Τα καλύτερα εργαλεία των Windows 10

Τον τελευταίο χρόνο, η Microsoft κυκλοφόρησε νέες ενσωματωμένες εφαρμογές γραμμής εντολών των Windows 10 και δωρεάν εφαρμογές στο Microsoft Store που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του λειτουργικού συστήματος.

Η Microsoft δεν ανακοίνωσε επίσημα αυτά τα νέα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ανακαλύφθηκαν από τους χρήστες

Σε αυτό το άρθρο, θα δείξουμε αυτά τα νέα προγράμματα και εφαρμογές, ώστε οι power users να μπορούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα Windows 10.

Το sniffer πακέτων δικτύου Pktmon

Τα Windows 10 διαθέτουν τώρα ένα ενσωματωμένο sniffer πακέτων δικτύου που ονομάζεται “Pktmon”, με δύο νέες δυνατότητες που προστέθηκαν πρόσφατα στην ενημέρωση των Windows 10 Μαΐου 2020.

Αναφέρθηκε για πρώτη φορά, στην ενημέρωση των Windows 10 Οκτωβρίου 2018, η Microsoft πρόσθεσε ένα εργαλείο παρακολούθησης της κυκλοφορίας δικτύου σε πραγματικό χρόνο που ονομάζεται Pktmon.

Στα Windows 10 2004, η Microsoft πρόσθεσε δύο επιπλέον δυνατότητες στο Pktmon . Τη δυνατότητα προβολής πακέτων σε πραγματικό χρόνο και την μετατροπή αρχείων καταγραφής του Pktmon σε PCAPNG.

Καθώς το PCAPNG υποστηρίζεται σε πολλά λογισμικά παρακολούθησης δικτύου, όπως το Wireshark, δίνει στους χρήστες επιπρόσθετες επιλογές για την ανάλυση των αρχείων καταγραφής.

Διαχειριστής πακέτων Winget

Φέτος, η Microsoft κυκλοφόρησε έναν διαχειριστή πακέτων Windows 10 που  ονομάζεται Winget που επιτρέπει στους χρήστες να εγκαταστήσουν και να διαχειριστούν εφαρμογές απευθείας από τη γραμμή εντολών.

Για να εγκαταστήσετε εφαρμογές με το winget, πληκτρολογείτε εντολές όπως “αναζήτηση στο winget” για αναζήτηση μιας εφαρμογής ή “εγκατάσταση στο winget” για να το εγκαταστήσετε, όπως φαίνεται παρακάτω.

Η Microsoft έχει δημιουργήσει ένα αποθετήριο που περιέχει εκατοντάδες εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν και να διαχειριστούν χρησιμοποιώντας το Winget.

Υποσύστημα Windows για Linux 2 (WSL 2 ή Subsystem for Linux 2)

Τα Windows 10 2004 κυκλοφόρσαν με το νέο Υποσύστημα Windows για Linux 2, το οποίο προσφέρει πολύ καλή απόδοση και μεγαλύτερη συμβατότητα με ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών Linux.

Σε αντίθεση με το WSL 1 πρώτης γενιάς, το WSL 2 συμπεριλαμβάνει έναν γνήσιο πυρήνα Linux ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στην έκδοση 4.19 από το Kernel.org. Το WSL 2 επιτρέπει επίσης πλήρη πρόσβαση σε κανονικές κλήσεις συστήματος, βελτιώνει τη συμβατότητα για τις εφαρμογές του Linux, αυξάνει την απόδοση του συστήματος αρχείων (file system) και πολλά άλλα

Το WSL 2 περιλαμβάνει τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • Πλήρης πυρήνας Linux
  • Αυξημένη απόδοση αρχείου IO
  • Πλήρης συμβατότητα στις κλήσεις συστήματος
  • Το WSL 2 χρησιμοποιεί μικρότερη ποσότητα μνήμης κατά την εκκίνηση

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη WSL, μπορείτε να αναβαθμίσετε τις εγκατεστημένες διανομές Linux σε WSL 2 χρησιμοποιώντας την εντολή wsl --set-version.

Εργαλείο ανάκτησης αρχείων των Windows

Η Microsoft διέθεσε επίσης ένα νέο εργαλείο γραμμής εντολών για την ανάκτηση αρχείων των Windows 10 που σας επιτρέπει να ανακτήσετε διαγραμμένα αρχεία από έναν σκληρό δίσκο, μια μονάδα USB και μια κάρτα SD.

“Διαγράφηκε κατά λάθος ένα σημαντικό αρχείο; Καθαρίσατε τον σκληρό σας δίσκο; Δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε με τα κατεστραμμένα δεδομένα; ​​Η ανάκτηση αρχείων των Windows μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα”, αναφέρει η περιγραφή του δωρεάν εργαλείου.

Το εργαλείο είναι μια εκτελέσιμη γραμμή εντολών μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται winfr.exe.

Από προεπιλογή, το Εργαλείο αποκατάστασης αρχείων των Windows διαθέτει τρεις τρόπους λειτουργίας – «Προεπιλογή», ​​«Τμήμα» και «Υπογραφή», το καθένα με τις δυνατότητές τους.

PowerToys για Windows 10

Τα Windows 10 PowerToys είναι μια σειρά εργαλείων ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπουν να επεκτείνετε τις δυνατότητες του File Explorer, να βελτιστοποιήσετε τα παράθυρα εφαρμογών για μεγάλες οθόνες, να αλλάξετε το μέγεθος των εικόνων και πολλά άλλα.

Μερικά από τα PowerToys περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή μεγέθους εικόνας
  • Παράθυρο προεπισκόπησης του Windows File Explorer
  • Αντικαταστήστε την αναζήτηση των Windows με ένα εργαλείο τύπου Run.
  • Τροποποίηση συντομεύσεων πληκτρολογίου
  • Μετονομασία αρχείων δέσμης ()
  • Επιλογέας χρώματος

Τερματικό των Windows

Το Windows Terminal είναι ένα πρόγραμμα κονσόλας πολλαπλών καρτελών ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους χρήστες των Windows 10 να ξεκινήσουν πολλές καρτέλες shell στα Windows.

Για παράδειγμα, το τερματικό των Windows μπορεί να έχει μια καρτέλα με μια κονσόλα PowerShell, μια άλλη με τη γραμμή εντολών των Windows 10 και μια άλλη με ένα shell WSL Ubuntu.

Windows Terminal είναι πολύ προσαρμόσιμη, με υποστήριξη υπερ-σύνδεσης , υποστήριξη του ποντικιού , φόντα επιφάνειας εργασίας, και την ικανότητα να χαρτογράφησης των εντολών του πληκτρολογίου.

Αν χρησιμοποιείτε συνεχώς τη γραμμή εντολών ή άλλα shell, το Windows Terminal είναι ένα εργαλείο που θέλετε να εγκαταστήσετε.

PowerShell 7

Η Microsoft έχει κυκλοφορήσει επίσης το PowerShell 7 με μια σειρά από νέες δυνατότητες, όπως αυτόματες ειδοποιήσεις για νέες εκδόσεις, υποστήριξη δεδομένων όπως JSON, CSV, XML και άλλα πολλά.

Τα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

  • Παράλληλος αγωγός με ForEach-Object -Parallel
  • Νέοι χειριστές:
    • Τερματικός χειριστής: a ? b : c
    • Χειριστές ς αγωγών:  || και &&
    • Μηδενικοί χειριστές συγχώνευσης:  ?? και ??=
  • Μια απλοποιημένη και δυναμική προβολή σφαλμάτων και  Get-Error cmdlet για ευκολότερη διερεύνηση σφαλμάτων
  • Ένα επίπεδο συμβατότητας που επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν λειτουργικές μονάδες σε μια έμμεση περίοδο λειτουργίας του Windows PowerShell
  • Αυτόματες ειδοποιήσεις νέας έκδοσης
  • Η δυνατότητα επίκλησης πόρων DSC απευθείας από το PowerShell 7 (πειραματικό)

Μπορείτε να κατεβάσετε το PowerShell 7 από το Microsoft Store.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).