DuckDuckGo

Μια ιδιωτική εναλλακτική λύση στους Χάρτες Google: Χάρτες DuckDuckGo

Το δεν είναι απλώς μια ιδιωτική εναλλακτική λύση στην αναζήτηση ιστού Google και Bing. Διαθέτει μια ενσωματωμένη διαδικτυακή λύση χαρτογράφησης σχεδιασμένη με γνώμονα το απόρρητο. Αν θέλετε να αποχωρήσετε από το Google, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να χρειάζεται να παραμείνετε στους Χάρτες Google.

DuckDuckGo

Τι μπορούν να κάνουν οι χάρτες DuckDuckGo;

Θα βρείτε τους Χάρτες DuckDuckGo ως φίλτρο αναζήτησης στο επάνω μέρος της ς, όταν πραγματοποιείτε μία αναζήτηση στο DuckDuckGo . Μπορεί επίσης να δείτε χάρτες να εμφανίζονται μαζί με τα αποτελέσματα, ειδικά εάν αναζητάτε ένα όνομα μέρους.

Η αναζήτηση μιας τοπικής επιχείρησης όπως η “φαρμακείο κοντά μου” προσαρμόζει τα αποτελέσματα αναζήτησης στην τοποθεσία σας κατά προσέγγιση. Η για την ενεργοποίηση ακριβέστερων αποτελεσμάτων, χρησιμοποιώντας το εικονίδιο καρφιτ χάρτη, στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη, θα σας δώσει ακόμη πιο ακριβή αποτελέσματα μίας τοπικής επιχείρησης. Μπορείτε να αναζητήσετε ένα μέρος και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Οδηγίες για να λάβετε αναλυτικές οδηγίες, τόσο την οδήγηση, όσο και για περπάτημα.

Έχετε δύο προβολές για να διαλέξετε: την κανονική προβολή χάρτη και την δορυφορική προβολή (satellite). Θα δείτε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό που ψάχνετε στα αριστερά του χάρτη, τις οποίες μπορείτε να συμπτύξετε κάνοντας κλικ στο μικρό βέλος.

Το πρόβλημα με τους Χάρτες Google

Οι Χάρτες Google είναι ίσως το καλύτερο δωρεάν εργαλείο χαρτογράφησης στον ιστό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε κοντινές σας επιχειρήσεις, να λάβετε οδηγίες για το πού πηγαίνετε, να ελέγξετε την κίνηση πριν φύγετε και να δείτε ακριβώς πώς μοιάζει ο προορισμός σας χάρη στο Street View. Οι χάρτες Bing παίζουν ένα δεύτερο ρόλο σε αυτόν τον χώρο, αλλά είναι επίσης ένα ικανό εργαλείο χαρτογράφησης.

Δυστυχώς, η χρήση αυτών των υπηρεσιών έρχεται με ένα τίμημα: το απόρρητό σας. Η Google και το Bing προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τους. Το κάνουν έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για εσάς, ώστε να μπορούν να σας δείχνουν πιο στοχευμένες διαφημίσεις (αυτές στις οποίες θα κάνετε κλικ).

Όμως οι ανησυχίες περί απορρήτου δεν τελειώνουν εκεί. Τόσο η Google όσο και η Bing χρησιμοποιούν επίσης ιχνηλάτες σε μια προσπάθεια παρακολούθησης της δραστηριότητας περιήγησής σας σε ολόκληρο τον ιστό. Αυτό γίνεται και πάλι για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για εσάς, ώστε το μάρκετινγκ να μπορεί να προσαρμοστεί στα ενδιαφέροντά σας.

Εάν έχετε αναζητήσει ένα , πιθανόν το έχετε δει να εμφανίζεται σε διαφημίσεις banner για εβδομάδες μετά, και έτσι έχετε δει αυτόν τον μηχανισμό σε δράση.

Οι Χάρτες Google, ως επέκταση της Google, υπόκεινται στις ίδιες πρακτικές συλλογής δεδομένων, με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία της Google. Αυτό σημαίνει ότι οπουδήποτε αναζητάτε κάτι, αυτό αποθηκεύεται στο όνομά σας και ται για μάρκετινγκ. Το 2018, αποκαλύφθηκε ότι η Google, σε ορισμένες περιπτώσεις, είχε αποθηκεύσει δεδομένα τοποθεσίας, ακόμη και αφού οι χρήστες της δήλωσαν να μην το κάνει.

DuckDuckGo: Ιδιωτική αναζήτηση στον Ιστό, Ιδιωτική αναζήτηση σε χάρτες

Το DuckDuckGo είναι μια μηχανή αναζήτησης που αποθηκεύει όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες για τους χρήστες της. Οι αναζητήσεις γίνονται αμέσως ανώνυμες και δεν επιτρέπονται ιχνηλάτες. Δεδομένου ότι η προστασία του απορρήτου των χρηστών είναι το μοναδικό σημείο που εστιάζει η DuckDuckGo, Οι χάρτες των Google και Bing δεν πρέπει να είναι επιλογή σας για την παροχή χαρτών και τοπικών αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Αλλά το DuckDuckGo είναι μια μικρή μηχανή αναζήτησης. Δεν υπάρχει τρόπος να διαθέτει τους πόρους για να αναπτύξει τη δική της λύση χαρτογράφησης από το μηδέν. Έτσι, το DuckDuckGo άρχισε να ψάχνει μια άλλη λύση, και το βρήκε στους Χάρτες της Apple.

Δημιουργία χαρτών DuckDuckGo με το MapKit

Δεδομένου ότι η δημιουργία μιας λύσης χαρτογράφησης κατά παραγγελία δεν ήταν ποτέ επιλογή για την εταιρεία, το DuckDuckGo αποφάσισε αντ ‘αυτού να αξιοποιήσει το API MapKit JS της Apple, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο WWDC 2018. Εν ολίγοις, το MapKit JS παρέχει στους προγραμματιστές τα εργαλεία που χρειάζονται για να χρησιμοποιούν τους Χάρτες της Apple.


Το MapKit επιλέχθηκε επειδή δεν απαιτεί από το DuckDuckGo να αποκαλύψει κατά τη χρήση, οποιαδήποτε πληροφορία στην Apple. Όπως εξηγεί tο DuckDuckGo σε μια ανάρτηση στο blog του:

“Η αυστηρή πολιτική απορρήτου μας για τη μη συλλογή ή κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών, επεκτείνεται σε αυτήν την ενσωμάτωση. Δεν στέλνουμε πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης, όπως διεύθυνση IP στην Apple ή se άλλα τρίτα μέρη”.

Η Apple μιλά επίσης για ένα ισχυρό παιχνίδι απορρήτου όσον αφορά τη χρήση των Χαρτών (και πολλές από τις άλλες δυνατότητές της). Και αντίστοιχα υπόσχεται :

“Τα δεδομένα που συλλέγουν οι Χάρτες ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή – όπως όροι αναζήτησης, δρομολόγηση πλοήγησης και πληροφορίες κυκλοφορίας – σχετίζονται με τυχαία αναγνωριστικά, όχι με το Apple ID σας. Αυτά τα αναγνωριστικά επαναφέρονται αυτόματα καθώς χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία και να βελτιώσετε τους Χάρτες. ”

Το DuckDuckGo έχει φροντίσει τους Χάρτες του για χρήση κατά προσέγγιση και για χρήση ακριβέστερων τοποθεσιών. Από προεπιλογή, όλα τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι κατά προσέγγιση, έως ότου κάνετε κλικ στο εικονίδιο καρφιτσώματος χάρτη, στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας.

Η μηχανή αναζήτησης δήλωσε ότι χρησιμοποιεί  μία τυπική αναζήτηση γεωγραφικής τοποθεσίας, χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση IP για την επίλυση της τοποθεσίας σας, χωρίς να αποθηκεύει ή να αποκαλύπτει αυτές τις πληροφορίες σε τρίτους. Στην τεκμηρίωση που εξηγεί πώς το DuckDuckGo χειρίζεται τοπικά αποτελέσματα, η μηχανή αναζήτησης αναφέρει:

“Εάν επιτρέψετε στο DuckDuckGo να χρησιμοποιεί αυτήν την [ακριβή τοποθεσία] πληροφορία, η ακριβέστερη τοποθεσία του προγράμματος περιήγησής σας θα κοινοποιηθεί σε εμάς μαζί με το αίτημα αναζήτησης σας, οδηγώντας σε αποτελέσματα αναζήτησης με μεγαλύτερη ακρίβεια τοποθεσίας. Όσον αφορά τη χρήση του DuckDuckGo, αυτή η διαδικασία είναι εξίσου ανώνυμη, όπως και με την αναζήτηση GEO::IP, διότι παρόμοια δεν αποθηκεύουμε ποτέ αυτές τις προσωπικές πληροφορίες στα αρχεία καταγραφής διακομιστών, σύμφωνα με την αυστηρή πολιτική απορρήτου μας”.

Όπως δήλωσε το DuckDuckGo: “Ακόμα κι αν επιλέξετε να μοιραστείτε μια πιο ακριβή τοποθεσία, οι αναζητήσεις σας θα εξακολουθούν να είναι εντελώς ανώνυμες.”

Μια ενδιαφέρουσα προειδοποίηση για το MapKit JS είναι ότι οι περισσότερες εφαρμογές που το χρησιμοποιούν περιορίζονται σε 250.000 κλήσεις χάρτη και 25.000 κλήσεις υπηρεσίας κάθε μέρα. Το DuckDuckGo δεν φαίνεται να υπόκειται σε αυτά τα ίδια όρια, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η μηχανή αναζήτησης έχει συνάψει μια ειδική συμφωνία με την Apple.

Προστασία προσωπικών δεδομένων στο κόστος της ευκολίας και χαρακτηριστικών

Ενώ οι Χάρτες Apple έχουν διανύσει πολύ δρόμο, από την αμφισβητήσιμη πρώτη κυκλοφορία τους, παράλληλα με το iOS 6, το 2012, εξακολουθούν να μην μπορούν να ανταγωνιστούν το Google ή το Bing όσον αφορά τις δυνατότητες ή τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η υπηρεσία διατίθεται κυρίως μέσω ειδικών εφαρμογών σε χρήστες συσκευών Apple όπως το iPhone και το Mac, και αυτό περιορίζει σοβαρά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Χωρίς τον τεράστιο αριθμό αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στις ανταγωνιστικές πλατφόρμες, υπάρχουν λιγότερα (ανώνυμα) δεδομένα για τη βελτίωση της υπηρεσίας. Οι επιχειρήσεις μπορεί να σκεφτούν να ενημερώσουν τις καταχωρίσεις τους στους Χάρτες Google, πολύ πριν το σκεφτούν για τους Χάρτες Apple.

Οι Χάρτες Apple για Mac, iPhone και iPad σάς επιτρέπουν να αποθηκεύετε αγαπημένα μέρη και να μεταφέρετε διαδρομές σε άλλες συσκευές, που όμως δεν είναι δυνατή ο χρήση τους στους Χάρτες DuckDuckGo. Αυτό δεν είναι επέκταση της υπηρεσίας της Apple, είναι μια εντελώς ξεχωριστή υπηρεσία που αξιοποιεί την υποκείμενη τεχνολογία.

Λείπουν επίσης πολλές από τις λειτουργίες που θα βρείτε σε αυτόνομες εφαρμογές Χάρτες Apple, όπως η εντυπωσιακή τρισδιάστατη 3D photogrammetry της Apple, η φωτογραφία σε επίπεδο δρόμου, οι πληροφορίες κυκλοφορίας και οι οδηγίες για τη δημόσια συγκοινωνία ή την ποδηλασία.

apple maps e1355356155556

Η Google και το Bing προσφέρουν πολλές από αυτές τις δυνατότητες στις εφαρμογές ιστού τους και μέσω ειδικών εφαρμογών για χρήστες κινητών. Είναι επίσης πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσετε τους Χάρτες DuckDuckGo για πλοήγηση, καθώς δεν υπάρχει για αναλυτικές οδηγίες, ακόμη και χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές DuckDuckGo για Android και iPhone (αν και οι χρήστες iPhone μπορούν να πατήσουν το “Πλοήγηση στους Χάρτες Apple” για να μεταφέρουν τη διαδρομή στην εγγενή εφαρμογή, η οποία λειτουργεί τέλεια).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσετε περισσότερες ασυνέπειες με τις διαδρομές και τα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις υπηρεσίες χαρτών που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, όπως οι Χάρτες Google.

Όμως, οι χάρτες της Apple στο DuckDuckGo, δεν έχουν θαμπά λογοκριμένα πεδία. Υπάρχουν σημεία στους χάρτες στο Google που είτε λόγω κάποιου δημοσίου συμφέροντος, είτε γιατί κάποιος χρήστης το ζήτησε, ολόκληρες περιοχές δεν είναι ορατές. Για την ακρίβεια είναι με μεγάλα pixels. Αυτό δεν συμβαίνει στο DuckDuckGo  και έτσι μπορείτε να δείτε άνετα από τις φυλακές στο Κορυδαλλό, έως τις αποθήκες καυσίμων στο Πέραμα και όλα τα στρατόπεδα της Ελλάδος.

Μια λύση ιδιωτικής χαρτογράφησης που λειτουργεί

Παρόλο που οι Χάρτες DuckDuckGo είναι χτισμένοι στο περιοριστικό API της Apple, είναι αξιέπαινη προσπάθεια δημιουργίας ενός δωρεάν εργαλείου χαρτογράφησης, που παρέχει τόσο τοπικά αποτελέσματα όσο και οδηγίες για οδήγηση και περπάτημα.

Η Apple ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει και θα επεκτείνει το API της, με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει περισσότερες δυνατότητες και καλύτερα αποτελέσματα. Σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση στο DuckDuckGo; Μάθετε περισσότερα για τη μηχανή αναζήτησης που προστατεύει το απόρρητό σας .

Αν πάλι οι Χάρτες DuckDuckGo δεν είναι αυτό που ψάχνετε, δοκιμάστε το OpenStreetMap . Είναι μια ανοιχτή λύση χαρτογράφησης που δημιουργήθηκε από την κοινότητα. Το DuckDuckGo είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει το OpenStreetMap, πριν αλλάξει το 2016 στους Χάρτες Apple .

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).