Rocky Linux: fork του CentOS από τον ιδρυτή του CentOS

Όταν η Red Hat, η μητρική εταιρεία Linux της CentOS, ανακοίνωσε ότι “μετατοπίζει την εστίαση από το CentOS Linux, στο CentOS Stream” πολλοί φίλοι του CentOS άρχισαν να διαμαρτύρονται στα social media. Ο συνιδρυτής του CentOS, Gregory Kurtzer, τους άκουσε και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τον δικό του κλώνο από RHEL και το CentOS: το Rocky Linux

Ο Kurtzer, του οποίου η σημερινή δουλειά είναι Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Control Command, μια startup υπολογιστών υψηλής απόδοσης, ανέφερε:

“Ήμουν εξίσου σοκαρισμένος με την υπόλοιπη κοινότητα με τα νέα της Red Hat. Όταν ξεκίνησα το CentOS πριν από 16 χρόνια, δεν φαντάστηκα ποτέ την απίστευτη εμβέλεια και τον αντίκτυπο που θα είχε σε όλο τον κόσμο σε άτομα και εταιρείες που βασίζονται στο CentOS για Διανομή Linux.”

Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Είναι ονόματα που γνωρίζετε. Οι μεγάλες εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν μόνο το CentOS αλλά εξαρτώνται από αυτό περιλαμβάνουν τις Disney, GoDaddy, , Toyota και Verizon. Άλλες σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας κατασκευάζουν γύρω από το CentOS. Αυτές περιλαμβάνουν GE, Riverbed, F5, Juniper και Fortinet.

Πρόκειται για εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που πλέον αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Μερικές από αυτές σκέφτονται να αλλάξουν στο RHEL, αλλά πολλοί εξετάζουν την αλλαγή διανομής. Το Ubuntu της Canonical ας πούμε θα μπορούσε να ήταν μια λύση.

Ο Kurtzer αναφέρει:

“Σε απάντηση σε αυτήν την απροσδόκητη αλλαγή, είμαι περήφανος που ανακοινώνω την έναρξη ενός νέου Project, το Rocky Linux, προς τιμήν του πρώην συνιδρυτή του CentOS, Rocky McGough. Έχω αρχίσει να ζητώ τη συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας και να συγκεντρώσω γρήγορα μια ομάδα για να προωθήσουμε τη θεμελιώδη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχεια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για εταιρείες που εκτελούν το CentOS 8 πολύ πέρα ​​από το 2021. Σε μια μόνο μέρα, έχουμε απαντήσεις από χιλιάδες υποστηρικτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο.”

Σύμφωνα με τον Kurtzer, υπάρχουν ήδη πάνω από 650 υποψήφιοι συνεισφέροντες. Δεν είναι κακό για ένα Project που υπάρχει λιγότερο από 48 ώρες.

Ο Kurtzer είπε στο LinkedIn ότι αυτό θα είναι ένα fork του CentOS.

Η Red Hat μπορεί να μην ζαρεί και τόσο από την του Kurtzer. Πολλοί πελάτες της RHEL στράφηκαν στο CentOS, και τώρα θα υπάρχει το Rocky Linux.

Το νέο CentOS Stream σαν διανομή Linux σε κυλιόμενη , δεν έχει τη σταθερότητα της παλιάς έκδοσης του CentOS μιας fixed-point . Το rolling release φέρνει συνεχώς αλλαγές σε ένα μοντέλο DevOps, κάτι που είναι ιδανικό, σύμφωνα με την Red Hat, για ένα σύγχρονο σύστημα cloud.

Όμως, οι πελάτες του CentOS θέλουν το παραδοσιακό fixed-point μοντέλο, μια πραγματικά σταθερή έκδοση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).