασιών που παρουσιάστηκε στα Windows 95 .

Reversi: Το πρώτο παιχνίδι των Windows

Τα Windows 1.0 διατέθηκαν με το πρώτο παιχνίδι των Windows που κυκλοφόρησε στο εμπόριο: το Reversi. Αυτό το επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής προγραμματίστηκε από τον Chris Peters στη Microsoft, ως μια πειραματική άσκηση. Ωστόσο, αργότερα συμπεριλήφθηκε στην έκδοση των Windows 1.0 ως μέρος ενός συνόλου ενσωματωμένων εφαρμογών.

Το Reversi βασίζεται στο Othello και έχει τέσσερα επίπεδα. Δυστυχώς, ήταν αρκετά δύσκολο παιχνίδι. Δεν κέρδισε τόσους θαυμαστές όσο αργότερα άλλα παιχνίδια των Windows, όπως το Solitaire (πασιέντζα) και το Minesweeper (ναρκαλιευτής). Ωστόσο, το Reversi πήγαινε παρέα με τα Windows έως την έκδοση 3.0 το 1990.

Πολύ λίγα εμπορικά παιχνίδια κυκλοφόρησαν για τα Windows 1.0. Στην πραγματικότητα, το μόνο που γνωρίζουμε είναι το Balance of Power, το παιχνίδι γεωπολιτικής στρατηγικής που δημιουργήθηκε από τον θρυλικό σχεδιαστή, Chris Crawford. Αυτό μπορεί να κάνει το Balance of Power το επίσημο δεύτερο παιχνίδι των Windows, μαζί με τα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν εσωτερικά στη Microsoft, όπως το Puzzle και το σκάκι.

Τα επόμενα χρόνια, οι προγραμματιστές κυκλοφόρησαν αρκετά παιχνίδια shareware για Windows, αλλά μπορείτε να τα μετρήσετε στα δυό σας χέρια. Έτσι, τα Windows δεν είδαν άλλη κυκλοφορία παιχνιδιού λιανικής, μέχρι το 1991 (Battle Chess for Windows 3.0).

Υποδοχή και κληρονομιά
Τα Windows 1.0 όταν ξεκίνησαν έλαβαν μια χλιαρή απάντηση από τον τύπο. Έχοντας ανακοινωθεί για πρώτη φορά το 1983, οι περισσότεροι θεώρησαν τα δύο χρόνια πολύ αργά. Επιπλέον, άλλα συστήματα παραθύρων για υπολογιστές, καθώς και το λειτουργικό σύστημα Macintosh το ξεπέρασαν με στυλ και δυνατότητες.

Το 1985, τα PC ήταν επίσης ακριβά αξεσουάρ. Δεδομένης της έλλειψης διαθέσιμων εφαρμογών για τα Windows, δεν υπήρχε μία δυνατή εφαρμογή που να σπρώξει την κατάσταση προς τα ποντίκια. Ακόμα και τα προγράμματα Word και Excel της Microsoft θα κυκλοφορούσαν μετά από ένα έτος.

Ωστόσο, τα Windows 1.0 ήταν ένα μεγάλο πρώτο βήμα σε μια τεράστια νέα σειρά προϊόντων, ακόμα κι αν η Microsoft δεν το κατάλαβε τότε. Έκτοτε, έχουμε δει τουλάχιστον δώδεκα κύριες εκδόσεις των Windows, από τα Windows 2.0 έως τα Windows 10. Χωρίς να μετρήσουμε τις παραπλήσιες εκδόσεις, όπως τα Windows XP Tablet Edition και το Windows Phone.

Τα Windows εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση για τη Microsoft και όλα ξεκίνησαν πριν από 35 χρόνια με τα Windows 1.01. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Microsoft συνέχισε να υποστηρίζει την τυπική έκδοση των Windows 1.0 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001, 16 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη έκδοση των Windows μέχρι σήμερα.

Πώς να εκτελέσετε τα Windows 1.0 στο πρόγραμμα περιήγησής σας
Θέλετε να δοκιμάσετε μόνοι σας τα Windows 1.0; Είναι εύκολο. Αρκεί να επισκεφτείτε τον ιστότοπο PCjs Machines, όπου θα βρείτε μια πλήρη προσομοίωση ενός υπολογιστή IBM που εκτελεί Windows 1.0 σε JavaScript.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσομοίωση της PCjs στα Windows 1.0 έχει μια κατακόρυφη εμφάνιση στις σύγχρονες οθόνες. Αυτό συμβαίνει επειδή εμφανίζει ένα παράθυρο 640 x 350 EGA με τετραγωνικά pixel. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό θα είχε επεκταθεί σε αναλογία οθόνης 4:3, όπως μια παραδοσιακή οθόνη CRT. Όλες οι παραπάνω εικόνες των Windows 1.0 προσαρμόστηκαν ώστε να ταιριάζουν με τον τρόπο που ήταν αρχικά, ώστε να εμφανιστεί σε vintage μορφή.

Ενώ χρησιμοποιείτε την προσομοίωση των Windows, δοκιμάστε να εκτελέσετε το Paint ή να παίξετε κάποιο Reversi. Θα δείτε πόσο μακριά έχουμε φτάσει.

Χρόνια πολλά, Windows!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).