Chrome 89 θα έρθει με κωδικοποίηση AV1

Τώρα που κυκλοφόρησε ο Chrome 88, αρχίζει η εντατικότερη προετοιμασία του 89. Μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική αλλαγή θα είναι και η ενεργοποίηση της κωδικοποίησης AV1 στο πρόγραμμα περιήγησης.

Από το 2018 υπήρξε υποστήριξη αποκωδικοποίησης AV1 στο πρόγραμμα περιήγησης αν κάποιος θέλει να απολαύσει περιεχόμενο που έχει κωδικοποιηθεί με αυτόν τον σύγχρονο κωδικοποιητή χωρίς δικαιώματα.

Τώρα όμως ο Chrome 89 θα κυκλοφορήσει με πλήρη υποστήριξη για την κωδικοποίηση AV1.

Η υποστήριξη κωδικοποίησης AV1 προστίθεται για τη θήκη του WebRTC για συσκέψεις (conferencing) σε πραγματικό χρόνο. Οι web εφαρμογές όπως το WebEx, το Meet και το Duo (μεταξύ άλλων) υποστηρίζουν ήδη τη χρήση του AV1 για καλύτερη απόδοση συμπίεσης, βελτιωμένο χειρισμό χαμηλού εύρους ζώνης και καλύτερη απόδοση στην κοινή χρήση ς. Ενώ η κωδικοποίηση AV1 που βασίζεται στο hardware δεν διατίθεται ακόμη, τα desktop builds Chrome Linux/macOS/Windows αρχίζουν να προσθέτουν τη δυνατότητα χρήσης κωδικοποίησης AV1 από την CPU.

Το AV1 encoding θα υπάρχει στον Chrome 89 και θα χρησιμοποιεί τον AOMedia libaom encoder. Η απόδοση του κωδικοποιητή AOMedia μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον επεξεργαστή σας, αλλά τουλάχιστον για σενάρια χαμηλότερης ανάλυσης ή για την της θα πρέπει να λειτουργεί καλά για τους περισσότερους χρήστες.

Λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια κωδικοποίησης AV1 από τον Chrome 89 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η Mozilla ετοιμάζεται παρομοίως να ενεργοποιήσει την υποστήριξη κωδικοποίησης AV1 στον Firefox. Το σχέδιό της είναι να κάνει χρήση του κωδικοποιητή Rav1e που είναι γραμμένος με Rust του οποίου η απόδοση βελτιώνεται ακόμα.

Εκτός από την κωδικοποίηση AV1, ο Chrome 89 θα υποστηρίζει ορισμένες νέες ιδιότητες των CSS, τα Streams API για τη δημιουργία/σύνθεση/κατανάλωση αυθαίρετων data stream, υποστήριξη WebNFC για πρόγραμμα περιήγησης, βασική υποστήριξη NFC tags από τον , ενεργοποίηση του WebHID και πολλά άλλα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).