Εκκίνηση MS-DOS από δίσκο βινυλίου

Φαίνεται ότι η καραντίνα δίνει απλόχερα χρόνο για πειραματισμούς. Όπως σε αυτόν τον μηχανικό που έτρεξε τα MS-DOS από ένα δίσκο βινυλίου.

Εάν είστε αρκετά μεγάλοι σε ηλικία σίγουρα θα θυμάστε με νοσταλγία τις ημέρες που φορτώνατε προγράμματα στο Spectrum μέσα από μία κασέτα μαγνητοφώνου. Ο από τις απαρχές των υπολογιστών ήταν ένα μέσο μετάδοσης δεδομένων.

Ο Σλοβάκος μηχανικός Jozef Bogin εν μέσω καραντίνας μάλλον το τερμάτισε. Αυτό που έκανε λοιπόν ήταν να εκκινήσει τα MS-DOS, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει μια παραδοσιακή κασέτα, αποφάσισε να δοκιμάσει ένα δίσκο βινυλίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε λεπτομερώς όλα τα βήματα, αλλά θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι συνιστάται να χαμηλώσετε την ένταση των ηχείων σας, καθώς οι ήχοι που ακούγονται είναι διαπεραστικοί. Οι χρήστες των μηχανημάτων της δεκαετίας του 80 σίγουρα ξέρουν.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα MS-DOS δεν εκκινούνται σε ένα σύγχρονο υπολογιστή, αλλά σε ένα πρωτότυπο IBM 5150. Η διαδικασία φόρτωσης είναι πραγματικά εκπληκτικά γρήγορη καθώς τα MS-DOS 6.22 είναι μάλλον μικρά σε όγκο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Bogin στον υπολογιστή υπάρχει ένας μικρός ROM boot loader που χειρίζεται την ενσωματωμένη «διασύνδεση κασέτας» του υπολογιστή και που επικαλείται το BIOS εάν αποτύχουν όλες οι άλλες επιλογές εκκίνησης, π.χ. δισκέτα και σκληρός δίσκος.

Το πικάπ γυρνάει και διαβάζει μια αναλογική εγγραφή μιας μικρής ς RAM, η οποία έχει μέγεθος 64K. Περιέχει έναν πυρήνα FreeDOS, τροποποιημένο από τον Bogin για να μειώσει τον όγκο, μια μικρο παραλλαγή του COMMAND.COM και μια ενημερωμένη του INTERLNK, που επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων μέσω καλωδίου εκτυπωτή, τροποποιημένη ώστε να μπορεί να εκτελεστεί στο FreeDOS. Ο bootloader διαβάζει την εικόνα του δίσκου από την εγγραφή ήχου μέσω του κασέτας, το φορτώνει στη μνήμη και εκκινεί το σύστημα σε αυτό.

Αν και όλο αυτό μπορεί να ακούγεται σαν επιστήμη πυραύλων για μερικούς, είναι στην πραγματικότητα ένα πείραμα που θα μπορούσε να σας κρατήσει απασχολημένους εν μέσω καραντίνας. Φυσικά, δεν υπάρχει κάποιο όφελος, εκτός ίσως από τη διασκέδαση του παιχνιδιού με το και με την ικανοποίηση ότι το φέρατε εις πέρας.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε και στο σπίτι σας, ο Bogin δίνει μέσα από την ιστο του όλες τις οδηγίες. Καλή επιτυχία!!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).