Γιατί τα πληκτρολόγια διαθέτουν πλήκτρο Windows;

Εάν χρησιμοποιείτε Windows, ίσως αναρωτηθήκατε για το μικρό πλήκτρο με το λογότυπο των Windows στο πληκτρολόγιό σας. Όπως γνωρίζετε ανοίγει το μενού Έναρξη και εκτελεί χρήσιμες συντομεύσεις, αλλά από πού προήλθε; Γιατί είναι εκεί; Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του.

Η προέλευση του πλήκτρου των Windows

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο το πλήκτρο των Windows εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1994 στο Microsoft Natural Keyboard. Αυτό το εργονομικό πληκτρολόγιο, το οποίο χώριζε το τυπικό πληκτρολόγιο QWERTY στην μέση, βρισκόταν στο ίδιο πνεύμα με το αντίστοιχο της Apple Adjustable Keyboard. Σε αντίθεση με το πληκτρολόγιο της Apple,  η Microsoft έχει δώσει κλίση στο κάθε μισό, σε απαλές γωνίες, για να μειώσει την πίεση του καρπού.

Εκείνη την εποχή η Microsoft είχε ήδη δημιουργήσει διάφορα προϊόντα υλικού, συμπεριλαμβανομένων των ευρέως αναγνωρισμένων ποντικών της. Όταν ήρθε η ώρα να δημιουργήσει το πρώτο της πληκτρολόγιο, κάποιος στη Microsoft είχε τη λαμπρή ιδέα να συμπεριλάβει ένα μόνιμο πλήκτρο με την επωνυμία των Windows επάνω σε αυτό. Η ιδέα του υλοποιήθηκε ως δύο πλήκτρα Windows, που βρίσκονται μεταξύ των πλήκτρων Control και Alt στα αριστερά και δεξιά της γραμμής διαστήματος.

Αυτά τα νέα πλήκτρα προορίζονταν να γίνουν τα νέα μετα-κλειδιά για βελτιωμένες συντομεύσεις των Windows, παρόμοια με το πλήκτρο Command στο Mac. Για παράδειγμα στα Windows 95 όταν πατιόταν μία φορά άνοιγε το μενού Έναρξη (Τα Windows 95 κυκλοφόρησαν σχεδόν ένα χρόνο μετά το πληκτρολόγιο).

Όταν χρησιμοποιώταν σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα, το πλήκτρο των Windows θα μπορούσε να εκτελέσει εργασίες που σχετίζονται με τα Windows, όπως το άνοιγμα του File Explorer (Windows + E).

Εκτός από τα πλήκτρα των Windows, το Natural Keyboard είχε επίσης ένα πλήκτρο Μενού σχεδιασμένο για να ανοίγει το μενού περιβάλλοντος δεξιού κλικ, στα Windows 95.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του, το πληκτρολόγιο Natural έγινε μία εμπορική επιτυχία, πουλώντας 600.000 μονάδες το μήνα στο απόγειο της δημοτικότητάς του. (Τον Φεβρουάριο του 1996, το Byte Magazine ανέφερε ότι «σχεδόν 1 εκατομμύριο» μονάδες είχαν πουληθεί κατά το πρώτο έτος). Αυτή η επιτυχία δημιούργησε στην Microsoft μια μακροχρόνια εργονομική σειρά πληκτρολογίου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Το πληκτρολόγιο των Windows δεν περιορίστηκε μόνο κάτι καινοτόμα εργονομικό. Η Microsoft δημιούργησε ένα νέο πρότυπο 104 πλήκτρων (επέκταση της διάταξης Model M με 101 πλήκτρα). Σύντομα και οι άλλοι κατασκευαστές πληκτρολογίων αδειοδοτήθηκαν να κατασκευάζουν σύμφωνα με αυτό το πρότυπο. Οι κατασκευαστές hardware υλικού δεν ήθελαν να μείνουν έξω από τις νέες των Windows 95. Έτσι, ξαφνικά, το των Windows ήταν παντού.

Πιο πρόσφατα, ως μέρος του προγράμματος συμβατότητας υλικού των Windows, όλα τα πληκτρολόγια με περισσότερα από 50 πλήκτρα έπρεπε να περιλαμβάνουν ένα πλήκτρο των Windows (που σε ορισμένα έγγραφα της Microsoft ονομάζεται ως “Hardware Start Button”) για πιστοποίηση ως συμβατά με τα Windows. Η πιστοποίηση επιτρέπει στους πωλητές να χρησιμοποιούν το λογότυπο των Windows ως μέρος του μάρκετινγκ τους.

Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, η Microsoft βρήκε έναν έξυπνο τρόπο για να τοποθετήσει την επωνυμία της σε κάθε πληκτρολόγιο υπολογιστή, ενισχύοντας περαιτέρω την κυριαρχία της στην αγορά υπολογιστών. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε Linux σε ένα απλό υπολογιστή, είναι πιθανό να δείτε ένα μικρό λογότυπο των Windows στο πληκτρολόγιό σας.

Επιστροφή των πλήκτρων των Windows

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι λάτρεις των νέων πλήκτρων Windows. Ιδιαίτερα οι , ανακάλυψαν σύντομα το πλήκτρο των Windows τους παρεμπόδιζε όταν έπαιζαν αρκετά από τις χιλιάδες παιχνίδια MS-DOS που χρησιμοποίησαν τα πλήκτρα Control και Alt ως κουμπιά ενεργειών, όπως το Doom.

Όταν παίζανε ένα παιχνίδι MS-DOS στα Windows, πατώντας το πλήκτρο Windows που ήταν ανάμεσα στα Ctrl και Alt, ξεκινούσε συχνά το μενού Έναρξη. Αυτό όχι μόνο αποσπούσε τους παίκτες από το παιχνίδι τους, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, έσπασε επίσης το παιχνίδι.

Οι θεραπείες περιλάμβαναν τη φυσική αφαίρεση του πλήκτρου των Windows από ένα πληκτρολόγιο με ένα κατσαβίδι ή την εκτέλεση ενός βοηθητικού προγράμματος, όπως το WinKey Killer, που απενεργοποίησε το πλήκτρο μέσω λογισμικού. Σήμερα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το πλήκτρο των Windows με ένα βοηθητικό πρόγραμμα όπως το Microsoft PowerToys .

Τι κάνει το κλειδί των Windows σήμερα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ένα μόνο πάτημα του πλήκτρου των Windows ανοίγει το μενού Έναρξη. (Δεν είναι τυχαίο ότι το κουμπί Έναρξη είναι επίσης το λογότυπο των Windows.)

Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα, το πλήκτρο των Windows μπορεί να ξεκινήσει δεκάδες εργασίες στα Windows 10 , συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Windows + I: Ανοίγει τις .
Windows + E: Ανοίγει την Εξερεύνηση αρχείων.
Windows + D: Εμφανίζει / αποκρύπτει την επιφάνεια εργασίας.
Windows + F: Ανοίγει το πλαίσιο αναζήτησης.
Windows + M: Ελαχιστοποιεί όλα τα ανοιχτά παράθυρα.
Windows + Tab: Εμφανίζει την εργασιών.
Windows + L: Κλειδώνει την .
Windows + A: Ανοίγει το Κέντρο δράσης.

Υπάρχουν δεκάδες ακόμη. Εάν τα απομνημονεύσετε, θα σας βοηθήσουν να κάνετε γρήγορα ορισμένες εργασίες στα Windows.

Το πλήκτρο των Windows ήταν – και παραμένει – μια μνημειακή νίκη μάρκετινγκ για τη Microsoft. Ωστόσο, 26 χρόνια μετά την εισαγωγή του, το πλήκτρο των Windows παραμένει εξαιρετικά χρήσιμο στο οικοσύστημα των Windows.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).