O Άσαντζ δεν θα εκδοθεί τις ΗΠΑ

Το του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε ότι ο Τζούλιαν Άσαντζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Ο του Wikileaks είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ με κατηγορίες κατασκοπείας.

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Άσαντζ (Julian Assange), συνελήφθη εκ νέου από τις Βρετανικές αρχές τον Απρίλιο του 2019, μετά από άρση της ασυλίας του από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου ήταν οικειοθελώς κλεισμένος για επτά χρόνια. Από τότε ήταν προφυλακιστέος εν αναμονή της δίκη του για την έκδοση του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Το βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα ότι ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να παραστεί σε δίκη. Η δικαστής Vanessa Baraitser είπε ότι, ενώ ο Assange είχε ξεπεράσει το ρόλο ενός δημοσιογράφου δίνοντας στην δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητες επιστολές των ΗΠΑ, ο κίνδυνος για την ψυχική και σωματική του ευημερία ήταν πολύ μεγάλος.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευτεί να προσφύγουν στην απόφαση και η υπόθεση είναι πιθανό να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Το Wikileaks ιδρύθηκε το 2006, αλλά απόκτησε την παγκόσμια προσοχή το 2010, μετά τη δημοσίευση μιας σειράς εγγράφων σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο ιστότοπος συνέχισε να δημοσιεύει υλικό που διέρρευσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αφορούσε τον κόλπο του Γκουαντάναμο και την Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή. Οι επικριτές του Assange στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχει λάβει υλικό από εχθρικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ο 49χρονος Αυστραλός είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ με κατηγορίες κατασκοπείας και συνωμοσίας, έχοντας διαπράξει ηλεκτρονική εισβολή μετά από συνεργασία με την πρώην αναλύτρια του Αμερικάνικου στρατού Τσέλσι Μάνιγκ (Chelsea Manning). Τόσο στο όσο και στις ΗΠΑ, οι υποστηρικτές του κ. Assange πιστεύουν ότι το έργο του αποτελεί δημοσιογραφία και, ως εκ τούτου, η έκδοση θα ήταν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου.

Στην απόφασή της, η Baraitser απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ο Assange είχε προηγουμένως ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενταχθούν στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, για να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).